Japanskt tecknat och pyjamasbio kommer till Mölnlycke

Animefantaster och barnfamiljer, hör upp! När höstlovet börjar i Härryda görs ett gästspel av Prisma filmfestival. Med sig i säcken har de massor av japanskt tecknat – för både stora och små.

ANNONS
|

För de som älskar japanskt tecknat, så kallad anime, närmar sig en högtidsstund på Mölnlycke kulturhus om en månad. Med start den 27 oktober gör filmfestivalen Prisma ett nedslag i Härryda – och temat är just japanskt. En serie riktiga klassiker kommer att visas, däribland ”Min granne Totoro” av Hayao Miyazaki.

– Prisma är ju en del av Göteborgs filmfestival. Deras filmfestival för barn och unga, berättar Hanna Uddenberg som är kultursamordnare på Mölnlycke kulturhus.

Under 2023 är Härryda en av fyra utvalda filmårskommuner, vilket gör att det blir extra visningar av filmer i Härryda. Som av en händelse sker visningarna under första helgen under höstlovet.

ANNONS

– Och då kommer vi ha lite tema med tecknat, bild och lite serier och sånt på hela lovet. Så även andra lovprogrammet kommer att vara tecknat.

Filmvisningarna är inte bara för unga. Äldre fantaster av japanskt tecknat är också välkomna.

– ”Blue Thermal” är för en lite äldre publik. De som gillar japansk kultur och anime och manga tror jag verkligen kan uppskatta den. Och ”Min granne Totoro” är ju en riktig klassiker också.

Pyjamasbio med biljett för gosedjuren

För de allra minsta blir det också en riktig mysfest när bion på kulturhuset bjuder in till pyjamasbio.

– Då får man ta med sig gosedjur och man får komma i pyjamas om man vill. Det är inget måste, men en del del gör det faktiskt.

Just den visningen är kostnadsfri och först till kvarn gäller – och gosedjuren får givetvis sin egen biljett också.

Är föräldrar också välkomna?

– Absolut, absolut. Det är ju för tre till sexåringar, så de kanske inte går på byn själva, säger Hanna Uddenberg och skrattar.

Huruvida även föräldrar klär sig i pyjamas är upp till var och en.

Bokningen för de avgiftsbelagda filmerna öppnar klockan 10:00 måndagen den 25 september via Mölnlycke kulturhus hemsida.

ANNONS

Program för Prisma filmfestival i Mölnlycke

Fredag 27 oktober klockan 17:00

Blue Thermal – från 11 år

Tamaki är fylld av förväntan när hon kommer till Tokyo för att börja på universitetet, men av en händelse hamnar hon genast i trubbel när hon råkar skada ett segelflygplan. För att gottgöra vad hon orsakat tvingas hon gå med i skolans flygklubb, men det fysiskt krävande livet i klubben är inget som lockar Tamaki. I alla fall inte förrän hon får ta en flygtur med klubbens kapten, en begåvad segelflygare, och blir alldeles hänförd.

Originaltitel: Burû sâmaru

Regi: Masaki Tachibana

Land: Japan

År: 2022

Längd: 103 min

Målgrupp: 11+

Text: svensk

Biljetter: 50 kr för stora och små

Lördag 28 oktober kl 12:00

8 fantastiska kortfilmer från Japan- för 5-8 år

Landet har en lång och stolt tradition av tecknad och animerad film. Nu ger Prisma de yngsta barnen möjlighet att få uppleva de senaste årens allra bästa kortfilmer från just Japan. I det här paketet följer åtta kortfilmer med bland annat en vandrande björn, en pojke från havet, vi får följa med på teater och möta en lampas utmaning när den skall skydda en blomma i en snöstorm. Sist men inte minst snabbspolar vi dig genom livet i den makalösa kortfilmen Tavlan som du inte vill missa. Se till att vara riktigt uppmärksam!

Målgrupp: 5 - 8 år (barntillåten)

Längd: 38 minuter

Tal: Utan dialog

Fri entré för alla!

Lördag 28 oktober klockan 14:00

Min granne Totoro – klassiker för hela familjen!

Syskonen Satsuki och Mei flyttar tillsammans med sin pappa in i ett gammalt hus på landet för att bo närmare deras mamma som befinner sig på sjukhus. Det gamla huset är både fascinerande och skrämmande, och precis bredvid reser sig ett jättelikt träd. En dag upptäcker Mei en hemlig gång som leder henne till en skogsande som bor vid trädets fot.

Originaltitel: Tonari no Totoro

Regi: Hayao Miyazaki

Land: Japan

År: 1988

Längd: 86 min

Målgrupp: Barntillåten

Tal: svenskt

Biljetter: 50 kr för stora och små

Måndag 30 oktober klockan 09:30 – pyjamasbio!

Kortfilmspaket för dom lite yngre – för 3-6 år

Räck upp en hand ni som inte tycker det låter roligt med en fisk som pruttar eller en katt som blir kompis med mössen han skall äta till middag? Förutom dessa guldkorn får vi i denna kortfilmskavalkad möta en flicka som har en spindelkompis, hur det är att vara ett djur under marken och vi testar på känslan av att falla i djup sömn. Dessutom upptäcker vi vad som kan hända en helt vanlig dag, när man väntar på bussen. Kortfilmpaketet passar dig som är tre till sex år, men det går jättebra att ta med storasyskonen också.

Målgrupp: Passar 3 - 6 år (barntillåten)

Längd: 32 minuter

Tal: Utan dialog

Fri entré för alla, gosedjur får egen biljett!

LÄS MER:Det här händer i Härryda i höst

LÄS MER:Slut på febernedsättande för barn – ända till 2024

LÄS MER:10-årsjubileum för anrika Skogsmaran: ”Taggade som tusan”

ANNONS