Inflationen faller – här är varorna som sjunkit mest i pris

Glädjande besked för alla svenska hushåll: inflationstakten i landet faller. Det innebär att matpriserna sjunker igen. De enda varugrupperna som stiger i pris är sötsaker och glass.

ANNONS
|

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg i juli jämfört med i juni. Nu vänder det alltså igen, och utöver livsmedel har även priserna på el och paketresor sjunkit i augusti.

– Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. De brukar gå ner i augusti, men nu sjunker de lite mer än vanligt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Ny statistik från Statistikmyndigheten visar att den allmänna prisutvecklingen enligt konsumentprisindex, KPI, uppgick till 7,5 procent i augusti. Det är en minskning från i juli då inflationstakten låg på 9,3 procent.

ANNONS

Små men breda prisförändringar

Det ska inte röra sig om några stora prisnedgångar – men breda. De varor som faller mest i pris är kaffe, te och kakao. I listan sticker även olja och fetter ut.

Pontus Andersson, analytiker på Matpriskollen, ger ett exempel på snittpriset av ett paket normalsaltat Bregott, 600 gram:

– Nu kostar det 58 kronor och i augusti kostade det 61 kronor. Det är en prisnedgång på ungefär 4,7 procent, säger han.

Det stiger i pris

Varorna som ökat mest i pris det senaste året är fisk, glass och sötsaker.

Jämfört med augusti i fjol har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 9 procent. 2021 steg det med 14 procent.

– Priserna fortsätter alltså att stiga sett till årstakt, men inte lika snabbt som tidigare. Räknat på hela perioden augusti 2021–augusti 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med drygt 24 procent, säger Carl Mårtensson.

Prisfallet: ett välkommet besked i Mölnlycke

Härryda-Posten begav sig ut i centrala Mölnlycke för att kommentarer om nyheten.

Systemutvecklaren Robert Pratz, 52, Mölnlycke är ute och går med hunden Inez.

– Det klart att det är bra att priserna går ner. Det tycker alla, säger han.

Han har inte slutat att köpa det nödvändiga men gjort vissa undantag för kött och fisk ibland. Det kan han komma att köpa mer av igen beroende på hur prisbilden landar.

ANNONS

Lennart Varkki, 57, från Mölnlycke jobbar som styrkeledare på Mölndals brandstation men har just i dag slagit sig ner för en fika tillsammans med en vän.

– Hushåll måste ju spara in så därför är det bra att inflationen går ner, säger han.

Finns det matvaror du har undvikit att köpa men kommer börja köpa igen nu?

– Undviker gör jag inte men självklart är det en och annan röd lapp som hamnar i kylskåpet. Så är det ju. Men i min familj storhandlar vi och köper bara det nödvändigaste i småbutiker häromkring. Det påverkar inte vår familjs ekonomi för tillfället men kanske i längden, säger han.

Els-Beth Höglund från Surte i Ale kommun är i Mölnlycke i jobbsyfte. Hon är god man och förvaltare. Dagens besked påverkar inte hennes matinköp men hon konstaterar:

– Mat och de bitarna är väldigt viktiga. Folk ska kunna äta sig mätta, säger hon.

LÄS MER:Riksbanken höjer räntan

LÄS MER:Inflationen bromsar in – mer än väntat

LÄS MER:Coop sänker priserna på grönsaker och frukt

ANNONS