Hindåsbo i spetsen för årets Nördparad

På lördag tågar den årliga Nördparaden längs Göteborgs gator. Cosplayers, marschorkester och dansare går tillsammans för att hylla nördkulturen. En av personerna bakom paraden är Hindåsbon Johannes Gustafsson.

ANNONS
|

Bland affärer och restauranger på Kungsgatan i Göteborg står helt plötsligt Spindelmannen på gatan. Han pekar med hela handen och bjuder in till Science Fiction Bokhandeln och nördarnas värld. Nördkulturen syns i stort och smått, från en två meter hög Xenomorph i Alien-filmerna till en liten skylt med Darth Vaders uppmaning att använda toaborsten på toaletten.

Johannes Gustafsson från Hindås är marknadskoordinator på Science fiction bokhandeln som står bakom den årliga nördparaden. I år är det tio-årsjubileum för paraden som är ett tillfälle att uttrycka sitt nördintresse, och många går utklädda i så kallad ”cosplay”. Bokhandelns koncept har sedan starten varit en hyllning till nördkulturen i alla dess former. Science-fiction, brädspel, fantasy, grafiska noveller, superhjältar, anime – allt detta och mer går att hitta.

ANNONS

– Vi upplever att många som kommer till oss har ett ganska spetsat nördintresse. Bokhandeln är en trygg plats där alla är välkomna. Kreativiteten är fri. Det ska vara okej att spela rollspel här, eller låna ett brädspel medan man fikar säger Johannes Gustafsson.

Svenska kyrkan ser gärna demoner och sagofigurer i anslutning till Domkyrkan

Johannes själv är svag för brädspel och tvekar en stund innan han väljer ut ”Power grid” som en av favoriterna i den stora hyllan med lånespel.

25 maj varje pr firas den internationella handduksdagen till minne av författaren Douglas Adams. Handduken är en symbol i boken ”Liftarens guide till galaxen” och dagen har blivit synonym med en hyllning till nördkulturen. I samband med att Science fiction bokhandeln i Göteborg flyttade till nya lokaler 2013 uppmärksammades det med en parad genom staden. Sedan dess har den genomförts varje år, även under pandemins restriktioner via en digital variant med bildspel och videos.

Och på lördag är det tio-årsjubileum för paraden som avgår 13:00 från Götaplatsen i Göteborg. Anförda av studentorkestern Tongångarne och dansare från Patriciabaletten går paraden längs avenyn och vidare till domkyrkan. Väl där blir det livemusik och prisutdelning för bland annat bästa kostym.

Johannes Gustafsson ska inte gå utklädd i paraden, men går med för att se till att allt flyter på. Flera delar behöver samspela. Polis och kollektivtrafik ska samordnas, och det finns också ett samarbete med domkyrkan. Att diverse demoner, sagofigurer och filmiska tolkningar av gudar dyker upp vid kyrkans portar kan tyckas kontroversiellt. Men kyrkan uppmuntrar initiativet och har själva deltagit i paraden tidigare år med jungfru Maria avbildad som prinsessan Leia från ”Star Wars” berättar Johannes Gustafsson.

ANNONS

– Vi har haft en bra dialog med domkyrkan där vi bland annat pratar om religionens betydelse i science fiction. De håller också öppet så man kan gå upp i kyrktornet.

Star Wars grund för välgörenhet

En annan som ska gå i Nördparaden är Liv Oschlag, som en del av 501st Legion, en cosplay-grupp som donerar pengar till olika välgörenheter runt om i världen. Organisationen klär ut sig som karaktärer från Star Wars, och det är hårda krav på dräkternas kvalitet.

– Jag träffade min man för sju år sen, och vi var båda Star Wars-fans. Sen har vi uppmuntrat varandra att skapa bättre dräkter. För att bli godkänd måste dräkten uppfylla ett antal krav uppsatta av organisationen. Sen kan dräkten användas för att samla in pengar till välgörenhet, till exempel genom att uppträda på barnkalas eller sjukhus. Folk får ta bilder med oss och så, berättar Liv Oschlag.

Nördparaden i Göteborg ska vara en trygg plats

Johannes Gustafsson berättar att Science fiction-bokhandeln vill uppmuntra kulturyttringar och kreativa sidor hos människor. Paraden genomförs inte för att marknadsföra butiken i första hand, utan för att uppmärksamma nördkulturen. En hobby som det ofta ligger väldigt mycket tid och kärlek bakom.

– De som går i paraden gör det till vad det är. Vi tillhandahåller en ram, en kanvas, så får de fylla den med innehållet. Förra året var det runt 800 deltagare, säger Johannes Gustafsson.

ANNONS

I nördparaden är alla som vill fira kultur och nördighet välkomna. Du behöver inte klä ut sig eller ha en avancerad dräkt för att vara med. Det kostar ingenting, och ingen anmälan krävs.

Vem som blir den populäraste karaktären i paraden i år får Johannes Gustafsson fundera en stund på. Men han vågar sig på en gissning.

– Oj, det var svårt. Det brukar alltid dyka upp en hel del Pikachus från den yngre generationen. I år tror jag vi kommer få se många från Super Mario, eftersom den filmen som släpptes nyligen blivit populär, säger Johannes Gustafsson.

Detta är cosplay

Cosplay, en sammansättning av engelskans costume och play är en aktivitet och konstform där medverkarna (cosplayers) bär kostymer som ska likna originalet. Karaktärerna kan vara vad som helst, ofta från serietidningar, film och tv-spel. Helst ska kostymerna också skapas på egen hand.

Källa: Wikipedia

ANNONS