Helt olika regler för föräldranärvaro på skolavslutningar i Härryda: ”Skolan är ingen enmanshow”

I Rävlanda har det blivit stora föräldraprotester efter att rektorn beslutet att de allra flesta föräldrar får stanna hemma på skolavslutningen. När Härryda-Posten frågar övriga grundskolor i Härryda kommun hur de gör visar det sig att det finns olika sätt att fira sommarlov på.

ANNONS
|

I Rävlanda har det blivit föräldrauppror när Rävlandaskolans rektor beslutade att en majoritet av föräldrarna inte är välkomna på skolavslutningen. När Härryda-Posten undersökte hur det ser ut på kommunens andra kommunala grundskolor samt friskolan Fridaskolan i Mölnlycke visar det sig att det finns flera olika varianter. Lokala traditioner, lokalers fysiska begränsningar och brandskyddsregler gör att olika skolor har olika förhållningsregler till föräldrars medverkan på skolavslutningarna.

Vissa skolor erbjuder medverkan utomhus, andra tillåter både utomhusmedverkan samt samkväm inomhus i sina barns klasser.

På exempelvis Backaskolan med F-3 får vårdnadshavare delta både vid en gemensam skolavslutning med sång utomhus samt vid en fikastund med klasserna efteråt.

ANNONS

”Vi har haft detta upplägg sedan skolan startade 2017 med undantag för restriktioner i samband med pandemin”, berättar rektor Gunnel Persson-Sarris för Härryda-Posten i ett e-postmeddelande.

Även Vällsjöskolan med F-6 i Mölnlycke tillåter både utom- och inomhusvistelse med föräldrar. Det börjar med gemensam avslutning utomhus med gemensamt uppträdande av elever som fortsätter med fika i respektive klass. Rektorn Helena Fri berättar att föräldrar bidrar med hembakat till fikat.

”Vårdnadshavare är välkomna från den gemensamma avslutningen börjar och sedan över klassavslutningen. Denna tradition har funnits länge på skolan och är uppskattad”.

På Högadalskolan med F-6 i Mölnlycke får föräldrar delta i klassrummen där det bjuds på tårta medan det på Härrydaskolan och Eskilsby skola bjuds på fika separat för eleverna i klassrummen och för föräldrarna utomhus, innan en gemensam skolavslutning hålls på skolgården.

Fridaskolan har träffar med föräldrar i vissa årskurser ett par veckor före avslutningen

På Härrydas enda friskola Fridaskolan har det precis varit skolavslutning. Rektorn Hanna Grapatin berättar att föräldrar är välkomna i de lägre årskurserna samt vid avslutningen för årskurs 9-eleverna:

”På skolavslutningsdagen har vi tre "sittningar" där elever uppträder med sånger samt att vi sjunger Idas sommarvisa och annat som hör sommarlov till. På våra tre sittningar så hade vi med vårdnadshavarna på de två första för de minsta barnen F-klass - åk 3. Den tredje sittningen var för åk 4-8 och endast för eleverna i dessa årskurser. Eleverna uppträder då för varandra.”

ANNONS

När niorna lämnar skolan bjuds vårdnadshavarna in till en avslutningsmiddag med eleverna där betygen delas ut. Föräldrar till barn i årskurs 4 till 8 bjuds in ett par veckor före avslutningen för ett ”litet fint avslut tillsammans årskursvis.”

”Då vi byggt om vår "ljushall" så har vi försökt prova oss fram till en bra lösning och detta har visat sig fungera väl för alla. Vi har inte fått några negativa föräldrareaktioner kring detta och tror det beror på att vårdnadshavare alltid är välkomna till oss”, avslutar Grapatin sitt e-postsvar.

Djupedalskolan vill ha med föräldrar på skolavslutningen – utomhus.
Djupedalskolan vill ha med föräldrar på skolavslutningen – utomhus. Bild: Julia Kero

”Skolan är ingen enmanshow”

På Djupedalsskolan i Mölnlycke är föräldrar välkomna på skolgården. Aleksandar Kovacevic är rektor för årskurs 4-6 och berättar att avslutningsdagen börjar i hemvisten för att fortsätta med en gemensam avslutning för hela skolan på skolgården.

”Vi ser gärna att föräldrarna deltar på den gemensamma avslutningen på skolgården. Skolan är ingen sluten arena och ingen enmansshow. Vi vill alltid förmedla att vi spelar på samma planhalva, elever, föräldrar och skolpersonal – tillsammans”, skriver Kovacevic i ett svar till Härryda-Posten.

”Den enda gången föräldrar inte kan få delta är när våra lokaler begränsar detta (ur säkerhetsperspektiv och brandskyddsregler), därför försöker vi prioritera att vi vistas ute. Vi har bara mötts av positiva reaktioner”, lägger han till.

ANNONS

Kovaceviv skriver att han tror att reglerna har varit samma på Djupedalsskolan under ”säkerligen 15 år”.

