Göteborg vädjar om hjälp med flyktingmottagningen – får nej från Härryda

Härryda kommun har tillsammans med 47 andra västsvenska kommuner fått en förfrågan från Göteborgs stad om att ta emot delar av Göteborgs flyktingmottagande för nästa år. Men från Härryda kommuns sida kommer svaret bli nej.
– Vi kommer naturligtvis inte göra det, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda kommun.

ANNONS

Göteborgs stad skickade i slutet av juli ut en förfrågan till sammanlagt 48 kranskommuner med ett erbjudande om att frivilligt ta emot en del av Göteborgs tilldelade flyktingar. Enligt kommunstyrelsens ordförande, Jonas Attenius (S), behöver Göteborg en paus för att kunna komma ikapp med, och förbättra, integrationen.

– För att göra det måste alla hjälpas åt. Även rika välmående kommuner, som tidigare inte tagit ansvar, måste ställa upp, säger Jonas Attenius i en intervju med Göteborgs-Posten.

Påståendet om att en del kommuner inte har tagit sitt ansvar när det kommer till flyktingmottagandet är inget som Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda kommun, känner sig träffad av.

ANNONS

– Med den nya beräkningsmodellen så får vår kommun ta emot betydligt fler än vad som gjorts innan. Påståendet om rika kranskommuner som inte tagit ansvar är väl också ett sätt att blidka sina egna invånare.

Härryda kommer inte ta emot Göteborgs nyanlända

Enligt Per Vorberg finns det i nuläget ingen möjlighet för Härryda kommun att ta emot fler flyktingar än de som kommunen ändå kommer att tilldelas nästa år.

– Vi kommer naturligtvis inte göra det. Vi får redan en högre andel än tidigare utifrån att vi inte tagit emot i lika stor omfattning sedan tidigare. Och vi jobbar väldigt mycket med de här frågorna och det är oerhört viktigt att man klarar av integrationen av de som redan är här.

Är det ett beslut du kan ta själv eller kommer frågan lyftas i kommunstyrelsen?

– Det är socialtjänsten som kommer svara, så detta görs på tjänstemannanivå. Det behövs inget politiskt beslut för detta. Om det hade varit så att vi hade beslutat att ta emot fler så hade det behövt bli ett ärende för politiken, men inte nu.

”Göteborg har stora utmaningar”

Han tycker också att det är lite märkligt att Göteborgs stad skickar ut den här förfrågan, med tanke på att det handlar om ett relativt litet antal nyanlända.

ANNONS

– Frågan är ju alltid fri. Sedan kan man tycka att det är lite märkligt med tanke på de låga siffrorna som jag ändå uppfattar det som det är. Så det är lite märkvärdigt. Men det är väl lite politik i det också, säger Per Vorberg, och fortsätter:

– Sedan förstår jag att Göteborg har stora utmaningar för att man inte har jobbat på rätt sätt sedan tidigare, men det får Göteborg jobba med. Vi jobbar jättemycket med integrationen i vår kommun.

Flyktingmottagandet i Härryda kommun

Härryda kommun tog under 2022 emot sammanlagt 116 flyktingar, varav 71 räknades som massflyktingar och 45 ingick i det ordinarie flyktingmottagandet. Hälften av dem i det ordinarie flyktingmottagandet var kvotflyktingar.

Källa: Härryda kommun

LÄS MER:Toinis unika släkthistoria – som ingermanlänning: ”Flydde med båt”

LÄS MER:SFI-rektorn i Mölnlycke: ”Våra elever blir syndabockar”

LÄS MER:Oksana: ”Vill att mina barn ska ha ett liv utan krig”

ANNONS