Lista: Här kan du hemestra i naturen i Härryda

Ekskogar, ovanliga lavar och fornlämningar. I Härryda kommun finns mer än en handfull naturreservat nära tillhands. Kommunekologen Emma Nevander tipsar om det unika med varje plats.

ANNONS
|

Det finns fler än 100 sjöar som är över en hektar stora i Härryda kommun, och ungefär hälften av kommunen är täckt av barrskog, tall är vanligare åt väster och gran åt öster.

Under pandemiåren märkte Emma Nevander, som är kommunekolog, ett ökat intresse för att upptäcka vad närområdena hade att erbjuda.

– Det hörde av sig fler som ville ha tips på promenader. Då gjorde vi om hemsidan och lade till mer information. Jag tror helt klart att folk har mycket kvar att upptäcka här.

Förutom platser som Storåns dalgång, där utrotningshotade flodpärlmusslor lever, och Wendelsbergs parkområde med sina åtta dammar och uteaktiviteter, finns det åtta naturreservat som ligger helt eller delvis i Härryda kommun.

ANNONS

– De är av lite olika typer. Härskogen, till exempel, är ett alldeles nytt reservat, tror det bildades förra året. Det är friluftsinriktat område, ungefär som Delsjöområdet, som nu är skyddat som naturreservat, berättar Emma Nevander och fortsätter:

– Klippan och Risbohult har höga naturvärden. Gallhålan och Rådasjön är mer tätortsnära.

Olika regler gäller: ”Inte tillåtet att tälta vid Rådasjön”

I Härskogens naturreservat är storlom och smålom förekommande. I Klippans reservat finns gammelskog, många granar är över 150 år, och också rester av ett gammalt torp, som idag används som grillplats.

I Risbohults naturreservat växer bland annat atlantisk hållav, som man tidigare ska ha trott varit utdöd i Sverige. I Gallhålans naturreservat finns fornlämningar från ett runt 3 000 år gammalt gravröse.

Rådasjöns naturreservat är kommunens, övriga är i statlig ägo.

– Gallhålan är ett reservat som vi är förvaltare över, övriga sköter Västkuststiftelsen åt länsstyrelsen.

Vad behöver små och stora äventyrare tänka på?

– Det är lite olika regler som gäller. Vid Rådasjön är det inte tillåtet att tälta eller ställa upp husvagn, medan det i andra kan vara det, som i Härskogen. Det beror bland annat på hur känslig natur det är, hur omgivningarna ser ut och när reservatet bildades. Det finns föreskrifter uppsatta, det man kan tänka på generellt är att ha hunden kopplad.

ANNONS

Här är en lista över alla reservat som ligger helt, eller delvis, inom Härryda kommun:

Naturreservaten i Härryda
Bild: Privat

Klippans naturreservat

Kommunekologen Emma Nevander:

”Här finns fina ängar, träd och ruiner från hus och lador. Omkring finns gammal barrskog. Promenera in i skogens mitt och besök den vackra grill- och rastplatsen där det gamla torpet legat. Busshållplats "Klippan". En mindre parkeringsplats finns intill väg 529 mellan Hindås och Rävlanda.”
Naturreservaten i Härryda
Bild: Karin Meyer

Yxsjöns naturreservat

Kommunekologen Emma Nevander:

”Öster om Mölnlycke ligger Yxsjön med omgivande barrskog. Markerad vandringsled saknas. Närmsta busshållplats är Höga hallar i Mölnlycke. Härifrån är det fågelvägen cirka 800 meter att gå österut. Med bil nås området via Nya Långenäs öster om Mölnlycke.”
Naturreservaten i Härryda
Bild: Karin Meyer

Risbohults naturreservat

Emma Nevander:

”Gå trappan ner till bergskanjonen och upplev Mölndalsåns brusande vatten. Den gamla kvarnstenen finns kvar efter kvarnen som låg här från 1600 talet. På andra sidan landsvägen finns sumpskog med intressanta arter. Ta buss till Risbohults såg. Gå cirka 150 meter österut.”
Naturreservaten i Härryda
Bild: Privat

Bråtaskogens naturreservat

Emma Nevander:

”Två markerade vandringsleder tar dig runt i reservatet. Fin skog med möjligheter att plocka blåbär och svamp. Det finns anlagda grill- och rastplatser. Närmaste busshållplats är Solsten. Parkering för reservatsbesökare finns vid Råda hembygdsförening. Härifrån följer du stigen norrut.”
Naturreservaten i Härryda
Bild: Emma Andersson

Gallhålans naturreservat

Emma Nevander:

”Ekskog med spår av historiska lämningar. Skyltar informerar om de spår vi kan se i landskapet idag såsom stenmurar, odlingsrösen, torpruin och 3000 år gamla gravrösen. Busshållplatser närmast reservatet: Önneröd, Pinntorp eller Västergårdsvägen. Parkering: vid Pinntorpshallen eller Önnerödsskolan.”
Naturreservaten i Härryda
Bild: Privat

Delsjöområdets naturreservat

Emma Nevander:

”Göteborgsområdets stora strövområde. Här finns badsjöar och vandringsleder och motionsspår. Här ligger cafét Bertilssons stuga som öppnar igen 16 augusti efter att ha haft sommarstängt.”
Naturreservaten i Härryda
Bild: Karin Meyer

Härskogens naturreservat

Emma Nevander:

”Friluftsområde som nyligen blivit naturreservat, för den aktive med många vandringsleder och motionsspår. Vindskydd och grillplatser. Sjöarna Lilla och Stora Härsjön inbjuder till bad. Parkering och toalett finns i reservatets mitt.”
Naturreservaten i Härryda
Bild: Julia Kero

Rådasjöns naturreservat

Emma Nevander:

”Rådasjön med omgivande mark i Mölndal och Härryda kommun med strandskogar, öppna betesmarker och ädellövskogar. Råda säteri bjuder på säterimiljö med trädgårdar, butiker och café. Runt hela sjön går vandringsleden Rådasjön runt som är 12 km. Det finns fler vandringsstigar vid Labbera. Passa på att ta ett dopp.”

LÄS MER:Därför kan du se högar av döda humlor på sommaren

LÄS MER:Här erbjuds unga gratis sommaraktiviteter

LÄS MER:MP om Landvetter Södra: ”Gör en nationalpark istället”

ANNONS