Fredrik var i New York när temperaturen föll: ”Känns inte normalt”

Snöstormen Elliot som rasat i Nordamerika har krävt över femtio dödsfall. En som märkte hur temperaturen plötsligt sjönk kraftigt var New York-bon Fredrik Fryklund från Mölnlycke.
– Det är många som tycker att det känns obehagligt att man inte har så mycket att sätta emot, berättar han för Härryda-Posten.

ANNONS

Ett femtiotal människor har dött i nio delstater i USA till följd av snöstormen. Hårdast drabbad är staden Buffalo, med omnejd, i delstaten New York.

– Det här är ju en liten bit bort från där det har varit som värst. Där jag bor märkte jag att det bara över en natt, på några timmar, sjönk 20 grader från runt 11 till -11.

Det säger Fredrik Fryklund, som just nu har forskningstjänst i matematik på universitetet i New York. Han hyr en bostad på Manhattan och nåddes av varningar om det extrema vädret som var på ingång under julhelgen, från olika håll.

ANNONS

– Dels från universitetet. De gick ut med att det kan bli väldigt kallt. De pratade om halka och om att se över alternativa vägar när man skulle hem. Och så fick jag meddelanden från elbolaget om att strömförsörjningen kunde bli ojämn. Sedan var det mycket i nyheterna också.

Vad tänkte du då?

– Första tanken var ju hur det ska gå med alla hemlösa, efter covid har det ju kommit så otroligt många fler hemlösa på gatorna. Och så har jag kollegor som ska hem över hela landet över julen. Och förra gången det var så här, var det många flyg som ställdes in. Tankarna gick i de banorna.

Han har varit i USA i ungefär ett år och tycker att beredskapen generellt fungerar bra i landet, och att människor tar varningar på allvar.

– Ja, det tycker jag, man är försiktigt med vädret, de är mer vana med mer extremt väder här. Förra året var det varningar för snöstorm, som inte blev särskilt dramatiskt alls, men de stängde ju butiker och sådant, så det känns ju bra att de tar det säkra före det osäkra, säger Fredrik Fryklund.

– Sedan var ju folk var beredda nu och ändå blev det som det blev. Det känns som att folk är chockade och rädda, även om man visste att det här skulle hända så räcker inte beredskapen till.

ANNONS

”Känns som en katastroffilm i realtid”

Följden av snöovädret i USA blev att tusentals flyg har ställts in, runt en miljon amerikaner blivit strömlösa, och en stor del av befolkningen har nåtts av vädervarningar.

Dödsfall som uppstått i samband med det kraftiga snöfallet berodde bland annat på trafikolyckor, att räddningspersonal inte nådde fram i akuta situationer och att människor blivit insnöade.

Vad tänker du om det som hänt till följd av snöovädret?

– Det är ju fruktansvärt. Det känns som man upplever en katastroffilm i realtid, när man läser om vad som händer lite längre upp i staten och så.

– Och detta i kombination i ett land där det finns sådant utbrett skepticism mot klimatförändringarna och den forskningen, så man undrar ju hur kampanjerna kommer se ut och hur folk förhåller sig till det här. Och hur exponerat och känsligt allting är.

– Nu har det skruvats upp, även i New York kan vara väldigt snabba temperaturskiftningar, det kan gå från klart till storm. Det känns inte normalt.

LÄS MER:SMHI varnar för snö i stora delar av Västra Götaland

LÄS MER:Dennis Franco gick på djupet med svensk gangsterrap

LÄS MER:Ukrainska soldater tecknas som katter

ANNONS