Härryda-bryggerier gör upp om titeln ”Godaste Ipan”

Under årets Göteborg Ipa fest möts 24 bryggerier från Göteborgsområdet – varav tre Härryda-baserade – för årets stora sammandrabbning. I ett blindtest får festivalbesökare välja ut sin favorit-Ipa och när kvällen är slut koras den godaste Ipan i stan.

ANNONS
|

Göteborgs bryggargille anordnar under lördagen för femte gången Göteborg Ipa fest, där hantverksbryggerier från Göteborgsområdet ställer ut och tävlar med sina bästa Ipor. Vilket även Lokalpressen tidigare har berättat om. Darryl De Necker, grundare av Beerbliotek och utförare för Göteborgs bryggargille, förklarar att tävlingsmomentet är ett blindtest.

– Det blir väldigt intressant när man har en blindprovning för då vet du inte vems öl det är och det är inte alltid den du tror ska vinna som gör det. Marknadsföring gör mer än du tror.

Besökarna får alltså möjlighet att blint testa olika ölsorter, därefter lägger de sin röst på den Ipa de tyckte bäst om. När rösterna är räknade koras ”stans bästa Ipa”.

ANNONS

Mat, öl och ”good times”

Förutom det mest självklara, öl, blir det också mat och musik under helgens Ipa fest, berättar Darryl.

– Det är alltid någon bra musik, bra mat och bra bärs. Det är det alltid. Och sedan är det ju alltid ”good times”, det är det enda man behöver.

Förra årets vinnar-Ipa blev Meditate från Göteborgsbryggeriet Billdale som ställer upp även i år för att försvara titeln.

Tre Härryda-bryggerier medverkar

Rådanäs från Mölnlycke och Wet whistle brewery och Dugges från Landvetter är med och tävlar. Thomas Halberstad, kommunikationsansvarig på Dugges bryggeri, ser ljust på bryggeriets chanser i tävlingen.

– På tidigare, liknande festivaler har det gått helt okej. Vi har hamnat på topp tre några gånger. Sedan har vi ju utifrån vad publiken tycker några av inte Sverige, kanske till och med Europas eller världens bästa Ipa-bryggerier i Göteborgstrakten. Så det är kul bara att vara med. Vinner vi blir jag skitglad, men gör vi inte det så är det också ”fine”.

Vad gör ni för att sticka ut i konkurrensen?

– Jag tror att det handlar om att vara sann mot sig själv och göra sin grej. Och så får man hoppas att det funkar. Jag tror liksom inte på gimmickar eller någonting, utan håll dig till att göra din grej kvalitativt och lyckas göra det kontinuerligt. Smakmässigt då. Sedan finns det ju sätt att sticka ut marknadsföringsmässigt och grafiskt och sådär också såklart.

ANNONS

Känner du igen din egen Ipa i ett blindtest?

– Det vill man ju gärna tro. Och titt som tätt har vi lite blindprovningar på bryggeriet och det är inte alltid jättelätt att hitta sin egen faktiskt. Och det är ju också så ölgöteborg ser ut, att alla bryggeriet kommer med nya öl hela tiden, så då blir det väldigt svårt att hålla alla i huvudet. Så jag ska inte säga att det är säkert att jag skulle göra det.

Göteborg Ipa fest anordnas på Rollin’ Bistros Backyard i Göteborg. Dörrarna slår upp 12.00 och 22.00 övergår Ipafesten till efterfest.

LÄS MER:Förslag: Sänk ölskatten för mikrobryggerier

LÄS MER:Härrydaölen som klår öljättarna i jul

LÄS MER:Gårdsförsäljning inte aktuellt för Dugges

ANNONS