Man missade att deklarera 10 000 cigaretter – döms för tullbrott

En man som landade på Landvetter flygplats missade att anmäla 9 800 cigaretter och 10 kilo vattenpipstobak till tullen. Tobaken hittades i samband med att mannen togs in för kontroll.

ANNONS
|

En man i 30-årsåldern som reste från Turkiet hade med sig 9 800 cigaretter och 10 kilo vattenpipstobak i sitt handbagage och bagage. När han landade på Landvetter gick han ut från terminalen och genom den fil man skall välja om man inte har några varor med sig som skall deklareras. Mannen säger i förhör att han inte märkte att han gick i fel fil, utan att han bara hade följt med strömmen ut.

Strax efter att mannen hade gått ut från terminalen togs han åt sidan för kontroll. På frågan om han hade med sig någon alkohol eller tobak ska mannen ha svarat att han hade med sig lite tobak och visat upp en liten burk med 250 gram vattenpipstobak.

ANNONS

Mannen själv säger dock i förhör efteråt att han faktiskt hade berättat om cigaretterna i väskan, men att det kan ha uppstått missförstånd på grund av språkförbistring. Han uppger också att han inte visste att man inte fick ta med sig så mycket tobak in i landet.

Nekar inte till anklagelserna

Tullverket har kommit fram till att mannen, genom att inte deklarera varorna, har undkommit skatter och avgifter till ett sammanlagt värde av nästan 56 000 kronor.

Mannen har inte nekat till anklagelserna, men menar att han inte gjorde det med flit. Å andra sidan säger han i förhör att han visste att man kanske behöver betala skatt när man tar med sig tobak in i Sverige.

”Jag visste att det kanske var något att betala skatt eller så men jag fick veta att det var fel när jag var inne i rummet”, säger mannen i förhör.

”Förhörsledaren: ”Du sa att du trodde att man skulle betala skatt?”

”Ja jag trodde att ... att det värsta var att man skulle betala skatt. Men visste inte att det var ett brott.”

Förhörsledaren: ”Om du nu visste att man skulle betala skatt, varför sa du inget om det när du kom?”

”Jag sa det till dem, när de började pratade med mig så sa jag att jag hade cigaretter med mig.”

ANNONS

Mannen döms för tullbrott till 100 dagsböter om 200 kronor. Tobaken har tagits i beslag av Tullverket och kommer inte lämnas tillbaka till mannen.

LÄS MER:Smugglade narkotika för ett värde av 1,4 miljoner kronor

LÄS MER:Smugglade 70 kilo knark via Landvetter

LÄS MER:Fast i tullen: Smugglade ost och potenshöjande medicin

ANNONS