Gretas gamlingar står upp för klimatet: ”Våra barnbarn är stolta över oss”

Aktivistgruppen Gretas gamlingar höjer plakaten och kräver klimataktion. I centrala Mölnlycke har de stått varje fredag sedan i våras.

ANNONS
|

Fredag in, fredag ut. Alltsedan i början av mars har ett gäng engagerade Härrydabor intagit Lennart Kvarnströms plats i centrala Mölnlycke med samma budskap: Ta klimatet på allvar! För barnbarnens skull!

– Vi har stått här sen fjärde mars. Och vi ska stå här i tio år till. Minst, menar Berit Persson, 85.

– Men innan dess har det förhoppningsvis vänt så vi inte behöver stå här till dess, lägger Inga-Lena Persson, 77, snabbt till.

Det är bara en enda fredag som de inte manifesterat, då de beslutade att Allhelgonahelgen fick företräde. Annars har vår blivit till sommar, höst till vinter.

ANNONS

De kallar sig för Gretas gamlingar, och är en lokal upplaga av den grupp som startades på ICA i Burgsvik på Gotland i juni 2019. Gruppen är en del av den världskända svenska klimataktivisten Greta Thunbergs Fridays for Future.

– Det var en kvinna på Gotland som kom på att Greta Thunberg ska inte vara ensam om att jobba för klimatet. Ungdomarna ska hjälp! Så då startade hon Gretas gamlingar. Och nu står vi här, säger Berit Persson.

De unga människorna kan ju inte tro att vi vuxna är kloka.

Gruppen har ingen politisk eller religiös koppling, men en del av damerna tidigare har varit engagerade i Miljöpartiet och även suttit i kommunfullmäktige.

Att vara konsekvent och dyka upp varje fredag med plakat samtidigt som de möter en del Mölnlyckebor handlar inte bara om att manifestera för klimatet. Budskapet till dagens ungdomar är att de och deras framtid inte är bortglömda.

– Först kom klimatkrisen, sedan kom pandemin och sen kom Ukrainakriget. De unga människorna kan ju inte tro att vi vuxna är kloka. Det här är ett sätt att visa att vi ser problemet och att var och en gör så gott man kan, säger ynglingen i sällskapet Lina Eiserman Ålund, 71.

Och reaktionerna uteblir inte.

– Idag var det någon som kom förbi som sade att vi skrämde ungdomarna. Men oftast är det tummar upp, berättar Berit Persson.

ANNONS

– Och våra egna barnbarn är stolta, säger Inga-Lena Persson.

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 48: Trolltider, Lesley samt Thilini & Erik

LÄS MER:Kaoset efter stor-rean – posten vädjar: ”Hämta era paket”

LÄS MER:Peter Arvidsson (SD) ska kontakta Socialdemokraterna för nytt bud på idrottshallen

ANNONS