Kvinna åtalas för att ha smugglat fem kilo opium

En ukrainsk kvinna misstänks ha smugglat fem kilo opium i en väska med dubbel botten. Kvinnan, som nekar till brott, har även kopplats till två tidigare fall där tre andra kvinnor sammanlagt smugglat över 15 kilo opium.

ANNONS

I början av november 2022 stoppades en ukrainsk kvinna, bosatt i Turkiet, på Landvetter flygplats efter att en av narkotikahundarna reagerat på hennes bagage. Tullpersonalen upptäckte att kvinnans väska var dubbelbottnad och mellan insidan och utsidan hittades nästan fem kilo opium.

Nu åtalas kvinnan för grov narkotikasmuggling.

– Opium är väldigt ovanligt i Sverige, så det hör inte till vanligheten att vi hittar det överhuvudtaget. Det här är en stor mängd, långt över gränsen för grovt brott, säger Frida Hörlinge som är åklagare i fallet.

Hittade dubbelbotten i väskan

Kvinnan hade rest till Göteborg från Istanbul via Belgrad och Wien och kom till Landvetter flygplats vid sjutiden på kvällen. I det första förhöret med Tullverket säger hon att hon ska vara i Sverige i fyra dagar för att ”köpa på sig lite griskött och alkohol”.

ANNONS

Väskan luktade enligt en av tulltjänstemännen ”oerhört mycket” parfym och innehöll kryddpåsar som perforerats och som luktade starkt.

– Det starkaste bevisningen vi har är att hon själv tagit väskan från bagagebandet och att den hade en obruten bagagetagg som stämmer överens med hennes kvitto, säger Frida Hörlinge.

Smsade om att polisen kollade resenärer

I bevisningen finns även telefonkontakt som tyder på att kvinnan visste vad hon transporterade.

Under resans gång hade kvinnan kontinuerlig kontakt med en person som hon senare i förhör säger att hon inte vet vem det är. Inför resan skickade hon frågor om vilket hotell som är passande och uppdaterade under resans gång när hon kommit igenom passkontroll och ombord på de olika flygen.

När kvinnan anlänt till Landvetter och ser poliser skickar hon i snabb följd:

”Det finns en hund framför bagaget”.

”Många poliser framför dörren”.

”Vad ska jag göra?”

Koppling till två tidigare fall av opiumsmuggling

Tullens telefonanalyser har även visat att kvinnan kan kopplas till två tidigare fall av opiumsmuggling. Dels en kvinna som 2019 ertappades på Arlanda med över fem kilo opium och dels två kvinnor som 2020 stoppades på Arlanda med drygt sex och fyra kilo opium i väskorna.

Alla tre kvinnor var likt den nu åtalade kvinnan hemmahörande i Turkiet.

De tre kvinnor hade den nu åtalade kvinnans nummer i telefonen när de greps och samtalslistor och meddelanden visar att de har haft kontakt med varandra. Kvinnorna som greps 2020 hade fått sms från den nu åtalade kvinnan med instruktioner och hon verkar ha varit delaktig i att arrangera deras resa.

ANNONS

Kvinnan nekar till brott

Fallet går till rättegång i veckan och Frida Hörlinge säger att bevisningen i detta fallet är stark.

Kvinnan nekar till brott och har under de fyra månader hon varit frihetsberövad hävdat att väskan med opiumet inte var hennes, utan att den på något sätt bytts ut på vägen. Enligt kvinnans försvarare Charlotte Bokelund tog hon med sig väskan till Sverige efter att en manlig bekant, samma person som hon sedan hade kontakt med under resan, bett henne ta med den till hans före detta flickvän.

Hon säger sig vara omedveten om att det fanns opium i den.

Mannen i fråga har figurerat i flera andra smugglingsdomar.

– Det finns inte någon bevisning gällande fingeravtryck eller något som överhuvudtaget visar att hon hade uppsåt, säger Charlotte Bokelund.

ANNONS