Här är Härrydas mest sågade busslinje – klagomålen haglar

Över 3 300 synpunkter på kollektivtrafiken i Härryda har skickats in till Västtrafik i år. Drygt 800 av dessa är klagomål – riktat mot en och samma busslinje.

ANNONS
|

Från den 1 januari fram till början av december i år har Västtrafik fått in 3 337 synpunkter, varav 3 253 av dessa kategoriseras som klagomål.

– De vanligaste handlar om att en tur är sen eller inställd. Att resan inte blev som den var tänkt eller att man inte fått information, säger Malin Linekrans avdelningschef för kundservice på Västtrafik.

Busslinjen som fått flest klagomål

Men det finns en busslinje som sticker ut i statistiken – linje X4 som kör sträckan Kungälv-Göteborg-Mölnlycke. Den har fått 834 klagomål.

– Linjen har långa körsträckningar och många resenärer som reser med den varje dag. Antalet resenärer hänger ihop med antalet kundsynpunkter. Desto fler resenärer, ju fler synpunkter får vi in, säger Malin Linekrans.

ANNONS
Malin Linekrans är avdelningschef för kundservice på Västtrafik.
Malin Linekrans är avdelningschef för kundservice på Västtrafik. Bild: Fotograf Thomas Harrysson AB

På plats nummer två, med 600 klagomål, återfinns linje Röd Express som kör Landvetter-Göteborg-Lilla Varholmen.

– Om man dyker djupare i klagomålen handlar de generellt sett om hur föraren agerar och kör. Det kan exempelvis vara någon som kommer springandes och chauffören inte stannar. Men i stadstrafiken kan man inte vänta på alla som springer, då blir de passagerare som redan är på bussen sena i stället. Det är lite dubbelt, säger Malin Linekrans.

Klagar på varandra

Det som är absolut svårast för Västtrafik att bemöta handlar om när resenärer klagar på varandra.

– Det är alltifrån hur nära någon står på bussen till att någon äter eller lägger väskan på ett säte bredvid sig. I exempelvis en affär kanske man inte ens får dessa klagomål.

Förare får beröm

Men förutom klagomål får också Västtrafik beröm och den busslinje som får mest positiv kritik är linje 300. Den stannar bland annat vid Landvettermotet.

– Det vi får mest beröm för är enskilda personers agerande. Det handlar om olika typer av situationer som någon agerat exceptionellt bra i, eller att förarna varit trevliga och tillmötesgående.

Malin Linekrans berättar vidare att det kan exempelvis handla om att bussen har väntat när man kommit springandes och om att chauffören kört mjukt och skönt.

ANNONS

– Vid ett tillfälle hjälpte en förare för linje 300 en resenär. Den hade glömt sin plånbok hemma. Föraren stannade till vid en hållplats och väntade in resenärens man, som lämnade plånboken till resenären.

Den linjerna som resenärerna berömmer mest är linje 300.
Den linjerna som resenärerna berömmer mest är linje 300. Bild: Arvid Adrell

Mest udda frågorna

Västtrafik får också in en hel del frågor, där vissa av dem varit av en något mer udda karaktär.

– Det handlar om huruvida man kan få ta med sig olika typer av föremål på bussen. Jag har inte läst något om någon som vill ha med sig en säng än, men däremot om de som använder bussen som flyttlass vilket tyvärr inte är tillåtet.

Därför är det viktigt att skicka in synpunkter

Att det kommer just fler klagomål än beröm har Malin Linekrans en förklaring på:

– Jag tror man förväntar sig att kollektivtrafiken bara ska fungera. Man ringer inte till oss och berättar att bussen går som den ska. Vi får beröm när det är en god service eller när det vi gör blir mänskligt, säger hon.

Oavsett beröm, kritik eller frågor vill Västtrafik ha in allt.

– Hör av er, vi jobbar aktivt med kundsynpunkter hela tiden och gör det bättre utifrån dem. Allt registreras och tas om hand om. Vi bryr oss, säger Västtrafiks Malin Linekrans.

LÄS MER:Västtrafiks pendlarkort billigare – men bara för resande från Mölnlycke

LÄS MER:Västtrafik får fem miljoner för ny satsning på pendling

LÄS MER:Västtrafiks priser höjs – men sänks tillbaka i maj

.

ANNONS