Larm om brand vid Alhagen – rök vid badplats

Vid 8-tiden larmades räddningstjänsten om en misstänkt brand vid Alhagen i Wendelsbergsparken. Enligt räddningstjänsten brann det med knähöga lågor när de väl hittade brandplatsen.

ANNONS
|

Inringare hade sett rök från terrängen vid Alhagens badplats i Mölnlycke. Räddningstjänsten åkte till platsen för att undersöka.

– Vi är framme och har hittat den, det är en mindre brand och vi arbetar på platsen, säger Fredrik Östlund, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Strax efter klockan 9 fanns ingen ytterligare information om branden. Men räddningstjänsten var kvar på platsen.

– Vi får vattna på, det är rätt så otillgängligt verkar det som, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Brann med knähöga lågor

Härryda-Postens reporter tog sig till brandplatsen och träffade räddningstjänsten.

– En terrängbrand, vi fick hittade den efter lite letande, det var ett område 20 x 20 meter som brann i bergsknalle, blir lite klättra för att ta sig hit, säger Mikael Lundquist, styrkeledare på Mölnlycke deltidsstation.

ANNONS

Enligt Mikael Lundqvist brann det med knähöga lågor när de kom fram. Det är oklart vad som startat branden.

– Ingen aning, finns ingen grillplats i närheten, inget uppenbart.

Två enheter från räddningstjänsten i Mölnlycke åkte till platsen.

– Sedan kände vi att vi behövde lite extra vatten och lite extra personal så då fick Mölndal komma och hjälpa oss också.

Fortfarande fuktigt i marken

Släckningsarbetet pågick för fullt och enligt Lundquist var det tur att det var såpass tidigt och fuktigt i backen så branden hade inte fått full kraft.

– Hade det varit samma scenario ett par timmar senare hade det varit en helt annan utveckling.

Brukar ni få sådana här larm så här års?

– Ja, det brukar vi. Folk är oaktsamma med eld, fimpar och vad det är. Kan ligga en glasbit som solen ligger på. Men det måste inte vara någon som gjort av oaktsamhet.

Hur jobbar ni vidare?

– Pågår släckningsarbetet för fullt, vi har rester och något som kallas för vi dimspik, som vi skjuter ner för att komma åt värme och glöd längre ner i marken.

Finns ingen spridningsrisk i nuläget, enligt Mikael Lundquist.

Dimspik ska släcka all glöd

Rökdykarledaren André Meurk var den som arbetade med den så kallade dimspik som används för att komma ner under jorden och släcka glöd eller eld i bland annat rötter.

ANNONS

– Vi använder dimspikar för att komma under jorden för att verkligen släcka allting som ligger och pyr och pyser under marken. Då kommer vi in under rötterna för att få bort all glöd som kan ligga under. Släcker man bara på ovansidan så kan det ta sig igen efter några timmar. Därför är det väldigt viktigt att man gör ett grundligt jobb så att man inte bara tar det man ser. För det hjälper tyvärr inte så mycket.

– Nu är det under kontroll. Vi kommer vara här i någon eller några timmar till för att säkerställa att allt är bra. Det är varmt och väldigt, väldigt torrt ute.säger Andre Meurk.

Vid klockan 10.15 var branden släckt och räddningstjänsten hade börjat packa ihop sina saker.

ANNONS