Lurades till sexchatt på Kik – man döms för utpressning

En man från Landvetter utpressades på 600 000 kronor efter att ha sexchattat med en påhittad minderårig profil på Kik, den 15-åriga tjejen ”Miranda”. Nu döms en annan man till fängelse för utpressning.

ANNONS
|

Borås tingsrätt meddelar nu domen på elva månaders fängelse för en man bosatt i Göteborg för ett brott som begåtts, bland annat, i Landvetter.

Tillsammans med två andra män har den nu dömdes modus operandi varit att utge sig för att vara den 15-åriga flickan ”Miranda” på den populära internetchatten Kik.

Där har de tre männen, under sin täckmantel, lockat till sig vuxna män för sexchatt med minderårig. När de väl har fått napp har de meddelat sin egentliga identitet och genom att hota med att avslöja de chattande männen för sambor, vänner, arbetsgivare och polis utpressat dem till att betala stora summor pengar.

ANNONS

Detta inträffade under sommaren 2022 och på flera ställen i närområdet.

Krävde 600 000 för att hålla tyst

Totalt är det sex män, på olika platser i regionen, som drabbats av utpressningen. I fallet som berör Landvetter hade den nu dömde mannen, ensam, och genom att utge sig för att vara ”Miranda”, 15, bokat ett möte med en annan man från Landvetter. Detta skedde i augusti förra året.

När mannen kom till platsen konfronterades han av gärningsmannen som krävde honom på 600 000 kronor för att inte skvallra om mötet till närstående, sambo, arbetsgivare och polis.

Den drabbade mannen anger i förhör att han drabbades av panik och tog ett banklån på 500 000 kronor för att kunna betala och att denna summa sattes över till utpressarnas konto, plus 17 000 via Swish.

Den dömde har förnekat gärningarna men döms nu till elva månaders fängelse för utpressning. I domen anger tingsrätten bland annat följande skäl:

Tingsrätten anser X gjort sig skyldig till systematisk och förslagen brottslighet som förorsakat många människor inte bara stor ekonomisk skada utan även avsevärt psykiskt lidande. Det är tydligt att målsägandena känt skam och skuld, vilket X nyttjat för egen vinning

LÄS MER:Så mycket vill Förbo höja hyrorna med för 6 000 bostäder

LÄS MER:Joanna Rubin Dranger skriver om Hindås – tilldelas fint litteraturpris

LÄS MER:Allt färre skiljer sig – så är läget i Härryda: ”Som fångenskap”

ANNONS