Futsal Camp med Zlatan: ”Mäktigt att ha som tränare”

Futsal Camp i Mölnlycke är ett unikt samarbete mellan olika fotbollsföreningar och elittränaren Zlatan Maksimovic under höstlovet.
– Barnen vill ju spela, det är bara vuxenvärlden och halltider som sätter stopp, säger initiativtagaren Dorde Uzelac vid FC Liljan och skrattar.

ANNONS
|

Under höstovet äger fyra dagars Futsal Camp rum vid Hulebäcksgymnasiet och Mölnlycke idrottshall. Om det inte vore för halltiderna hade detta kunnat ske varje dag, menar initiativtagaren och ledaren Dorde Uzelac vid futsalsklubben FC Liljan.

Ett stärkt samarbete över föreningsgränserna gör det möjligt att samarbeta mellan flera föreningar: Mölnlycke IF, Mölnlycke IS och FC Liljan.

Idén kläcktes när Dorde tillsammans med ungdomstränarna i Futsal Club Liljan hörde av sig till klubbchefen Haris Avdic. Till slut kom ett godkänt för att köra i gång med en ungdomsverksamhet och sedermera premiär av Futsal Camp. Idag har föreningen lag i åldrarna mellan 2007 och 2018.

ANNONS

Futsal har som sport sett en stor ökning de senaste åren, men fortsätter att kämpa för att få tillgång till hallar. Så är även fallet i Härryda. Trots detta är FC Liljan Sveriges största futsalförening.

– Vi får kriga ordentligt med kommunen för att det ska vara möjligt. Uppmaningen är att göra fler hallar så att barnen väljer idrotten framför att hänga ute på gatorna, säger Dorde Uzelac.

Tanken på en Futsal Camp föddes av att föreningen såg att många barn och ungdomar under höstlovet tidigare varit sysslolösa. Ungdomstränaren, Ivan de Melo ger skrollande på mobilen, tv-tittande och spelande som exempel.

– Barnen vill ju, det är bara vuxenvärlden och halltider som sätter stopp, säger Uzelac och skrattar.

– När mycket har blivit dyrare stannar ju allt fler hemma och kanske är det därför vi heller inte haft problem att fylla alla platser till Futsal Camp. De allra flesta föräldrar är på jobbet och därför är det dagispengar att betala 1 100 kronor för fyra dagars tränande, menar Uzelac.

Zlatan tränar barn inom futsal i Mölnlycke

En annan bidragande faktor till stort deltagande under Futsal Camp är att elittränaren Zlatan Maksimovic också deltar.

Maksimovic förbereder sig som bäst för att bli huvudtränare för laget i division 1 under den kommande säsongen. Han har UEFA B-tränarlicens och har tidigare spelat futsal på hög nivå utomlands. Därtill har han tränat lag i högsta ligan i futsal i Norge.

ANNONS

Zlatan Maksimovic säger till Härryda-Posten att han vill ge en ingjuta en större spelförståelse för sporten och att träningen ska hjälpa för barnens fortsatta fotbolls- och futsalkarriärer.

– Jag skulle vilja ha den här typen av camps jämt, det ger snabbt så tydliga resultat säger Maksimovic.

Målet med Futsal Camp är att alla spelare ska känna att det har gett de någonting, man ska inte ha vart på lägret för att ha köpt dagistid för barnpassning säger Dorde Uzelac.

– Vi vill att killarna ska komma hem på kvällen och känna sig nöjda över att de så snabbt kan se deras egen utveckling och fått nya kompisar, säger ungdomstränarna.

Futsal Camp är bara början för FC Liljan

I framtiden finns önskemål om miniläger samt att starta i gång en verksamhet för flickor eftersom förfrågningar om det har kommit. Återigen är det halltiderna som begränsar klubbens möjligheter att växa. Ambitionen är tydlig:

– Tanken är att flera olika föreningar tillsammans kan samlas för att skapa minnen, att vi blir den gemensamma familjen som gör futsalspel möjligt för barnen, säger Dorde Uzelac.

Deltagarna Hannes Karlsson, 11 och Bryan Flores, 13 är eniga om att det roligaste med Futsal Camp är att tillsammans få spela och att få lära känna nya kompisar, men också att få bli bättre på spelteknik och spelförståelse.

ANNONS

Bryan berättar att det är olika med hur man tar emot bollen, i futsal tar man emot bollen med fotsulan medan man i fotboll tar emot bollen med bredsidan. Det är Bryans andra år inomr futsal, han tränar på vintern när det blir för kallt att spela fotboll utomhus.

Det som dock är det roligaste med Futsal Camp är att bli tränad av Zlatan och där är Hannes och Bryan av samma åsikt. Bryan säger att det är mäktigt att ha Zlatan Maksimovic som tränare och att han önskar att Zlatan vore deras ordinarie tränare.

Något som Bryan också önskar är att Futsal Camp ska pågå under en längre tid – och att han gärna hellre spelar futsal än går i skolan – och skrattar.

Futsalfakta

Namnet futsal är en kombination av de spanska orden för fotboll (fútbol) och hall (sala).

Sporten uppstod i de sydamerikanska länderna Uruguay och Brasilien på 1930-talet. Som en konsekvens av överbefolkade städer och bristen på fullstora fotbollsplaner, tvingades den fotbollstokiga befolkningen spela på mindre planer.

Idrotten växer i ett rasande tempo och är en av Sveriges och världens – snabbast växande idrotter.

Futsal spelas fem mot fem inomhus på spelytan 40 x 20 meter vilket gör att spelare ständigt hamnar i pressade situationer. Därför ställs högra krav på spelarens teknik, speluppfattning och fysik.

Futsal spelas på parkett- eller sportgolv. Bollen är mindre och har en dämpande studs jämfört med en fotboll. Varje lag ställer upp med fyra utespelare och en målvakt på planen. Matchtiden består av två halvlekar á 20 minuter med effektiv speltid.

LÄS MER:FC Ljiljan får tiderna som blir över när andra föreningar bokat klart

ANNONS