Göte, 90, gav inte upp striden – fick annan lägenhet: ”Blev en överraskning”

Under värmeböljan i maj fick Göte Nilsson i Mölnlycke nog och anmälde kommunen till hyresnämnden i Göteborg. Det är andra året i rad som han väljer att agera, och den här gången mynnade kampen ut i en lösning som han är nöjd med.
– Nu har jag fått en lägenhet med balkong. Det var en överraskning, säger 90-åringen som bor på Rådahemmet i Mölnlycke.

ANNONS
|

Värmeböljan i maj fick Göte Nilsson att för andra året i rad slå näven i bordet och anmäla kommunen. När Härryda-Posten besökte honom i vintras, hade han anmält kommunen till Justitieombudsmannen efter förra sommarens höga temperaturer inomhus.

– I somras mätte jag som högst 37 grader i rummet. Jag betalar full hyra för detta rummet och vill kunna vara här. Ett svar jag har fått är att jag måste gå ut för att söka svalka och det tycker jag är nonchalant, sa den dåvarande 89-åringen till tidningen den gången.

Nu har Göte Nilsson som bor på Rådahemmet i Mölnlycke hunnit fylla 90 år, men någon vidare svalka har han inte upplevt i tider när temperaturen stigit utomhus.

ANNONS

– Jag bor på fjärde våningen och har haft tre stora fönster mot väster. Egentligen tyckte jag om min lägenhet, den var ljus och fin. Men det fanns ingen luftkonditionering. Och det går ju inte att sova middag med trettio grader inne på rummet, säger han.

Anmälde igen

Göte Nilsson berättar att han inte är den som ligger och tittar i taket om dagarna, utan är mer av en handlingskraftig person. Bakom sig har han en karriär som civilingenjör på Volvo, och han har även undervisat i naturvetenskapliga och tekniska ämnen på gymnasienivå. Att mäta och föra bok på temperaturen i en lägenhet och att dessutom försöka åtgärda problemet, är därför inga konstigheter för Göte Nilsson.

– Jag har köpt tre egna luftkonditioneringsaggregat, och det har jag försökt få kompensation för från kommunen. Men där har det blivit nej. De säger att det inte finns några pengar, säger han.

Så när värmeböljan slog till i maj, då fick han nog och anmälde kommunen till hyresnämnden.

– De krav jag ställde var att det skulle installeras fast luftkonditionering, samt att jag inte skulle betala någon hyra för maj månad, säger han och fortsätter:

– Jag har nämligen kollat upp det här med Folkhälsomyndigheten. Normaltemperatur i lägenheter på boenden ska vara mellan 20-24 grader, och om det överstiger tjugofyra grader under en längre period så ökar risken för sjukdom, och även risken att man dör, särskilt om man är äldre och kanske lite skör. Själv är jag 90, och det bor ju flera 100-åringar här. I maj var det över tjugofyra grader så gott som varenda dag, så då bestämde jag mig för att skriva till hyresnämnden.

ANNONS

Oväntad lösning

Ärendet i hyresnämnden är inte helt utagerat ännu. Kommunen har fått en delgivning och har även fått lämna ett yttrande.

I yttrandet skriver kommunen bland annat att man inte anser sig ha brutit mot någon lag, och att man gett Göte Nilsson olika rekommendationer för att hålla temperaturen stabil. Bland rekommendationerna nämns exempel som att sänka ner fönsterjalusier för att minska solinstrålning, hantera sina portabla kylaggregat på effektivare sätt, samt att minska antalet värmealstrande saker i lägenheten, ”som exempelvis frysboxen.”

Nu ska Göte skicka in kopior på papper och avtal samt lämna sin syn på saken innan det kapitlet kan avslutas – men en tid efter att han gjort sin anmälan dök plötsligt en annan lösning upp.

– Det som hände var att jag plötsligt blev erbjuden en annan lägenhet här av chefen på boendet. Den är bara trettio meter bort från där jag bott fram till nu. Den ligger mot öster och blir inte alls lika varm. Jag flyttade hit för en vecka sedan. Dessutom har den balkong, och det blev en överraskning för mig, berättar Göte Nilsson.

Göte Nilsson, här i sin förra lägenhet med luftkonditionering som han bekostat på egen hand. Nu har han fått en annan lägenhet i samma korridor. ”Balkongen var en överraskning”, säger han.
Göte Nilsson, här i sin förra lägenhet med luftkonditionering som han bekostat på egen hand. Nu har han fått en annan lägenhet i samma korridor. ”Balkongen var en överraskning”, säger han. Bild: Enes Mehmedagic

”Utan henne är jag ingenting”

Därmed känner Göte Nilsson att det hela har ordnat sig på ett bra sätt.

– Det som har hänt, att jag kunde flytta, det har löst mycket. Nu är det skugga på dagtid och så har jag kvällssol, och det gör ju ingenting. Vi har redan suttit en del på balkongen, berättar han.

ANNONS

– Till saken hör att jag är medboende. Det var min sambo som fick lägenhet här först, och utan henne är jag ingenting. Hon tycker att jag kanske lagt lite väl mycket tid på det här, och att jag borde ägna mer tid åt henne, och det ska jag göra nu, säger 90-åringen och skrattar.

Så på det hela anser Göte Nilsson att det löst sig väldigt bra. Och därmed kan han börja fokusera på annat. Han har både barnbarn och barnbarnsbarn, och snart väntar firande med yngre generationer.

– Nu till helgen ska vi iväg till Vårgårda och fira att ett av mina barnbarn tagit sin högskoleexamen. Det ska bli väldigt roligt, säger Göte Nilsson.

Härryda-Posten har sökt kommunen för kommentar.

LÄS MER:Göte hade uppemot 37 grader i sitt rum i somras

LÄS MER:Pontus Kåmark ledde välbesökt invigning i Mölnlycke: ”Dubbelt så stort som tidigare”

LÄS MER:Sparhot inom grundskolan i Härryda kommun – de riskerar att få lämna

ANNONS