Här filmas SVT:s nya storsatsning om Stenbeck: ”En avgörande scen”

Under visst hemlighetsmakeri pågår just nu inspelning av SVT:s nya serie om mediemogulen Jan Stenbeck.
På måndagen fick Härryda-Posten komma in bakom kulisserna för att få en glimt om vad som pågår bakom de fördragna gardinerna.
– Jag trodde i min enfald att vi skulle spela in på Östermalm, men alltså det här är ju så himla häftigt, säger Dramatenskådespelaren Irene Lindh som gestaltar Märtha Stenbeck i serien.

ANNONS
|

Nere från gatan märks inget särskilt, och när Härryda-Posten frågar en förbipasserande om hur det känns att bo granne med familjen Stenbeck blir reaktionen ett frågande ansiktsuttryck. Men ett par stenkast därifrån, upp för en liten grusväg – där befinner sig ett helt team med filmarbetare som i skrivande stund återskapar ett stycke historia.

Mediemogulen Jan Stenbeck gick bort 2002, men om ungefär ett år ges möjligheten att följa hans liv via dramaserien Stenbeck. Och just nu filmas delar av historien i en gammal villa i Hindås.

– Vi har precis nu under förmiddagen filmat en av seriens nyckelscener, en helt avgörande scen där man läser upp pappans testamente, berättar producent Lejla Bešic, som arbetar för produktionsbolaget FLX.

ANNONS

Hon förklarar att serien bygger på författaren Per Anderssons biografi över den svenske affärsmannen, men poängterar också att det är ett drama.

– Scenen där pappans testamente läses upp kommer att vara det sista man ser i första avsnittet, och det är sedan därifrån som själva konflikten tar vid. Pappans dröm var ju att barnen tillsammans skulle driva vidare Kinnevik, men nästan allt hamnade hos Jan. Så det blir en uppslitande konflikt om arvet, en fejd som aldrig riktigt läker, förklarar Lejla Bešic.

”Svensk variant av Succession”

Familjefejd med manipulation, svek och maktbegär, där Jan Stenbeck spelar ut systrarna Margaretha af Ugglas och Elisabeth Silfverstolpe– ungefär så skulle det kortfattat gå att sammanfatta producentens överblick om den kommande tv-serien.

Jan Stenbeck spelas av den norske skådespelaren Jakob Oftebro, och hans mamma, som beskrivs som matriarken, gestaltas av Irene Lindh från Dramatiska teatern.

– Ja, vi har ju just tagit scenerna i matsalen där arvet fördelas. Min karaktär, Märtha Stenbeck, hon är starkt styrande och står starkt vid sin sons sida i det hela. Inte lika snäll mot döttrarna, så det blir ju inte riktigt som pappan hade tänkt sig, berättar Irene Lindh.

Hur är det att spela Märtha Stenbeck?

ANNONS

– Det är helt underbart. Hon är ju lite ensidig och inte alltid helt rättvis kan man tycka, men det är en jättekul roll att göra. Det här känns lite som en svensk variant av Succession.

Och ni är och filmar här i Hindås, hur känns det?

– Alltså det är ju så himla häftigt. Alla de här fina miljöerna som finns här omkring. Jag trodde först i min enfald att vi skulle spela in på Östermalm, men här inne, där vi är nu och där vi spelar middagsscenen, det är ju precis som en Östermalmsvåning. Så det här är väldigt kul och spännande, säger Irene Lindh.

Skådespelaren Irene Lindh gestaltar Jan Stenbecks mor, Märtha Stenbäck, i SVT:s nya satsning som är tänkt att sändas våren 2025.
Skådespelaren Irene Lindh gestaltar Jan Stenbecks mor, Märtha Stenbäck, i SVT:s nya satsning som är tänkt att sändas våren 2025. Bild: Daniel Blomqvist

Utspelas på Östermalm

Utanför den gamla villan i Hindås är stora ljusriggar monterade, men det är bara för att ge rätt typ av dagsljus utifrån och in. För det är bara insidan av huset som kommer att användas, då såväl matsalen som köket, vilket Irene Lindh antydde – utgör delar av Jan Stenbecks hem på Villagatan på Östermalm.

På plats finns även personal från Film i Väst som är med och samproducerar.

– När vi är med och finansierar har vi som krav att man måste förlägga delar av arbetet här i Västra Götalandsregionen. Men det är SVT som är beställare, så det här är en samproduktion och definitivt en stor satsning, berättar Ulrika Grönérus, kommunikationschef på Film i Väst som även hon befinner sig vid villan i Hindås.

ANNONS

Ulrika Grönérus berättar vidare att de har förberett sig under hela hösten, och nu har de filmat sedan i februari.

Hur hittade ni det här huset i Hindås?

– Vi har finkammat och rekat i hela Västra Götaland, och här är helt perfekt med högt i tak och fina rum, säger hon.

När kommer serien att börja sändas?

– Den ska sändas från och med februari 2025, så i början av nästa år, säger Ulrika Grönérus.

LÄS MER:Fullt ställ på Wendelsberg inför teaterfestivalen: ”En fantastisk plats”

LÄS MER:Statyerna i Mölnlycke – från idé till landmärke

LÄS MER:Tidigare oppositionsråd i Härryda vill stoppa Landvetter Södra: ”Finns inte på kartan”

ANNONS