Företag fick coronapengar – krävs nu på storbelopp

Ett företag i Landvetter krävs på pengar av Försäkringskassan. Detta efter att myndigheten genomfört en kontroll av företagets ersättning för sjuklönekostnader under pandemin.

ANNONS
|

Försäkringskassan utförde en kontroll på ett företag i Landvetter som fått ersättning för sjuklönekostnader under pandemin och upptäckte ”anmärkningsvärda” siffror.

Ersättningen är ett skydd för arbetsgivare som har höga sjuklönekostnader. Pandemin innebar en kraftig ökning av sjukdomsfrånvaro på arbetsplatser, vilket gjorde att regeringen införde tillfälliga regler för att ersätta ovanligt höga kostnader. Innan pandemin fanns ett maxbelopp på 250 000 kronor per arbetsgivare men under pandemin togs maxbeloppet tillfälligt bort.

Försäkringskassan noterade att sjuklönekostnaderna för Landvetter-företaget låg på över 30 procent av de totala lönekostnaderna vilket de ansåg vara anmärkningsvärt – även under pandemin. Perioden för de höga sjuklönekostnaderna sträckte sig mellan februari och december 2021.

ANNONS

Försvaret: Följt rekommendationerna

Arbetsgivaren i Landvetter svarar Försäkringskassan att företaget följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att sjukdomsbortfallet inneburit att arbetsuppgifter inte kunnat utföras. Myndigheten å sin sida pekar på flera frågetecken som arbetsgivaren inte lyckats räta ut.

Bland annat har arbetsgivaren inte svarat på varför den anställda inte kunnat arbeta på distans, eller vilka arbetsuppgifter som inte kunnat utföras. De kan inte heller se att lönen utbetalats eller att den påstått sjuka anställda ens bor inom Sverige.

Myndigheten noterar också att när de tillfälliga reglerna som innebar att arbetsgivaren fick full ersättning togs bort, minskade företagets sjuklönekostnader drastiskt. Slutligen pekar de på en avgörande felaktighet i företagets redogörelse – att vård av närstående inte ger rätt till sjuklön.

Krävs på återbetalning

Totalt har över 400 miljoner kronor felaktigt betalats ut under 2021, där felet orsakats av arbetsgivaren, detta enligt en rapport från Försäkringskassan. Totalt låg ersättningen för sjuklönekostnader på närmare 13 miljarder under 2021, medan det låg på en dryg miljard året innan pandemin.

Nu krävs Landvetter-företagaren på återbetalning. Beloppet: 536 000 kronor.

LÄS MER:Länsstyrelsens chock: Rekordmånga vargar i länet

LÄS MER:Politiker tveksamma till sex timmars arbetsdag inom socialtjänsten

LÄS MER:Hushållssopor dumpas vid Rådasjöns naturreservat: ”Olagligt”

ANNONS