Under tisdagen satte sig det kommunala bostadsbolaget Förbo, som ägs av de fyra kommunerna Mölndal, Partille, Kungälv och Härryda, där sistnämnda är majoritetsägare, och Hyresgästföreningen ner tillsammans vid bordet igen.
Förbo har yrkat på 7,11 procent i hyreshöjningar men säger till Härryda-Posten att bolaget inte vill kommentera de pågående förhandlingarna.
Men enligt Hyresgästföreningen väntas under tisdagen ett besked om bostadsbolaget kan acceptera motbudet, som nu har lagts.
– Vi vill inte gå ut med motbudet än, i och med att vi är i en förhandling. Det är vår förhoppning, men jag misstänker att de inte kommer köpa det rätt av. Jag tror att det kommer bli ett par förhandlingsdagar till, utöver idag, säger Sven-Åke Hallgren, från Hyresgästföreningen Härryda.
Hur ser ni på att bolaget vill ha 7,11 procent i höjning?
– Det går ingen nöd på Förbo, det är ett välmående företag, vi tycker ju att det inte bara är hyresgästerna som ska ta smällen med det här krisåret, de får vara med och betala det här.
– Vi kommer att hävda vårt och de kommer att hävda sitt. Om man tänker så här: det är ju mycket dyrare tider, de hävdar att det är dyrare för dem också. Men det är inte hyresgästerna som ska betala alltid, det är ju ett givande och tagande, de lägger över allt på hyresgästerna, så att de ska gå fria.
Vilka reaktioner hör ni från hyresgäster?
– Vi har haft möten med de lokala föreningarna. Alla som man pratar med som bor i Förbos hyresrätter är oroliga. Och så är det många som har kallhyra, det blir ännu värre för dem.
Därför yrkar Förbo på 7,11 procent
Anledningen till att bostadsbolaget i år landade på just 7,11 procent är, enligt kommunikationschefen Hanna Holmström Tomic, att de grundade yrkandet på trepartsöverenskommelsen.
Det är en överenskommelse där Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna enats kring en gemensam struktur som innehåller fem ekonomiska faktorer.
Två faktorer handlar om lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp. Och tre faktorer är nationella och utgår från BNP, inflation och räntor.
– Det är första året man använder sig av den här trepartsöverenskommelsen. Utifrån den modellen har vi då räknat fram vår procentsats. Det är det vi grundar vårt yrkande på, säger Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo.
Hur ser ni på att era hyresgästerna har det extra tufft ekonomiskt i år?
– Det är en tuff tid, som både verksamheter och individer står inför, det är något som vi alla på något sätt måste ta hänsyn till. För att vi ska gå runt och bibehålla en bra nivå i verksamheten så har vi landat på de här siffrorna, men vi har utgått från trepartsöverenskommelsen, som alla parter kommit överens om. Det är högre yrkanden i år för att det är tuffare år framöver.
– Vi har alltid haft ett sådant incitament att klarar man inte sin hyra, så hör av er till oss.
Tror du att förhandlingarna fortsätter efter årsskiftet?
– Absolut, det räknar jag kallt med. Tror inte vi kommer överens idag, sedan är det jul. Så räknar med att det blir en och två gånger efter jul. Men det vet man ju inte, säger Sven-Åke Hallgren, från Hyresgästföreningen Härryda.
LÄS MER:På tapeten: Hyresgästers frågor lyftes i stormöte med Förbo
LÄS MER:Håkan Hellström är klar för Way Out West 2023
LÄS MER:Huset på Lundsmossevägen 9 i Landvetter sålt igen – andra gången på kort tid