Historiskt när Fridagymnasiets första studentkull springer ut i Mölnlycke

Hulebäcksgymnasiet värmde upp tidigare i veckan med sitt stora studentutspring. Nu följer friskolan Fridagymnasiet efter med sin allra första student för linjerna i Mölnlycke.
– Det är en jätte-glädjens dag, säger rektor Christina ”Tina” Svea.

ANNONS
|

Det är inte var dag en gymnasieskola har sina första student, men idag är en sådan dag i just Mölnlycke. Idag går det 244 elever fördelat på tre linjer på friskolan Fridagymnasiet; ekonomi, samhäll, natur och teknik där 80 av dem tar studenten under fredagen.

Tina Svea är rektor på skolan. Hon har jobbat på Frida grundskola i tio år, undervisade första året på gymnasiet och tillträdde som rektor under det andra året.

– Det är vår första årskurs som vi har följt i tre år. Och nu är det dags för studenten, så det är ju väldigt blandade känslor faktiskt, säger Svea som kallar eleverna för pionjärer.

ANNONS

– De valde ju faktiskt ett gymnasium som inte fanns. Så de var ju väldigt risktagande kan man säga. Och de har ju hela vägen känt ett otroligt stort ansvar. Och delaktighet, för de har ju varit med. Vi har ju byggt den här skolan tillsammans.

Svea beskriver en ”nybyggaranda” där skolans verksamhet har utvecklats ihop med eleverna, så även studenten idag.

– Vi har haft möten med alla tre linjer där de har fått önska och tänka och tycka hur de vill lägga upp den här dagen.

Att det är en milstolpe det handlar om är tydligt. Fridagymnasiets första student är historisk.

– Ja, det är ju väldigt speciell måste jag säga. Det är ju en jätte-glädjens dag. Det är deras dag och vi vill göra den så bra för dem som det bara går. Samtidigt är det ju jättesorgligt. Det känns ju för mig som att de är en del av skolan, säger rektor Tina Svea.

Vera och Maria kommer sakna skolan

Två av Fridagymnasiets elever som tar studenten idag är Vera Gunnarsson och Maria Gergely. Dagen de länge väntat på är äntligen här.

- Vi har väntat på detta i tre år. Samtidigt är det med lite sorg man tar studenten. Man kommer se tillbaka på den här tiden och vara väldigt glad att man fick de här tre fina åren på Fridagymnasiet, säger Maria Gergely.

ANNONS

Även Vera Gunnarsson kommer sakna gymnasietiden – delvis.

– All gemenskap, alla lärare och alla kompisar främst.

Vad kommer du inte sakna?

- Skolarbetet, definitivt!

LÄS MER:Så var studenten 2023 för eleverna på Hulebäck

LÄS MER:Äntligen studenten på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke

LÄS MER:Så minns Härrydaborna sin student

ANNONS