Härrydabo döms för miljonkupp mot klädföretag

Kläder för drygt 39 miljoner kronor försvann spårlöst från Lindex och Ellos. Nu döms tre män till fängelse för grovt häleri, efter att stöldgodsen hittats av polisen i en lagerlokal. Allra hårdast straffas en man från Härryda, som också döms för att ha lurat till sig energidryck för 800 000 kronor.

ANNONS
|

Det hela uppdagades under en måndag. Den 20 mars i år kontaktade Lindex polisen efter att deras transport- och tullchef under en inventering upptäckt att tre containrar fyllda med kläder spårlöst försvunnit från deras lager i Partille.

– På måndag morgon brukar jag göra en sammanställning över hur det kommer se ut under veckan. Då tittar jag på vad det är som står på vår gård och vad som finns nere i hamnen och så vidare. Jag lägger in information i min lista i Excel, och såg då att det var fler containrar i min lista än vad som stod ute på gården, berättade transportchefen i förhöret.

ANNONS

Totalt hade kläder till ett försäljningsvärde av 33, 7 miljoner kronor försvunnit som Lindex importerat från Bangladesh. Dessa var fördelade på cirka 3 000 kartonger. En container innehöll endast behåar.

– Det är lite blandat innehåll, ganska mycket underkläder. En av containrarna innehöll bara en enda artikel, en spets-behå. Det var nästan 26 900 stycken av samma spets-behå i en container, förklarade transportchefen i förhör.

Stal från Lindex i omgångar

När säkerhetschefen på Lindex gick igenom övervakningsfilmerna från området kunde han se att minst tre gärningsmän stulit containrar nattetid, under både lördagen och söndagen.

– De stals vid olika tillfällen, har inte exakt tidpunkter. Jag kan beskriva lite grovt att det har körts en spaningsbil som rekat, natten mellan lördag till söndag. Vid cirka 02 stannar en mörk personbil och man går ut och sågar upp låsbygeln på grinden till vår lastgård, berättade säkerhetschefen i förhör.

Efter att grinden sågats upp avvaktade gärningsmännen innan de tog sig in på områden och kopplade på containers på en medhavd lastbil.

De containers som stals var alla försedda med gps-puckar och hittades tomma och övergivna i närområdet.

Polisens miljonbeslag – vid husrannsakan

Drygt en vecka senare får polisen tips om att det lastats stora mängder kartonger utanför en lagerlokal i Mölndals kommun. När polisen kommer till platsen hittade man 1 380 kartonger av de stulna kläderna i en container som stod påkopplad vid en lastbil.

ANNONS

På området finns också två tomma containrar som ännu inte lastats.

Tre dagar senare, den 31 mars, återvänder polisen till platsen med en husrannsakan mot den lagerlokal som låg i anslutning till stöldgodset. Då hittade man resterande stöldgods från Lindex, och 20 pallar med stulna med kläder till ett värde av 5,5 miljoner kronor från företaget Ellos, som aldrig nått fram till företagets returhantering.

– Det första vi ser är mängder med kartonger märkta med röd tape där det står Lindex på. Det stod även stora pallar med kartongemballage märkt med Ellos på, berättade en av poliserna i sin avrapportering.

När polisen befann sig i området råkade man på en polsk lastbilschaufför, som berättade för dem att han fått i uppdrag att köra container från lagret till Belgien. En av de containers man hittade några dagar tidigare var inbokat för transport till Dubai.

Åklagaren: ”Uppseendeväckande”

Tre män med olika kopplingar till lokalen åtalades i oktober misstänkta för grovt häleri. Enligt åklagarens gärningsbeskrivning ska två av männen införskaffat, förvarat och transporterat de stulna varorna.

– Det som är uppseendeväckande i det här är de stora värdena, det har förvånat alla. Det är så mycket gods det rör sig om, sade åklagaren Victor Törneke, i samband med att han väckte åtal.

ANNONS

Den tredje mannen ska sedan, enligt åklagaren, ha tagit emot och förvarat stöldgodset med målsättning att sälja vidare kläderna.

– Sannolikt skulle det här säljas utomlands, sade Törneke.

Männen åtalades dock inte för själva stölden på Lindex i Partille, då det inte går att leda i bevis att det är de själva som lagt vantarna på godset i förstaläget. I stället ska männen enligt åklagaren försökt tjäna pengar på att sälja vidare kläderna.

Alla nekar till brott

Samtliga har genomgående nekat till brott. En av männen hävdade i förhöret att han köpt kläderna av en av de andra misstänkta för att sälja vidare dem, men berättade för polisen att han reagerade på att priset var för bra för att vara sant och att han därför tänkt höra av sig till polisen. Detta ”hann” han dock inte göra innan han själv blev föremål för brottsmisstankar.

Polisen: Vad var priset för kläderna?

– 50 000 kronor för en container. Priset på kläderna i container är det som fick mig att tänka att det inte stämmer. Jag tänkte skriva mejl till Ellos och Lindex, men sen tänker jag att jag ska vända mig till polisen, sade mannen i förhör.

Polisen: Vad reagerade du på med priset?

ANNONS

– Det var inte rimligt pris på begagnade kläder. Det kan vara 30 - 40 000 kronor men detta var nya kläder så det borde vara dubbel, trippel så dyrt.

Man från Härryda döms hårdast

Nu döms alla tre männen till fängelse för grovt bedrägeri.

En av männen, en 38-årig man med bostadsadress i Härryda kommun, döms dessutom för bedrägeri, då han lurat till sig 44 pallar av energidrycken monster av ett logistikföretag i Borås. Drycken, som har ett uppskattat försäljningsvärde på 810 000 kronor, hittades när polisen slog till mot Partihallarna i Göteborg.

38-åringen döms till tre år och nio månaders fängelse, och ska utvisas ur Sverige i tio år efter att han avtjänat sitt straff.

De övriga männen, som är 31 och 47 år gamla, döms till tre års och tre månaders fängelse, respektive två år och tio månaders fängelse för sin inblandning i klädkuppen. Den äldre av dem ska också utvisas ur landet i tio år efter att han avtjänat sitt straff.

Bevisningen av männen bestod bland annat i sms-trafik och röstmeddelanden där de diskuterade stöldgodset. De har också skickat filmer till varandra när de hanterar de stulna kläderna. Dessutom har polisen via mobilspårning och dna kunnat knyta männen till platsen där stöldgodset förvarades.

ANNONS

LÄS MER:Misstänkt bedragartrio åtalas för åldringsbrott i bland annat Landvetter

LÄS MER:Man blev påkommen med stöld – misshandlade väktare

LÄS MER:Postnordtjuv slipper betala – staten står för kostnaden

ANNONS