I mannens bagage hittade tullen närmare 11 000 cigaretter.
I mannens bagage hittade tullen närmare 11 000 cigaretter. Bild: Tullverket

Försökte smuggla 520 paket cigg – togs av tullen på Landvetter

I mannens bagage hittade tulltjänstemännen över 10 000 cigaretter och flera liter sprit, som inte deklarerats. Nu döms han mot sitt nekande till böter för smuggling.
– Jag är mycket stark rökare, jag behöver cigaretter, sade mannen i förhör.

ANNONS

I januari i år fastnade en man i 45-årsåldern i tullens nät på Landvetter flygplats, efter att ha klivit av ett plan från Polen. Tullen fick syn på mannen, då han gick i den så kallade ”gröna gången”.

Det innebär att mannen inte ansåg att han hade några varor att deklarera.

– Han medför två stycken resväskor på en bagagevagn.
 Jag selekterar ut mannen för kontroll, och frågar var han kommer resande ifrån. Han svarar då att han reser från Warzawa, berättade en av tulltjänstemännen i sin rapport.

Men mannens väskor saknade bagagetaggar, vilket fick tullen att fatta misstankar om att de checkats in i ett land utanför EU. Var man reser ifrån har betydelse för hur mycket tobak och alkohol man får föra in i Sverige, utan att skatta för det.

ANNONS

Den dömde ljög om var tobaken var inköpt

När tullpersonalen gick igenom mannens bagage hittade man 10 460 cigaretter, vilket motsvarar cirka 52 limpor eller 520 paket. Man hittade också 3,5 liter sprit.

Mängden tobak överskrider med god marginal den mängd man får införa skattefritt, oavsett om man rest in i landet från ett EU-land eller inte. När mannen förhörs av tullen framgår det att han varit i Armenien på semester och att det är där bagaget checkats in.

Mannen hävdade att han fick tillbaka väskorna när han mellanlandade i Polen och att det var där han köpte stora delar av den sprit och tobak som hittades i väskorna. Hade så varit fallet hade han fått behålla spriten och åtta limpor cigaretter.

Men när Tullen ringde det flygbolag som mannen rest med berättad dem att väskorna checkats in i Armenien men inte checkats ut förrän de nått Sverige och Landvetter. Dessutom hade samtliga cigarettpaket varningstext på armeniska, vilket starkt talar emot att han köpt tobaken i Polen.

Försökte smita från att betala skatt

Mannen fick efter beslaget behålla 200 cigaretter och en liter sprit. Resten förverkades av tullen. Skulle mannen ha deklarerat varorna enligt reglerna skulle han behövt betala 24 289 kronor i skatt.

Mannen åtalades därefter misstänkt för tullbrott. Eftersom mängden cigaretter var så stor fattade tullen dessutom misstanke om att mannen illegalt skulle sälja dem vidare i Sverige.

ANNONS

Mannen nekar till brott.

Tullen: Förstår du misstanken?

– Ja, men om det är för eget bruk det spelar ingen roll, sade mannen i förhör.

Tullen: Det är relativt mycket cigaretter för att vara eget bruk, skulle du sälja vidare cigaretter till någon annan i Sverige?

– Nej just nu vill jag inte säga för ni hittade det hos mig men det var planerat typ tio limpor till min bror, till min pappa, till min fru, till min familj. Jag är mycket stark rökare, jag behöver cigaretter. Hela min familj är rökare. Absolut inte för att sälja.

I sin dom skriver tingsrätten att allt talar för att mannen, som är i 45-årsåldern, smugglade in varorna i landet med uppsåt. Detta bagaget mer eller mindre enbart bestod av tobak och sprit.

Av fotografier av väskorna förefaller de i stort sett uteslutande innehålla cigaretter och alkohol. Någon annan slutsats kan därmed inte dras än att NN varit medveten om att varorna skulle tulldeklareras och att han försökt av undandra varorna från detta. Han ska därmed dömas för tullbrott”, står det i domen.

Nu har mannen dömts till 110 dagsböter á 50 kronor för smugglingsbrott. Det blir en totalsumma på 5 500 kronor.

ANNONS

LÄS MER:Försökte smuggla tusentals cigg från Turkiet på Landvetter flygplats – döms till böter

LÄS MER:Fast i tullen: Smugglade ost och potenshöjande medicin

LÄS MER:Post stoppades i Landvetter – misstänkt grov smuggling

ANNONS