Innehöll GBL – paket stoppades på Postnord i Härryda

En man i 45-årsåldern åtalas nu för smuggling efter att ha beställt hem hälsofarligt lösningsmedel, GBL, från en nederländsk hemsida. Då mannen saknade det tillstånd som krävs för att importera rengöringsvätskan, fastnade det i tullen.

ANNONS
|

Den 6 oktober kontrollerade Tullverket på Postnords terminal i Härryda ett paket från Nederländerna. Paketet var adresserat till en mans företagsadress i Göteborg och innehöll en enlitersflaska med GBL.

Gammabutyrolakton, eller GBL, är en kemikalie och ett lösningsmedel som bland annat kan användas för klottersanering. Men den kan också användas som drog.

När Tullen kontaktade mottagaren av paketet, en man i 45-årsåldern, hävdade han att han har användning för kemikalien vid rengöring i sitt arbete.

– Det är ett medel som jag använder på mitt företag. Det finns egentligen inte någon motsvarighet som funkar så effektivt som detta medlet gör, berättade mannen i förhör.

ANNONS

Nekades tillstånd

Under år 2022 ansökte mannen om tillstånd av Folkhälsomyndigheten om att få använda GBL i sin verksamhet, men fick då avslag.

Härryda-Posten har tagit del av myndighetens beslut, där det står att det användningsområde som mannen uppgett i sin ansökan inte går att klassa som industriellt bruk, vilket är ett krav för tillståndet.

Folkhälsomyndigheten skriver också att det finns andra rengöringsmedel än GBL som mannen kan använda istället.

”Folkhälsomyndigheten noterar avslutningsvis att även andra skäl, som verksamhetens omfattning och tillgången till ersättningsprodukter talar emot att tillstånd ska beviljas. Ansökan ska därför avslås”, står det i beslutet.

Kan användas som drog

Mannen står nu åtalad misstänkt för smuggling, men nekar till brott. Han menade bland annat, i förhöret, att reglerna kring vad som är tillåtet och inte är oklara.

Tullen: Om det var mitt företag och jag var så osäker, och jag visste att jag kanske skulle bli misstänkt för ett brott. Då hade jag gjort mer efterforskning.

– Jag tycker jag gjort den efterforskning som gått att göra. Det finns väldigt få svar, förklarade mannen.

Förutom att GBL kan användas till sanering, kan kemikalien konsumeras, eller användas vid framställnings av drogen GHB.

År 2021 flaggade Tullverket i ett pressmeddelande för att importen av GBL ökat lavinartat jämfört med föregående år.

ANNONS

– Ökningen sedan årsskiftet är oroväckande. GBL är mycket farligt, lätt att överdosera och enormt beroendeframkallande. Det kan ge frätskador på slemhinnorna och livshotande förgiftning, sade Ingela Östmark, enhetschef på Tullkrim Väst då.

Den åtalade mannen är tidigare dömd för bland annat stöld och narkotikabrott.

Gammabutyrolakton, GBL

GBL klassas som hälsofarlig vara och är ett lösningsmedel med användningsområden inom industrin och används bland annat till att ta bort klotter. I människokroppen omvandlas GBL till den narkotikaklassade substansen GHB och är starkt beroendeframkallande. Mindre mängder av GBL ger ett rus som liknar alkoholens. I kombination med alkohol ökar risken för allvarliga förgiftningar med bland annat andningsstillestånd som effekt.

Källa: Tullverket

LÄS MER:Kokain värt 366 miljoner skulle till Holland – hamnade i Landvetter

LÄS MER:Man åtalas – smugglade farlig vätska

LÄS MER:Fast i tullen: Smugglade ost och potenshöjande medicin

ANNONS