Migrationsverket anvisar färre flyktingar till Härryda än vad som tidigare meddelats

Trots att Migrationsverket har meddelat hur många skyddsbehövande från Ukraina som kommunerna ska ta emot under 2023, innebär det inte ytterligare nya flyktingar till Härryda. Detta eftersom Härryda inte tog emot alla som anvisats till kommunen under föregående år.

ANNONS

Ett par dagar innan nyår meddelade Migrationsverket antalet ukrainska flyktingar som kommunerna ska räkna med att ta emot under det kommande året. Detta enligt massflyktsdirektivet som reglerar det europeiska mottagandet av krigsflyktingar och som aktiverades i mars 2022.

Bortsett från Göteborg och Borås, som ska ta emot 487 respektive 143 ukrainska flyktingar, är Härryda den femte största mottagningsorten i Västra Götaland. 74 ukrainare ska tas emot. Men siffrorna för 2023 ger inte hela bilden.

Ersättning från Migrationsverket

Hans Frimansson, till vardags verksamhetschef vid Härryda framtid, är ansvarig i Härryda kommun för mottagandet av de anvisade ukrainska skyddsbehövande. Till Härryda-Posten säger han att kommunen fortfarande inte tagit emot det totala antalet anvisade flyktingar under 2022.

ANNONS

– För 2022 fick vi ett kommuntal på 157 stycken. Av det har vi tagit emot cirka 65 stycken. Det som jag har fått till mig i början av december är att totalen på 157 står kvar för 2023, berättar Hans Frimanson.

Migrationsverkets pressjour bekräftar att det inte handlar om ytterligare 74 ukrainska flyktingar utöver de som kommunen maximalt skulle ta emot 2022.

– Vi skulle kunna få upp till 157 stycken. Det är vad jag känner till. Då har vi 97 stycken kvar. Vi kommer få ersättning från Migrationsverket även för de 97 som är kvar, säger Hans Frimansson som även menar att inte alla som anvisats beräknas komma till Härryda.

– Kommunen har inte räknat med att vi kommer att ta emot 157, just eftersom vi bara fick 65 att ta hand om förra året. Inflödet av massflyktingar har minskat. Men skulle vi behöva ta emot allihop så får vi lösa det på ett eller annat sätt. Men vi tror inte att alla de återstående 97 personerna kommer att komma till Härryda, och absolut inte på en och samma gång.

Räknar med att boendefrågan är hanterbar

Hans Frimansson säger även att boendefrågan för de skyddsbehövande från Ukraina kommer att lösas både genom allmännyttan och privata fastighetsvärdar.

ANNONS

– Inom socialtjänsten har vi en bosamordning som samarbetar både med privata fastighetsvärdar och med Förbo. Just Förbo lämnar tio procent av sitt omsatta bestånd till kommunen ifall vi har behov och de privata värdarna lämnar också lägenheter till oss.

Kommunen har en månad så kallad anvisningstid från det att Migrationsverket meddelar att det finns personer som ska placeras i Härryda.

Så fördelas flyktingarna från Ukraina

”Regeringen beslutade i november att Migrationsverket får anvisa max 7 100 personer till berörda kommuner under 2023. För att uppnå en jämn fördelning mellan kommunerna under perioden 2022-2023 ska anvisningarna för 2023 göras utifrån de platser som finns kvar enligt 2022 års fördelningstal.”

Källa: Migrationsverket

LÄS MER:Cina och Daniel byggde drömhuset i Mölnlycke – med återbruk och tålamod

LÄS MER:Kommunpartiet vill se fyra nya kallbadhus i Härryda kommun men räknar med avslag

LÄS MER:Nytt elprisstöd för hushållen

ANNONS