Härrydabo döms för flera fall av misshandel: ”Nu ska du dö”

Ett par i 30-årsåldern från Härryda kommun blev tillsammans efter att ha träffats på Tinder. Men relationen blev inte som kvinnan hade tänkt sig. I stället präglades den av upprepade våldsbrott i olika former. Mannen, som finns under 30 avsnitt i belastningsregistret, döms nu till fängelse.
– Han skallar mig rakt på näsan, säger kvinnan under polisförhör.

ANNONS

En man i 30-årsåldern från Härryda kommun har dömts till fängelse för ett flertal våldsbrott mot sin tidigare partner, en kvinna i samma ålder.

Deras relation inleddes genom dejtingappen Tinder och varade i ett par månader under förra året. Förhållandet präglades av upprepade och utdragna misshandelsincidenter, samtidigt som mannen vid ett par tillfällen också friade till kvinnan.

Under en av händelserna i juni 2022 inträffade en lång misshandel innan kvinnan skulle åka till jobbet. Mannen piskade henne med en laddningssladd som var flätad med en läderrem. Under misshandeln tog hon också emot sparkar på både benet och knäet.

Under denna tid tryckte mannen också upp henne mot hörn och kanter och ströp henne. Hon berättar i förhör att hon upplevde tillfälliga svimningskänslor när strypgreppet pågick, och att det avbröts precis innan hon förlorade medvetandet.

ANNONS

Mannen påstod inför rätten att våldet var en del av deras överenskommelse inom ramen för deras sexuella relation, men eftersom mannen inte kunde ge några detaljerade beskrivningar av deras överenskommelse var rätten skeptisk till hans förklaring.

I övrigt har kvinnans berättelse fått stöd av bland annat journalanteckningar, fotografier, filmer och skärmdumpar.

”Han skallar mig rakt på näsan”

Vid ett tillfälle åkte paret buss. Flera passagerare lade märke till att paret bråkade, och bussens övervakningsfilm visade att han slog henne på låret med öppen hand. Kvinnan berättade i förhör att han efteråt beskrev hur han ville gifta sig med henne. På det svarade hon så här:

"Nej vi ska inte gifta oss. Jag kommer dö om jag försätter med dig."

När paret hoppade av bussen vid Delsjömotet var polisen redan på plats. Det visade sig att mannen även bar kniv, och dömdes sedermera även för brott mot knivlagen.

Ytterligare ett par dagar senare befann sig paret på en pizzeria i Partille kommun. De åt pizza och mannen roade sig med att spela på en spelautomat när de, enligt kvinnan, ”skojbråkade.” Men, så tog mannen plötsligt ett stryptag på henne och hon beslöt sig för att åka hem.

När kvinnan bestämmer sig för att återigen träffa mannen en stund senare blir hon skallad. Hon berättade i polisförhör:

ANNONS

– Han skallar mig rakt på näsan. Jättekonstigt. Jag blev jättechockad. Vi var ute mitt på ljusa dagen men jag tror ingen såg. Vi gick hem till mig. Jag var arg och chockad. Han försökte typ känna på min näsa och trycka tillbaka den eller något och leka räddare.

”Du ska dö, nu ska du dö”

Våldet skulle bara eskalera och en septemberdag kom mannen hem till kvinnan och tryckte upp dörren så att säkerhetskedjan gick sönder. Under en tumultartad situation fick kvinnan panik och berättade senare i rätten att hon skrek på hjälp ”från botten av mina lungor.” Under samma situation kopplade förövaren ett strypgrepp kring kvinnans hals, och enligt henne, skrek ”du ska dö, nu ska du dö”.

Vid detta tillfälle hörde grannar kvinnans skrik och rop på hjälp och ringde polisen.

Göteborgs tingsrätt har nu dömt mannen till fängelse i ett år och två månader. Han döms för grov fridskränkning och enligt lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Han återfinns under 30 avsnitt i belastningsregistret, och de avser framförallt våldsbrottslighet. Så sent som i februari 2019 dömdes han för bland annat grov fridskränkning till fängelse i ett år och två månader.

LÄS MER:Kylslang skavdes sönder – Adielsson fick ta vatten från bäck under Rally-SM: ”Vi kallar det för bush mechanics”

LÄS MER:Unga Landvetter-läraren debuterar som författare – ska till Bokmässan

LÄS MER:Härryda kommuns bibliotek blomstrar

ANNONS