Hindås-mäklaren Richard: ”Sjukt bra framtidsutsikter”

Richard Eggen är mäklaren som går på tvärs med stereotyperna. Han prioriterar balans i livet framför jakten på de stora affärerna. Han bär aldrig kostym och han skyr inte att skita ner sig. Trots en turbulent bostadsmarknad spår han nu en ljus framtid för Hindås med omnejd.

ANNONS

I en byggnad klädd i plåt, ett stenkast från Hindås station, sitter fastighetsmäklaren Richard Eggen, 48. I skyltfönstret dinglar foton på fastigheter. På väggarna hänger konst som skvallrar om vart vi befinner oss, motivet är hindar, konstnären är Richards fru. Det var kärleken till henne som förde honom till Hindås och mäklaryrket. Företaget tog han över efter svärfar 2010.

Han kallar sig skämtsamt för lantismäklare, de små orterna är hans specialitet: Rävlanda, Hällingsjö, Hindås och Härryda. Han kan varenda stig, grusväg och svampställe – en fördel när man ska sälja in ett hus. Och Richard har aldrig kostym på sig, det är för obekvämt. Inte ens på visning åker kavajen på.

ANNONS

– Folk här ute vill ha en mäklare som kan krypa ner under huset och skita ner sig lite, säger Richard Eggen.

Vid sidan om jobbet som mäklare är Richard också deltidsbrandman och just nu är han på beredskap. I byxlinningen hänger en personsökare, plingar det till måste han infinna sig på brandstationen på några minuter. Men än så länge har det inte plingat.

Som om det inte vore nog är Richard också yogalärare.

– Det är min egna underbara vardag, det är så jäkla skönt för hjärnan att göra olika saker och inte bara jaga fastigheter. Man blir lite tryggare med olika inkomster, det är ju ofta provisionsbaserad inkomst, så säljer jag inte något så kommer inte något in, säger han.

För somliga i fastighetsbranschen handlar allt om att tjäna pengar, enligt Richard, och han har själv varit inne i den svängen och stretat på med långa arbetsdagar. Numera handlar det mer om att hitta en bra balans.

– Ingen kommer komma ihåg den som jobbat mycket men ens barn kommer alltid minnas om man aldrig var hemma, säger han.

Inte ”så illa” som i resten av kommunen

Som Härryda-Posten tidigare rapporterat (18/1) gick villapriserna ner under 2022 – under hösten störtdök priserna och landade i det största procentuella fallet i hela Västra Götaland. Men ett så kraftigt prisfall har Richard inte märkt av.

ANNONS

– Jag upplever inte att det är så illa. Hindås är ju en ort där folk betalar ganska bra för att få en villa. Men just nu är utbudet extremt lågt, det ligger väl tolv objekt ute nu, men det är mest tomter och nyproduktioner.

Det talas mycket om att det är köparens marknad nu, är det så här också?

– Definitivt, säljaren dikterar inte priset, konstaterar Richard Eggen.

Den senaste tiden har han sett en del skambud, intressenter som lägger så mycket som en miljon under utgångsbudet.

– Det blir ju för lågt, luften kan ju gå ur en ibland, säger han.

Även om Richard inte upplevt ett så stort prisfall på de orter han verkar så har han aldrig upplevt en sådan oro på bostadsmarknaden som nu.

– Jag var med 2008 under finanskrisen men det var snabbt övergående. Det var ingenting mot det här, det här är exceptionellt med all oro kring boendefrågan.

Hindås – ”sjukt bra” framtidsutsikter

Det stora fritidsintresset är träning, det blir en hel del cykling för Richard på stigarna runtom Hindås. Och det är den aktiva fritiden han framhåller som en av Hindås stora fördelar.

– Gillar du sport har du kommit helt rätt, finns en jättefin skidanläggning, bra om du gillar att löpa, simma, cykla och så finns det en bra fotbollsklubb.

ANNONS

Förutom sporten lyfter Richard Hindås aktiva kulturliv med vernissager, teater, körsång och keramikkurser. Att det är mycket intern flytt inom orten är ett bevis på att Hindåsborna tycks trivas, enligt Richard Eggen.

– Framtidsutsikterna är sjukt bra för Hindås. Det är nära Göteborg, Borås och Alingsås och sedan flygplatsen som är en stor arbetsgivare, säger Richard.

Det är kanske inte så konstigt att Richards intresse för friluftsliv och skidor är så stort, med tanke på hans rötter i Norge. Hindås är hans hem sedan 2007, men hjärtat bankar fortfarande för Norge när det är skidskytte på tv:n.

Via träningen och jobbet har han blivit ”tjenis” med hela Hindås, och det är den stora behållningen med mäklarjobbet, enligt Richard, alla dessa möten med människor.

– Du träffar nya människor hela tiden. Ena dagen åker du kanske till ett dödsbo där folk är i sorg eller så träffar du den lyckliga barnfamiljen som ska köpa sin första villa.

Du får en inblick i viktiga skeenden i människors liv?

– Ja, man kommer verkligen nära, och hus i Sverige är en jättestor grej. I Italien exempelvis är det kostymen och bilen som är viktig men man kanske bor i en liten lägenhet. Här är boendet verkligen familjens hjärta.

ANNONS

LÄS MER:Listan: De billigaste husen i Härryda kommun under januari 2023

LÄS MER:Mängder av våtmarker med restaureringsbehov i Härryda – hittills inget påbörjat

LÄS MER:Prästen i Landvetter: ”Var är alla männen?”

ANNONS