Hemma hos Maria Frank i Mölnlycke får prylarna nytt liv

En rostig gammal kratta blir en vas. Ett skridskoskydd förvandlas till en upphängningsanordning för shoppinglistan. En sprucken cymbal blir en lampa och en kabeltrumma blir ett bord. Hemma hos konstnären Maria Frank finns det inga gränser för vad en gammal pryl kan bli.

ANNONS
|

När Maria efter sin skilsmässa flyttade till huset på Parkvägen i Mölnlycke för ungefär 15 år sedan, var det med endast fyra sängar och ett köksbord i bagaget. Därefter har resterande inredning och möblemang långsamt fått växa fram och idag har second hand, konst och återbruk en framträdande roll i hemmet. Och enligt Maria Frank måste det få ta lite tid, om det skall bli bra.

– Det behöver inte bli färdigt på en gång. Och sedan när man äntligen är färdig så är det en sån tillfredsställelse att man har kunnat göra det på ett smart och hållbart sätt, säger hon.

ANNONS

Att skapa en lugn helhet

Det är inte mycket i Maria Franks hem som inte antingen är köpt på second hand eller på något sätt tillverkat eller upp-piffat av henne eller hennes sambo Peter. Och trots att det hade varit som upplagt för ett hem med pryttlar och prylar överallt är det allt annat än rörigt. Varje sak är noga genomtänkt för att passa i färg, material och stil och det är också det som är hennes bästa tips för att inredningen skall kännas genomtänkt och harmonisk – någonting hon har i åtanke redan när hon är och handlar.

– Det måste alltid höra hemma där jag ska ha det. Jag köper ingenting som inte också passar ihop med annat. Det ska matcha i material och färg och sådär. Bara man har en färgidé eller en materialidé så kan man skapa en lugn helhet.

Många kan ju uppleva att de blir ganska överväldigade när de går in i en second hand-affär, hur gör du för att inte bli det?

– Jag är nog väldigt säker på vad det är jag ska ha. Jag är nog bara inställd på vad som passar ihop med vad. Som i vardagsrummet till exempel, där har jag vissa färger och material och då ska det liksom passa in i det. Och så är det något rosa som kan vara i badrummet och sådär. Ja, så jag är nog väldigt programmerad bara.

ANNONS

Hon tycker också att det är viktigt att både hennes och hennes sambos intressen och bakgrund får komma fram i inredningen. Ett exempel är den nyinredda glasverandan, där de för att lyfta upp sambons musikintresse har tapetserat en av väggarna med sidor ur gamla notböcker. De har även ytterligare lyft musiktemat genom att hänga en gitarr och en gammal fiol som inredningsdetaljer på väggen.

– Det är roligt när våra professioner och vår historia kan lysa igenom, säger Maria.

Bord av kabeltrumma

På entréplan är planlösningen öppen och det strömmar in ljus från de stora fönsterna utmed långsidan.

I köket går färgerna i huvudsak i svart, vitt och trä. Men när Marias sambo Peter flyttade in hade han med sig ett antal vitvaror i rostfritt stål som förvisso kan vara bra att ha, men som enligt Maria inte riktigt passade in.

– Ja, Peter hade kyl och frys och diskmaskinen, och de är jag ju inte jätteglad i. Så då fick vi göra en liten rostfri hörna här för att liksom ta upp det, säger hon och pekar upp mot en av de öppna hyllorna. Och så någon bricka där också, fortsätter hon och pekar mot den andra hyllan.

Vardagsrumsdelen är inget undantag från second hand- och återbrukstemat och det man kanske först lägger märke till är vardagsrumsbordet. En gammal kabeltrumma som hon hittade på Återbruket i Göteborg som de har monterat hjul på blir ett stadigt bord i lagom höjd för soffa och fåtöljer.

ANNONS

– Det är i väldigt tåligt trä, så vi är lite sugna på att ha en i trädgården också faktiskt, säger Maria.

"Kan behöva vända upp och ned på saker”

För Maria kommer återbrukstänket naturligt. Hon menar att mycket handlar om att försöka se saker på ett nytt sätt.

– Det handlar mycket om att inte tänka på vad det är, utan mer på färg och funktion och form liksom. Ibland kan man behöva vända upp och ned på saker och se vad det blir då till exempel. Ja. Se på det som en färg och form och en funktion.

Den största motivationen för Maria till att fortsätta jobba med återbruk och second hand är egentligen det kreativa och skapandet. Att hon helt enkelt tycker att det är roligt. Det är också ett bra sätt att minska sin konsumtion, samtidigt som det också är bra för plånboken.

– Alltså dels är det ju miljön som tjänar på detta. Och det är ju en stor anledning till att jag fortsätter med det här. För det är ju kanon. Det är verkligen en stor motivation. Och sedan är det ju det att det inte går så mycket pengar. Då vågar man också testa lite mer. Och så hittar du en originalitet och kreativitet.

ANNONS

LÄS MER:Med fingrar känsliga för grönt: ”En plätt på jorden som vi har till låns”

LÄS MER:Cina och Daniel byggde drömhuset i Mölnlycke – med återbruk och tålamod

LÄS MER:Grannar anlägger gemensam rabatt i Landvetter

ANNONS