Julgranen reses i Mölnlycke

En av årets största julrelaterade händelser utspelade sig i Mölnlycke under torsdagsförmiddagen – fällning och montering av årets julgran. Följ granens gång från trädgård till torg.

ANNONS
|

Under torsdagsförmiddagen fälldes årets Mölnlycke-julgran hos en privat tomtägare, för vidare transport till centrala Mölnlycke. Det hela började med hämtningen av granen hemma hos Anders Blomberg.

– Den är för stor nu, men väldigt fin, säger årets julgransleverantör om varför det nu var dags att säga farväl till den ståtliga gröna pjäsen.

Redan förra året var det aktuellt med jultjänstgöring, men den fick vänta ett år till. Det är dock inte första gången det här trädet får agera julgran.

– Vi byggde det här huset 2000 och då var granen bara kanske en och tio hög och skulle bli högst tre meter. Men nu går det ju inte att ha ljusslinga och sånt i den, man behöver ju en lift för att komma upp dit.

ANNONS

Så den har övat på att vara julgran?

– Ja, och då var den jättefin. Helt fantastisk!

Han tycker att det känns kul att granen nu ska få agera julgran och glädja andra en sista gång.

– Ja, det blir ju fantastiskt! Och här i Mölnlycke också.

Granen fälls

Kranbilsförare Andreas Engström parkerar kranbilen precis utanför tomtgränsen. Motorsågsföraren Marcus Holst börjar med att ansa bort de nedersta grenarna. När det är klart, stödbenen på kranbilen är utfällda och de har diskuterat åt vilket håll de ska dra trädet så kör de igång.

Marcus jobbar snabbt och vant med sågen. Han har haft sitt motorsågskort i runt ett år, han minns inte exakt när han tog det, men har trots det stor vana.

– Jag har kört motorsåg hemma på gården sedan jag var sexton.

Det tar bara några minuter att lossa trädet från sin fot och snart är den blivande julgranen även lastad på bilen.

Andreas Engström tycker att det gick bra.

– Det är inte så ofta det går åt helvete, säger han och skrattar.

Anländer till torget

Efter en kort bilfärd anländer ekipaget till centrala Mölnlycke. Foten ansas åter igen lite för att passa i hålet och sedan lyfts den på plats. Det största arbetet blir att få den att stå rakt – vilket nog många som någon gång har haft en julgran kan känna igen sig i.

ANNONS

Men snart är även det arbetet klart och årets julgran står på sin plats. Julen är kommen till Mölnlycke!

LÄS MER:Nu ökar e-handel – Black Week-paket kan hamna i Landvetter

LÄS MER:Erica fick se annat barn – Försäkringskassan röjde personuppgifter

LÄS MER:Råda församling använder sig av Discord till barnen – bryter mot åldersregel

ANNONS