Fyra uppmärksammade mord i Härryda kommun

Ett hedersmord på en exfru, ett spårat gräl om knark, ett styckmord på en hustrumördare och ett mord på en 21-årig kvinna. Här är fyra uppmärksammade mord i Härryda kommun – som i bara ett fall lett till ett fängelsestraff.

ANNONS

Mord är i lagens ögon den allvarligaste graden av dödligt våld och kan ge livstid i fängelse. Förutom att människoliv släcks eller påverkas på annat sätt, fascinerar och upprör mord i populärkulturen, framför allt om de får medial uppmärksamhet.

Även om Härryda kommun inte sticker ut i mordstatistiken har ett antal mord i området toppat löpsedlarna genom åren. Exempelvis blev en 26-årig man knivhuggen till döds så sent som februari 2020.

I detta fall har ingen dömts för mordet. Och trots att upprättelse är något inte minst anhöriga söker, visar det sig ofta svårare än förväntat att förklara någon skyldig när en människa har berövats livet, vilket de fyra fallen nedan visar. I bara ett av målen har en person dömts överhuvudtaget.

ANNONS

Hustrumördare styckmördad – Landvetter 2013

Den 3 juni 2006 sköt en Landvetterbo sin fru till döds på en parkering i Johanneberg. Bara några dagar innan hade hon ansökt om skilsmässa. Jaktgeväret som han avlossade skottet med riktade han sedan mot sitt eget huvud, men försöket att också ta livet av sig själv misslyckades.

Han dömdes till fängelse i tio år. Kort efter att han släpptes villkorligt i mars 2013 försvann han spårlöst.

Sex månader senare hittade dykare kroppsdelar i ett paket på havsbotten utanför Saltö. De styckade kvarlevorna visade sig tillhöra den 64-åriga mannen som hade dödat sin hustru sju år tidigare. Polisen hittade blodspår i mannens bostad i Landvetter och inledde en förundersökning om mord. Med äktenskapsmordet i åtanke följde polisen ett spår om hämndaktion och två män greps i januari 2014.

Men utredningen blev seglivad och de två männen åtalades aldrig i domstol. Enligt utredaren Thor Haraldsson hade förundersökningen flera problem. För det första saknades bitar av kroppen som aldrig kunde hittas, varför rättsläkaren inte med säkerhet kunde fastställa att det rörde sig om mord. Det andra problemet var att de två misstänkta inte samarbetade med polisen. Den ena hade till och med en skylt med orden: ”Ingen kommentar”.

I november 2022 kom dokumentären ”Styckmordet ingen vill lösa” på Viaplay.

Mordet är olöst än idag.

Ett ”besinningslöst” hedersmord – Mölnlycke 2018

Det var några dagar innan julafton 2018. Den 39-åriga kvinnan skulle precis slänga skräp på en sopstation i Mölnlycke när hon överfölls bakifrån. Hon knivhöggs runt hjärtat och i ansiktet och fick slag med en pistol i ansiktet.

Kvinnan fördes till sjukhus, men avled till följd av sina skador. Polisen inledde en förundersökning om mord, men sökandet blev inte långvarigt. Kort efter dådet ringde kvinnans 48-årige exman in till polisen och tog på sig dödsfallet.

Åklagaren som kallade händelsen ett ”närmast besinningslöst” mord yrkade på livstids fängelse som påföljd när det var dags för rättegång. Som försvårande orsak framhölls att 48-åringen skulle ha agerat i hederskulturell kontext. Kvinnan, som precis som hennes exman kom från Irak, hade nämligen inlett en relation med en svensk man, något som den åtalade inte accepterade enligt flera vittnesmål.

48-åringen hävdade å sin sida att det inte alls var meningen att döda exfrun och att heder inte hade med saken att göra.

I utredningen framträdde dock en annan bild än mannen försökt göra gällande. Inte minst de gemensamma barnen vittnade om att deras far uttryckte sig negativt om deras mamma och sade saker som att hon var en dålig muslim för det hon hade gjort. Hon ska ha fått utstå hot vid upprepade tillfällen och levde enligt hennes nya partner i en ständig rädsla att bli dödad för hennes livsval.

Mot den bakgrunden dömdes 48-åringen till livstids fängelse. Han överklagade domen, men hovrätten fastställde tingsrättens dom.

Mord på 21-årig kvinna – Mölnlycke 2009

Dagen efter att hon hade fyllt 21 hittades en kvinna död i sin lägenhet i Mölnlycke i januari 2009. Kvar fanns en man, 36 år gammal, som greps omgående. Mannen ska ha varit sprutnarkoman och var vid tillfället för dödsfallet dömd för ett 70-tal brott. Bland annat hade han tidigare avtjänat ett fängelsestraff för att ha deltagit i misshandeln av en man på Öckerö 2002. Mannen flydde ut i vattnet och drunknade.

De båda ska ha haft en relation som torde varit stökig då mannen hösten dessförinnan åtalades för misshandel efter att enligt anklagelserna bundit fast kvinnan med en elsladd, slagit henne med knytnävarna och hoppat på hennes mage. Mannen åtalades för misshandel, men frikändes från anklagelserna.

Även i fallet rörande den 21-åriga kvinnans död undkom mannen åtal. Trots att kammaråklagaren Per-Olof Hermansson konstaterade att det fanns ”graverande omständigheter” kring hennes död, fanns det enligt tingsrätten inte tillräckliga bevis för häktning och 36-åringen släpptes på fri fot.

Ytterligare sex månader senare greps han för en grov våldtäkt efter att ha kidnappat en 26-årig kvinna.

Man knivmördad i Landvetter – februari 2020

En sen kväll i februari 2020 möts fyra män upp i centrala Landvetter för att reda ut en dispyt mellan två av dem. En 17-åring kräver pengar av en 19-åring för en tidigare narkotikaaffär. Han gör ett utfall mot honom, men 19-åringens kompis, en 26-årig man går emellan och det uppstår ett handgemäng emellan de fyra som slutar med att 26-åringen knivhuggs och slutligen dör av sina skador.

17-åringen och hans vän, en 24-årig man som också var på plats, åtalas för mord. Tingsrätten bedömer att huvudansvaret låg hos 24-åringen som dömdes till tolv års fängelse i första instansen, medan 17-åringen frias.

När dock domen överklagas ändrar de åtalade sina berättelser. Nu tar 17-åringen istället på sig mordet. Hovrätten anser sig inte kunna avgöra vem som har utfört handlingen och båda frias från mordmisstankarna. 24-åringen som har suttit häktad sedan tingsrättens dom får dessutom en ersättning på 400 000 för lidande och 125 000 för förlorad inkomst.

LÄS MER:Mördaren från Landvetter blev styckmördad – skildras i ny dokumentär

LÄS MER:Solen sken över vårmarknaden på Häradsdomaren i Härryda

LÄS MER:Kylslang skavdes sönder – Adielsson fick ta vatten från bäck under Rally-SM: ”Vi kallar det för bush mechanics”

ANNONS