Hjälppaket från Härryda till Ukraina har ökat – när kylan slog till

Det är inte bara Black Friday-rea som gällt sista tiden. När vädret blev kallare har Härrydaborna börjat skicka fler paket till Ukraina.
– Kylan har kommit som en påminnelse, och att det nu närmar sig julen. Vi ser att det är mycket barnsaker, säger Lena Enlund, på Postnords paketterminal i Landvetter.

ANNONS
|

Under helgen som passerade togs det emot 43 paket adresserade till nödställda i Ukraina på Härryda-terminalen.

När Härryda-Posten anländer vid lunchtid på måndagen har leveransen precis skickats iväg.

– Det var inte så många timmar som vi hade öppet, ändå kom det in en hel del. Vi ser att andelen paket ökade när det blev kallare för några veckor sedan. Innan var det mer sporadiskt, säger Lena Enlund, som arbetar som tillförordnad chef för Postnords terminal i Landvetter.

En del av helgens paket kan ha tillkommit genom den paketkampanj som Landvetter-Råda Rotaryklubben anordnade i lördags, då över 200 kartonger delades ut gratis till Härrydabor som ville hjälpa till, vilket Härryda-Posten rapporterade om.

ANNONS

Paketen som ska skickas till Ukraina fylls med lämpligt innehåll och märks upp med lappar.

– Det är mycket ytterkläder nu, det ser vi på innehållsförteckningarna. Och konservburkar. Det är nästan alltid någon konservburk i. Vilket är bra.

Från Härrydas postterminal tas hjälppaketen till Malmö via Göteborgs brevterminal. I Malmö lastas frakten om till direktbilar som tar paketen till en central nära ukrainska gränsen där Ukrposhta, ukrainska posten tar vid.

– Det är flyttkartonger till 99,99 procent. En bra kartong som håller, den ska ju hanteras otroligt många gånger, säger Lena Enlund.

Tusentals hjälppaket har skickats från Sverige

Cirka 41 000 hjälppaket har skickats till Ukraina via Postnord från Sverige hittills. Och när julen närmar sig med stormsteg ser personalen att många skickar julklappar.

– Nu förtydligar vi att om man skickar julklappar så får man gärna förtydliga vem det riktar sig till. Så slipper hjälporganisationer rota runt så mycket.

”Det är mycket ytterkläder nu”, säger Lena Enlund på Härryda-terminalen.
”Det är mycket ytterkläder nu”, säger Lena Enlund på Härryda-terminalen. Bild: Julia Kero

Om någon vill skicka ett hjälppaket, vad ska de tänka på?

– Max två paket, gärna flyttkartonger, på 20 kg vardera. Vill man lämna fler förvarna oss så kan vi titta på det. Markera ut vad det är, och om det till exempel är till en pojke, flicka, kvinna eller man.

Lena Enlund berättar att posten i Ukraina har försett Postnord med en lista över kritiska artiklar som uppdateras om så behövs.

ANNONS

– Man får gärna skicka konservburkar. Hygienartiklar uppskattas. Bandage, plåster. Vi brukar tipsa om att istället för att lägga i bubbelplast släng i en jacka, så kan det fungera som det inre emballaget.

LÄS MER:Namina i Mölnlycke firar jul i stor skala

LÄS MER:Fullt hus när O’Learys rullade ut den röda mattan

LÄS MER:Macken nobbar julmusiken – spelar dansband året om

ANNONS