Hyresgäster i Mölnlycke oroliga för hög elkostnad: ”Vi sitter i händerna på Wallenstam”

Oro och frustration. Det har fastighetsbolaget Wallenstams besked, att elpriset skulle höjas med 650 procent, skapat hos hyresgäster. I Mölnlycke har Julia Gustavsson startat en namninsamling som en protest mot beslutet.
– Vi sitter i händerna på Wallenstam. Jag har redan en hyra på nära 8 000 kronor för min etta, och kommer att få betala el för 800-1000 kronor, det känns inte rimligt.

ANNONS
|

Julia Gustavsson bor sedan år 2020 tillsammans med sin pojkvän i en etta, i en av Wallenstams nyproduktioner i Mölnlycke Fabriker. De letar nu aktivt efter en annan lägenhet.

– Det är många som bara bott här ett kort tag, och det är inte för att det är något fel på lägenheterna. Det är för att det är väldigt höga hyror. Och nu när elpriset ska höjas så blir det svårt för många. Jag hoppas att vi hinner flytta innan det blir av. Har man en begränsad ekonomi så gör tusen kronor här och där väldigt mycket.

– Vi bodde billigare i en fyra i Majorna i Göteborg, och det kanske säger mycket. Men skillnaden var att det var ett korttidskontrakt, så det var därför vi flyttade hit.

ANNONS

I namninsamlingen, som Julia Gustavsson startade på nätet, står det ”Nej till chockhöjning på elen”. Nära 340 personer har skrivit under.

”Jag tycker att det är vansinnigt, att det ens skall kunna bli sådana här höjningar”, kommenterar en kvinna.

– Jag skickade den till Wallenstam när det var runt 250 underskrifter, fick bara ett ”Vi har mottagit den, tack” tillbaka. Sedan har jag inte hört något mer.

Höjning av elpris sker efter årsskiftet

Just nu ligger elpriset för Julia Gustavsson och hennes grannar låst på 40 öre per kWh. Wallenstams kunder kan varken byta till rörligt elavtal eller välja annan leverantör. Efter höjningen, som sker vid årsskiftet, är beskedet som hon och övriga hyresgäster har fått att det kommer det ligga på 3 kronor per kWh. Det motsvarar en höjning på 650 procent, vilket bland andra fastighetsbranschens nättidning Fastighetsvärlden tidigare har rapporterat om. Uppvärmningen av fastigheten betalar inte Julia Gustavsson och hennes grannar för.

– Wallenstam har varit ute i media och sagt att vi har ett lågt pris i dagsläget jämfört med marknadspriset. Men höjningen drabbar ju oss ändå. Och det är också sättet, de binder oss i ett år och att vi inte kan välja själva. Vi har redan dyra kostnader. Till exempel parkeringen här kostar 800 kr per månad, fast det är i Mölnlycke. Och vi betalar för vattnet.

ANNONS

I samma veva pågår hyresförhandlingar runtom i landet landet där privata bostadsbolag, däribland Wallenstam, har meddelat att de ska vill höja hyrorna med 10 procent.

– Det skulle innebära att min grundhyra kan bli närmare 9 000 kronor, utan vatten och el inräknat.

"Det är många som har ringt”

På Hyresgästföreningen har frustrationen hos Wallenstams hyresgäster märkts av.

– Det är många som har ringt. Det är ju lite Sovjet över det hela när man inte får välja, även om Wallenstams hyresgäster har vunnit på det, i det här fallet. Alla har fått 40 öre fram till årsskiftet och ingen annan har det, även om jag förstår att det är tufft för dem, säger Sofi Bringsoniou, som är förste förhandlare på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Vad tänker ni om att de inte kan välja elleverantör själva?

– Många bor ju i nyproduktioner som inte har inbyggda elmätare, så de kan helt enkelt inte. Men vi har ett avtal med bolaget, att de ska hålla sig till marknadspriset. Annars hade de ju suttit på ett privat monopol på el och kunnat sätta vilka priser som helst, det hade varit illa för alla. Det är kombinationen höjd hyra och höjd el som jag tror upprör många.

ANNONS

Elpriset kan komma att justeras

Elisabeth Vansvik, Wallenstams kommunikationsdirektör, svarar via mejl till Härryda-Posten att det inte blir några hyreshöjningar under år 2023 för hyresgästerna i Mölnlycke Fabriker eftersom de är ”låsta”.

Hon skriver att det kan bli en sänkning på maxtaket på elpriset som de har gått ut med, i december ”ifall prisläget på marknaden skulle vara lägre då”. Och tillägger bland annat att: ”Vi har absolut förståelse för att även våra hyresgäster är oroliga. Prishöjningarna på el drabbar inte bara våra hyresgäster utan alla i samhället såväl företag som privatpersoner i olika boendeformer”.

Hyresgästen Julia Gustavsson har hittills noterat att Wallenstam sagt att det kan bli en avstämning på elpriset, via media.

– Det är inget de har meddelat oss, det värsta är att de är självförsörjande på el. Att de inte kan göra en liten reducering och ta en del av kostnaden själv, tror de hade vunnit på det själva om de hade fått nöjda hyresgäster som vill bo kvar.

LÄS MER:Stor oro inför årets hyresförhandlingar: ”Katastrof”

LÄS MER:Frida från Härryda har dödliga sjukdomen cystisk fibros

LÄS MER:Arbetslösheten sjunker i Härryda

ANNONS