Japansk origami med Star Wars-inslag på Hindås bibliotek

Tidigare i veckan samlades barn i tidiga skolåldern på Hindås bibliotek. Där fick de lära sig origami – den japanska konsten i att vika papper.

ANNONS

Hindås bibliotek hade japanskt tema tidigare i veckan när det hölls en origamikurs för barn som var nyfikna på den japanska papperskonsten.

När både förskola och skola var avklarat för dagen så var det till slut sju barn som satte sig vid det ovala bordet i väntan på dagens instruktör – Mio Nakamura, från Origami Japonica som bland annat arrangerar workshops inom just origami.

Barnen, som är mellan sju och nio år gamla, blev totalt uppslukade när Mio delade ut färgglada papper. Nästan samtliga deltagare hade provat på origami tidigare och var väl bekanta med loppan – kanske det mest kända origamikonstverket.

ANNONS

– Ja, den har vi gjort! utropar nästan samtliga barn i samklang.

Ju längre dagens origamikurs fortlöpte, desto mer avancerade blev konstverken. Det började med en ganska så enkel vikning av en godispåse i miniformat. Alldeles för lätt för barnen som ville ha en tuffare utmaning.

– Det var faktiskt inte så svårt, säger Alf Leijgård och ändrar inställning när han precis avslutat sin andra vikning – en katt.

– Det var den svåraste hittills.

Barnen var totalt uppslukade av pysslet och det knäpptyst på biblioteket. I alla fall fram till vikningen av den svåraste figuren – en låda, som till slut också kunde bli ett piano.

– Den var svår, men jag gjorde rätt, utropar Elisa Rydén.

Från andra sidan av bordet hörs en röst säga:

– Men det här går inte!

Origami används inom sjukvården

Mio Nakamura får mycket att göra under sista kvarten när barnen inte fick till det helt och hållet. Men perfektion finns i imperfektion – och Amina Brox säger:

– Den blev inte riktigt som en rektangel, men mer som ett parallellogram. Alltså en rektangel med sneda sidor.

Den utsatta timmen tog snabbt slut och barnen fick med sig hem både ny kunskap, men också det viktigaste – sina skapelser.

ANNONS

Ordet origami härstammar från de två japanska orden ori och gami, vilka betyder vika och papper. Papperskonsten har länge funnits i den japanska kulturen.

– Vi har lång tradition av att slå in saker i papper och göra konstverk av det, och när pappret blev mer tillgängligt under 1800-talet så blev det ett pyssel också, säger Mio Nakamura och tillägger:

– Idag används origami inom sjukvården också, speciellt som träning för människor med ledproblematik.

En mer tidsödande vikning är den som krävs för att göra Jedimästaren Yoda från Star Wars-filmerna. Det är ett av de konstverk som Mio Nakamura var mest stolt över när hon visade upp den för barnen. Det tog två kvällar att vika Yoda.

Kraften var onekligen med Mio Nakamura vid skapandet.

LÄS MER:Hindås samordningsgrupp hjälper Härryda kommun vid kris

LÄS MER:Brandmannen Emil protesterar mot EU:s beslut om brandmän

LÄS MER:Moa från Mölnlycke siktar mot kändishimlen

ANNONS