”Under pandemin fanns begränsningar men nu är vi åter i ordinarie rutiner”.

Föräldrar är välkomna till Önnerödsskolans utomhusavslutning.
Föräldrar är välkomna till Önnerödsskolans utomhusavslutning. Bild: Julia Kero

Önnerödsskolan

På Önnerödsskoan med årskurs 4 till 9 inleds sommaravslutningen med klasskamraterna och fika i klassrummet. Under förmiddagen samlas hela skolan utomhus för sång och tal. Rektor Camilla Haglund berättar via e-post om den särskilda traditionen som finns för årskurs 9-eleverna som lämnar skolan:

"Ceremonin avslutas med att eleverna ur åk 9 springer en och en genom en båge och mänsklig allé av personal medan biträdande rektor och jag ropar deras namn en och en. Vid väldigt "dåligt" väder har vi ett annat inomhusprogram.”

Föräldrar får delta utomhus på skolavslutningen vid anvisad plats. Haglund menar att det aldrig varit ett problem att föräldrarna inte deltar i klassrummen.

”Blir det ett problem får vi tänka om och anpassa utifrån det. Vi har stora ytor och anhöriga är inte i direkt anslutning eller blandade med eleverna, så det är ändå elevernas avslutning och de kan mötas upp av anhöriga direkt efter om de önskar. Det är främst vårdnadshavare till elever som slutar åk 9 som kommer.”

”Viktigt att eleverna inte känner sig utpekade eller ensamma”

Rektor Anna-Karin Hellgren som ansvarar för årskurs 4-6 på Säteriskolan i Mölnlycke, skriver till Härryda-Posten att föräldrar till barn i F-6 är välkomna till den delen av avslutningen som hålls utomhus.

ANNONS

”En del elever har vårdnadshavare som av olika skäl sällan/aldrig är med på avslutningar. Viktigt att skapa former för avslutningen där de eleverna inte känner sig utpekade eller ensamma. Många vårdnadshavare vill delta i avslutningen då detta ses som en fin tradition att dela tillsammans med barnen. Att delta på skolgården i den gemensamma avslutningen gör detta möjligt”, skriver hon till tidningen.

Patrik Johansson vid Ekdalaskolan.
Patrik Johansson vid Ekdalaskolan. Bild: Csaba Bene Perlenberg

Ekdalaskolan delar ut rosor till sina nior

På Ekdalaskolan i centrala Mölnlycke är föräldrar välkomna under avslutningsdelen utomhus. Rektorn Patrik Johansson berättar för Härryda-Posten att dagen börjar med en timmes samkväm i hemklassrummen där eleverna får en avslutningsstund med sina lärare.

”Efter det samlas alla på skolgården utomhus för ett gemensamt program med uppträdanden och tal. Efter det samlas niorna i aulan för en rosceremoni.”

Föräldrar och anhöriga är välkomna att var med vid det gemensamma programmet utomhus.

”De får då stå bakom elever och personal. Det finns plats och är uppskattat av många föräldrar.”

Under den lokala rosceremonin för årskurs 9-eleverna som lämnar skolan för gott får föräldrar vänta på sina elever.

”Föräldrar får inte vara med innan då det är klassens eget avslut. Och de får inte vara med under rosceremonin i aulan, på grund av brandrestriktioner med max 150 personer i lokalen. Då får de vänta utomhus. Det brukar vara en del som gärna vill vara med, men de brukar förstå hänvisningen till säkerhetsföreskrifter och får vänta utanför”, skriver Patrik Johansson i sitt enkätsvar.

ANNONS

Så är föräldrarna välkomna på skolavslutningarna i Härrydas grundskolor

ESKILSBY

• Eskilsby skola: Utomhus.

LANDVETTER

• Backaskolan: Både på skolgården och fika med klasserna.

• Landvetterskolan: Utomhus.

• Lunnaskolan: Ja.

• Önnerödsskolan: Utomhus.

MÖLNLYCKE

• Djupedalskolan: Utomhus.

• Fridaskolan: Ja, för de minsta. Dock är alla föräldrar välkomna till andra aktiviteter inför avslutning.

• Furuhällsskolan: Utomhus.

• Högadalskolan: Både utom- och inomhus.

• Skinnefjällsskolan: Utomhus.

• Säteriskolan: Utomhus.

• Vällsjöskolan: Både utom- och inomhus.

HINDÅS

• Fagerhultsskolan: Utomhus.

HÄLLINGSJÖ

• Hällingsjöskolan: Utomhus.

HÄRRYDA

• Härrydaskolan: Utomhus.

Ovanstående skolor har svarat på Härryda-Postens enkät.

LÄS MER:Niorna lämnar spår efter sig på Ekdalaskolan

LÄS MER:Elever från Furuhällsskolan i Mölnlycke manifesterade för klimatet

LÄS MER:Vattenförbud utfärdades – Härryda kommun räddar blommorna med sjövatten

ANNONS