Jonas Böhlmark tar sig genom Europa för ökad kunskap kring bipolär sjukdom

Löpandes genom Nordnorge. 54 mil på SUP-bräda i Torneälven. Återigen till fots längs hela finska kusten. Runt 250 mil cykel genom en rad Nordeuropeiska länder. Nu springer Jonas Böhlmark från Köpenhamn till Mora innan han avslutar äventyret på skidor till Nordkap. Allt för att minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom.

ANNONS
|

Mörkret faller och klockan slår över till 16.05 när Jonas Böhlmark kommer småjoggandes ner mot Rådasjön. Med sig har han sina tre trogna vänner – chipspåsen, mjölkpaketet och sin 300 kronor värda barnvagn.

– Jag köpte den på Marketplace, men båda däcken har redan smällt så jag vet inte om jag borde reklamera den, säger han och skrattar.

I övrigt har han inte haft mycket sällskap längs vägen. När han sprang genom Nordnorge och paddlade på oreglerat vatten längs Torneälven hade han visserligen med sig sin bästa vän Axel Bergsten och hunden Orka.

– Det var väldigt extremt. Det är frågan om Axel får behålla den där hunden, säger Jonas Böhlmark och skrattar igen.

ANNONS

– Men jag tror Orka hade väldigt kul längs vägen. Det är nog få hundar som varit med om något liknande, säger han.

Får sällskap av Mölnlyckebo

Han hade också sällskap en liten bit längs finländska kusten för ett par månader sedan. Och när klockan slår över till 16.10 dyker hans tredje äventyrskamrat upp – Mölnlyckebon Daniel Johansson.

– Min kusin känner Jonas och sa att jag skulle kolla in honom på Instagram. Sen fick vi kontakt. Han ska komma till mitt företag och hålla föredrag om äventyret när det är avslutat, förklarar Daniel Johansson.

Hur långt hakar du på nu?

– Vi får se hur långt jag orkar. Jag är ju inte i klass med han här, säger han och pekar på Jonas.

– Men jag tänkte i alla fall att jag ska guida honom in till Göteborg, säger han.

Länderna Jonas Böhlmark passerar på sitt äventyr

Norge, Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Danmark – och nu är han tillbaka i Sverige för att ta sig vidare upp till Nordkap i Norge.

Vill minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom

Syftet med hela Jonas Böhlmarks äventyr, som inleddes i september och som beräknas ta åtta månader, är att öka kunskapen och minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom. Det genom att media uppmärksammar honom och genom att han berättar om resan på sin Instagram.

Han själv har bipolär sjukdom typ 1.

– Det finns förmodligen hundratals olika hjärnsjukdomar som man delar in i typ 1 och 2. För min del är den största faran att jag kan bli manisk eller få en psykos. Innan du hamnar i det stadiet blir man hypoman, vilket inte är farligt. Då mår du ofta otroligt bra, som att du har tagit en drog.

ANNONS

– Men då måste du ta bort den här drogen genom medicin, för annars kan det gå fel. Det är lite sorgligt att man behöver ta medicin när man mår som bäst. Men det är oftast så man håller i längden.

”Om jag skulle träffa en tjej i Mölnlycke skulle jag kunna bli manisk”

Jonas var 19 år när han fick sin första psykos. Det var nollning på universitetet och mycket festande.

– Jag hade en helt fantastisk vecka innan allting tippade över. Sen blev jag inlagd på psyket och fick tvångsvård i en månad. Det var någonting i hjärnan som kraschade där, som gör att jag kan bli manisk när jag kommer i obalans.

Vad kan trigga igång en manisk episod?

– Om jag vann på lotto skulle jag kunna bli manisk. Om jag skulle träffa en tjej i Mölnlycke nu efter att jag har sprungit fyra månader, då skulle jag kunna bli manisk, säger han och skrattar igen.

– Oftast kan det vara positiva stunder som triggar igång det, oväntade stora händelser. Om man inte kan sova för att man är för glad är det ett tecken, säger han.

Vid de tillfällena menar han att det är viktigt att få i sig sin medicin, även om det tar emot. Men han vill också lyfta fram vikten av träning, sociala relationer, sömn och avhållsamhet från alkohol.

ANNONS

– Det är en sjukdom som få förstår. Just att du oftast är som sjukast när du är som gladast. Skulle jag få ge ett tips till Härryda kommun, tycker jag att man ska satsa på föreningslivet för unga vuxna.

– Normalt sett är det många som slutar med idrott i den åldern och för många är det då en psykisk sjukdom bryter ut. I föreningslivet får man in både den fysiska träningen och det sociala.

Jonas Böhlmark själv har idrottat i stort sett i hela sitt liv och i många år även på elitnivå, som bland annat lett till att han stått i elitled på Vasaloppet. Han menar att träningen har räddat honom från depressiva faser.

– Man satsar väldigt mycket pengar på ungdomsidrott, men efter ungdomsåren kan idrottandet glömmas bort. Jag tror det hade kunnat hjälpa väldigt många som har det tufft, säger han.

Bestämde sig för att skriva en bok efter en ny psykos 2020

När Jonas Böhlmark fick en ny psykos 2020 bestämde han sig för att skriva en bok. Boken på 500 sidor är klar. En bok han tror skulle kunna vara till stor hjälp för andra med bipolär sjukdom. Problemet är att hitta ett förlag som vill ge ut den. Nu hoppas han att äventyret han är ute på ska väcka intresse bland förläggare.

ANNONS

– Idag är det lättare att ge ut en bok om man varit med i Paradise hotel eller Big brother. Man konkurrerar ju med allas uppmärksamhet och bipolär sjukdom är kanske inte alltid det roligaste att prata om.

– Men jag tror att den här boken skulle kunna rädda liv, säger han och slänger en blick mot Daniel Johansson som tålmodigt väntat på att få springa vidare till Göteborg.

– Fryser du Danne?

Det är lite kallt när man står still, konstaterar Daniel.

– Vi springer in på ett fik nu, säger Jonas Böhlmark.

Äventyret fortsätter. Någon gång i maj beräknar han att vara i mål. Kanske då som författare, kanske har han då hjälpt ytterligare några personer med sitt försök att sprida kunskap.

LÄS MER:Så säger byggbolagen om Landvetter Södras framtid

LÄS MER:John Scott’s vill öppna ny krog i Mölnlycke

LÄS MER:Peter fick nog – flyttar anrika skomakeriet till Mölnlycke

ANNONS