Flera grundskolor i Härryda brister i brandskydd

Fem av Härrydas 18 grundskolor brister i sitt brandskydd. Det konstaterar räddningstjänsten i en rad tillsynsärenden.

ANNONS

Räddningstjänsten Storgöteborg har utfört en bred inspektionsinsats i kommunens grundskolor, som mynnat ut i fem tillsynsärenden.

Fem grundskolor, Hindåsskolan, Båtsmansskolan, Furuhällsskolan, Lunnaskolan och Hällingsjöskolan har inte godkänts på olika sätt när det gäller brandskyddet. Bristerna och antalet per skola varierar, exempelvis saknar fyra av fem skolor vägledande markeringar som syftar till att underlätta vid utrymning.

Räddningstjänsten hänvisar till markeringarna föreskrivs enligt lagen om Arbetsplatsens utformning.

”Enligt AFS 2020:1 ska utrymningsvägar och dörrar till utrymningsvägar normalt ha vägledande markeringar, vilka ska vara placerade på väl synliga ställen”, står det skrivet i en av tillsynsdokumenten.

Saknar avgörande utrymningsvägar

Vidare har många skolor dörrar som inte kan öppnas snabbt utan nyckel, vilket räddningstjänsten framhåller också kan vara en fara i fall av brand.

ANNONS

”Det riskerar att uppstå köbildning om den första som når dörren inte enkelt kan öppna den.”

Två av skolorna, Hällingsjöskolan och Hindåssskolan, måste dessutom skapa nya utrymningsvägar.

Räddningstjänsten konstaterar att skolornas befintliga brandskydd inte motsvarar nivån som krävs enligt LSO, Lagen om skydd mot olyckor. Skolorna har fått till olika datum i närtid på sig att åtgärda bristerna.

Inget skäl till oro

Susanne Flenner är en av två rektorer på Lunnaskolan i Landvetter som har cirka 390 elever inom förskolan och upp till årskurs tre. I ett e-postmeddelande skriver hon till Härryda-Posten att bristerna är ringa och att kommunens fastighetsavdelning kommer att åtgärda dem innan tidsfristen går ut.

– Vi har väldigt bra rutiner kring utrymning och säkerhet. Utrymning övas regelbundet. Alla pedagoger på skolan tar detta på största allvar och är väl insatta i rutinerna kring utrymning, skriver Flenner.

En annan av skolorna som fått föreläggande är Hindåsskolan med förskola upp till årskurs tre, där Malin Tucker är rektor. Hon skriver till Härryda-Posten att det är tacksamt att räddningstjänsten påpekade bristerna:

– Vi hade funderingar kring några frågor och fick klargjort både sådant som inte var brist likväl som sådant som vi fick bekräftat var det eller som vi inte uppmärksammat.

ANNONS

Niclas Lindberg är rektor för Båtsmansskolan med 240 elever i årskurs 7 till 9 i Mölnlycke. Han säger till Härryda-Posten att det inte finns skäl till oro bland föräldrar kring de konstaterade bristerna – som nu ska åtgärdas.

– Det är klart att vi ska se till att det finns bra utrymningsvägar. Vi har övat utrymningar och det har aldrig varit något problem när det väl har behövts. Det finns inte skäl till oro kring det, däremot ska det rättas till.

Skolorna ska kontrolleras var sjätte år

Charlotte Björtin är brandinspektör och berättar för Härryda-Posten att ett tiotal av Härryda kommuns grundskolor har inspekterats under innevarande år.

– Planen är att alla skolor ska kontrolleras inom en sexårsperiod. Förhoppningsvis ska det göras vart sjätte år.

Hon säger också att markeringar för utrymning är en viktig del av brandskyddet.

– För oss är utrymning bland det viktigaste.

Då Härryda kommun inte överklagat föreläggandena utgår Charlotte Björtin från att bristerna kommer att åtgärdas.

– De har ju fått en viss tid på sig att åtgärda bristerna och sen har vi en kontakt där vi följer upp om det är åtgärdat eller inte.

Vad händer om bristerna inte åtgärdas inom tidsfristen?

– Vite är en del, men det är inget jag ser kommer användas här eftersom kommunen inte överklagat.

ANNONS

Dessa skolor brister i sin brandsäkerhet

Hällingsjöskolan

Antal föreskrivna åtgärder: 5

Båtsmansskolan

Antal föreskrivna åtgärder: 1

Furuhällsskolan

Antal föreskrivna åtgärder: 2

Lunnaskolan

Antal föreskrivna åtgärder: 5

Hindåssskolan

Antal föreskrivna åtgärder: 4

LÄS MER:Efter fortkörningen – Ravellis överklagan avslås

LÄS MER:Sommarprognos för Härryda – i april

LÄS MER:Råda församling går ut med varning efter falska fakturor

ANNONS