Kyrkoherdarna i Härryda om att präster kan fortsätta säga nej till att viga samkönade par

I många år har det förts en debatt om att enskilda präster i Svenska kyrkan har rätt att neka till att viga samkönade par. Under kyrkomötet på tisdagen avslogs en motion om att förändra saken.
– Jag tycker att det här är en jättedum grej att hålla på att bråka om, säger Peter Bratthammar, kyrkoherde i Landvetter Härryda pastorat.

ANNONS
|

Enligt den kristna tidningen Dagen blev det en lång debatt med stora åsiktsskillnader när kyrkomötet tog sig an den omtalade motionen om att alla präster ska tvingas viga samkönade par under tisdagen.

– Jag är övertygad om att det fungerar utmärkt på många håll, men hur gör man i församlingar där ingen präst viger samkönade par?, frågade sig bland annat Jesper Eneroth (S) som hade lämnat motionen.

Den blivande ärkebiskopen Martin Modéus menade i sin tur att det fanns en gemensam målbild att präster i glädje och av fri vilja viger par av samma kön, men var emot att införa ett regelverk om tvång.

ANNONS

Kyrkoherden Peter Bratthammar tycker frågan är en icke-fråga

Peter Bratthammar, kyrkoherde i Landvetter-Härryda pastorat, menar att diskussionen är poänglös.

– Det är en så kallad icke-fråga. Jag tror att vi har ett eller två fall per år där vi viger samkönade par, och det löser vi, det är inga problem. Vi möter alla människor på samma sätt, snyggt och prydligt, ingen diskussion.

Menar du att det är en icke-fråga i hela landet eller bara lokalt?

– Det är ingen som kommer till kyrkan och möter någon som säger nej. Varje kyrkoherde har i sin arbetsbeskrivning att de ska se till att man kan viga alla. Om jag vet att det finns någon som inte viger samkönade par och det finns någon annan som gör det, så är det ju inga problem.

Har ni präster som inte vill viga samkönade par?

– Jag har inte gått runt och frågat, men det tror jag inte det finns. Vi möter det ju så sällan.

En del i kritiken är att det kan vara diskriminerande att präster överhuvudtaget har möjligheten att säga nej. Vad tänker du om det?

– Det har ju att göra med vilken bibelsyn du har. Vissa tolkar det på ett sätt, och andra på ett annat sätt. Jag menar att det är så få som tolkar det på ett annat sätt, och jag tror inte heller det är någon av dem som har något emot homosexuella. Jag har aldrig hört om någon som har blivit kränkt.

ANNONS

– Jag tycker att detta är en jättedum grej att hålla på att bråka om, det är inget problem i kyrkan idag. Man gör en stor grej av ingenting, säger han.

Kyrkoherde Daniel Tisell tycker det är bra att frågan lyfts

Daniel Tisell, kyrkoherde på Råda församling, sitter i kyrkostyrelsen och befinner sig i Uppsala och deltar i kyrkomötet. Därmed har han varit med och röstat om motionen.

– Mitt hjärta säger egentligen att alla präster ska viga. Men jag var med 2009 och fattade beslutet om den könsneutrala äktenskapslagstiftningen. Då sas det att man som präst ska kunna avstå vigsel, men att det är församlingens uppdrag att se till att det erbjuds.

– Så att för mig att rösta på ett yrkande som definierar det som diskriminering att man vill avstå vigsel, det är för magstarkt så jag röstade faktiskt nej, säger han.

Även om han säger att problemet inte finns i Råda församling menar han dock inte att det är ett icke-problem så som Peter Bratthammar säger, utan tycker att det är viktigt att frågan lyfts.

– Det finns inga anmälda fall hittills, men det är en viktig fråga att belysa så att hbtqi-personer ska känna sig välkomna och trygga i kyrkliga sammanhang.

ANNONS

– Det är klart att i en församling på landet där det bara finns en eller två präster, kan det innebära problem. Det kan finnas ett mörkertal som vi inte kommer åt, och det är ju inte bra. Så att säga att det inte är något problem köper jag inte riktigt. Det kan det vara, säger han.

Samtidigt irriterar sig Tisell på dem som säger att det är ett jätteproblem och att Svenska kyrkan står och stampar.

– Det har hänt massvis de senaste tio åren. I Göteborgs stift förekom det inte att biskopar och andra präster deltog i Pride. Och på Råda har vi till exempel regnbågsgudstjänster, vilket jag vet finns på många andra ställen också, säger han.

LÄS MER:Prästen Karin Karlsson om Allhelgona: ”Det är okej att vara glad och ha sorg”

LÄS MER:Prästgård renoveras – för att gynna ungdomarna

LÄS MER:Attendo fortsätter bedriva LSS-verksamhet i Härryda kommun

LÄS OCKSÅ:

ANNONS