Hantverk får nytt liv när unga testar tuftning och punch needle på Landvetter kulturhus

Sportlovet lockade unga till kulturhuset i Landvetter, som under torsdagen fick testa på hantverket tuftning, numera känt som punch needle.
– Jag tycker att det är svårt, säger Sidney, 7 år.

ANNONS
|

Färgglada garner lyser upp tillvaron bredvid koncentrerade deltagare inne i ateljén på Landvetter Kulturhus. Här inne verkar ingen ha en tanke på den dimma eller duggregn som syns utanför fönstren.

I ateljén är deltagarna fullt fokuserade på sin tuftning. Ida Falk, 14 år, från Rävlanda berättar att hon ville delta på dagens workshop för att få testa på något nytt.

– Jag tycker om att göra kreativa saker och det är roligt att testa på något som inte är så vanligt. Det var bra instruktioner och det är ganska lätt.

– Det är kul att erbjuda aktiviteter för dem som inte reser bort och ge dem möjligheten att kunna träffa andra och hitta likasinnade, säger Saša Dencic som är kulturutvecklare för unga på Landvetter Kulturhus.

ANNONS

Punch needle, eller tuftning som det också kallas, är en hantverksmetod där en nål slås igenom ett tyg för att skapa en 3D-effekt. Ofta används metoden vid tillverkning av mattor och tavlor, men den kan också användas för att göra grytunderlägg och klädmärken. Dagens unga deltagare får använda särskilda pennor för att trä garnet genom tyget.

– Medan korsstygn och broderi är rätt så flakt, är punch needle en lättillgänglig teknik med 3D-textur. Ursprungligen är det en gammal teknik, men pennan är ny, förklarar Saša Dencic.

För att testa tekniken får deltagarna börja med en mindre ram. De som vill får även rita ett enklare mönster eller figur på tyget innan de sätter igång. Saša Dencic går runt och instruerar och hjälper deltagarna att komma igång. Till sin hjälp har han Monique Sandström som är bibliotekarie för unga.

– På ena sidan ska garnet bli fluffigt och på den andra sidan blir det platt. Sedan klipper vi upp öglorna på den här sidan, instruerar Saša Dencic och visar upp den fluffiga sidan.

Idén till workshopen utformades tillsammans med hantverksintresserade ungdomar från årskurs 6 och uppåt, som vanligtvis träffas i kulturhusets ateljé på fredagseftermiddagar.

– Just fredagshänget är ett bra tillfälle att fånga upp unga och deras intressen, säger Saša Dencic och berättar att de deltagare som är med på dagens workshop även får hjälpa till med ett större konstverk som ska hängas upp i kulturhuset. Därmed får ungdomarna själva vara med och påverka rummet som de befinner sig i.

ANNONS

Tioårige Emmeth och sjuårige Sidney von Eyben har tagit sig från Hindås till kulturhuset i Landvetter för att testa tuftning tillsammans med mamma Ella.

– Jag har en hemma men vet inte hur jag ska använda den, säger Emmeth och håller upp sin tuftningspenna och lägger till:

– Nu känns det lätt.

Sidney håller inte med.

– Jag tycker att det är svårt, säger Sidney och håller upp sitt gråa garn.

LÄS MER:Wallenstam i framkant när el-stöd ska delas ut – Mölnlycke berörs

LÄS MER:Landvetterbo låste ute kvinna från hennes lägenhet – bebis var kvar i den

LÄS MER:Handelsbranschen i Härryda får tillskott – nytt företag startar

ANNONS