Härrydas nya hemsida har döda länkar

Härryda kommuns nya hemsida togs fram för att förbättra servicen för medborgarna. Men vid sökningar på Google upptäcker Härryda-Posten flera döda länkar. Kommunikationschefen Karin Dahl uppmanar Härrydabor och andra att rapportera de döda länkarna.

ANNONS
|

Sedan mitten av oktober har Härryda kommun en helt ny hemsida. Den lanserades för att ge medborgarna bättre service.

I en nyhetsbulletin på hemsidan förklaras det att ”Det ska vara lätt att hitta det du söker och att utföra dina ärenden digitalt.”

Men efter två veckor lämnar just sökbarheten en del att önska. Sökningar på sökmotorn Google visar att besökare som klickar på vissa länkar som leder till Härryda kommuns hemsida möts av felmeddelanden. Omfattningen av problemet är svårt att få en uppfattning om, och Härryda-Posten har under den gångna veckan observerat att tidigare brutna länkar har blivit färre.

Problemet med så kallade ”döda länkar” är ett välkänt problem när myndigheter, företag och även tidningar eller andra mediehus lanserar nya hemsidor och tekniska plattformar. På grund av att system ändras och strukturer byts ut försvinner gammal information, antingen av slarv eller för att det gamla och det nya systemet inte fungerar ihop.

ANNONS

Härrydabor uppmanas rapportera fel

När Härryda-Posten exempelvis söker efter ett dokument i pdf-format, om ett ärende som behandlades vid ett kommunstyrelsemöte under 2021, möts tidningen av beskedet att sidan vi söker inte längre är tillgänglig:

”Adressen du sökte kunde inte hittas” står det samtidigt som kommunen berättar att kommunen har en ny hemsida.

”Därför kan länkar och bokmärken vara brutna i din dator, i en sökmotor eller från en annan webbplats”, står det att läsa.

Karin Dahl, kommunikationschef i kommunen, är väl medveten om problemet.

– Dels så hoppas vi på att medborgare och företag ska höra av sig, dels försöker vi själva ha koll så gott det går.

Enligt Dahl har hemsideslanseringen föregåtts av ett flertal kvalitetskontroller och granskningar av tillgängligheten. Detta med syfte att göra användarupplevelsen så bra som möjligt.

– Vi ser webben som en levande plattform som vi ständigt förbättrar och utvecklar utifrån användarnas behov. Eventuella fel åtgärdar vi förstås så fort vi blir uppmärksammade på dem eller själva hittar några.

Förenklat språk på Härrydas nya hemsida

Gällande länkar har Härrydas nya hemsida ett system som både ska kontrollera gamla, befintliga länkar samt vid varje ny publicering.

Den nya hemsidan skulle egentligen har lanserats betydligt tidigare än mitten på oktober, men pandemin drog ut på utvecklingen.

ANNONS

– Det har varit en ganska lång process. Vi började med att göra ett jobb internt för att se över vad kommunen behövde hemsidan till. Bland annat har vi förenklat språket och sett över vilka sidor det är som medborgarna faktiskt använder.

Andreas Ekström är luttrad om brutna länkar

Att medborgare faktiskt hittar den information de letar efter, och att länkar ska hålla hela vägen från sökmotor till hemsida, är en fråga om att upprätthålla en digital hygienfaktor, menar journalisten, författaren och föreläsaren Andreas Ekström.

Han är välkänd för sin kunskap om mötet mellan människan och den digitala tidsåldern. Hans senaste bok ”Bekvämlighetens tyranni” beskriver hur både individer och myndigheter har en fallenhet för att fatta ”bekväma digitala beslut”, snarare än genomtänkta sådana.

Ekström har tidigare bland annat skrivit om så kallade döda länkar utifrån gamla nyhetsartiklar som inte längre går att hitta.

Problemet, menar Andreas Ekström, är att kommuninvånare och andra som letar efter särskild information blir maktlösa när länkar inte levererar på det löfte som sökresultatet lockar med.

– Internets idé, rent filosofiskt, är att helheten blir större än summan av delarna. Det betyder att varje länk till en sida som inte längre finns ställer till problem för användaren och gör det svårare för oss att hitta källor och kontaktvägar när vi behöver dem.

ANNONS

Andreas Ekström är dock inte säker på om brutna länkar är en besvikelse för alla som upptäcker dem:

– Dessvärre tror jag att vi alla som internetanvändare har blivit vana. Internet är som en park som ingen riktigt tar ansvar för att sköta om.

”Google kan inte trolla”

Ekström är inte heller sen på att lyfta fram sin egen bransch som ett dåligt exempel för de som funderar på att lansera nya hemsidor och tekniska applikationer.

– På samma sätt som till exempel medieföretag: gärna en ny teknisk plattform, men bara på villkor att all historik och alla unika webbadresser fungerar även inom ramen för det nya systemet. Där har svenska medieföretag syndat grovt under internets första 25 år i Sverige.

Och medan det går att anklaga sökmotorn Google för mycket, säger Andreas Ekström att det i fallet med brutna länkar handlar om ägarna till länkarna och den informationen de en gång ledde till.

– Googles jobb är att hjälpa oss att hitta det vi tycker är relevant. Men Google kan inte trolla. Om vi själva ställer till det på grund av dålig IT-hantering eller slarv vid teknikskiften blir Googles jobb oändligt mycket svårare.

ANNONS