Mölnlyckescouter evakueras i Sydkorea – tyfonvarning avbryter jamboreen

Efter värmebölja och skyfall tvingas Mölnlyckescouterna evakueras från jättelägret. En annalkande tyfon gör att 43 000 scouter från hela världen måste flyttas till säkerhet.
– Ungdomarna är jätteledsna, säger Eva Kilnäs vid Mölnlycke scoutkår.

ANNONS
|

Världsjamboreet i Sydkorea har inte blivit den succé som de nästan 43 000 deltagarna hade hoppats på. Starten med skyfall och värmeslag samt problem med lägret har fått ett snöpligt avslut i förtid då Världsscoutorganisationen och den koreanska regeringen under måndagen fattade beslut att packa ihop det internationella storlägret. Jamboreet fortsätter dock i andra former på olika platser.

Anledningen är att en tyfon väntas dra in över Sydkorea inom kort. Bland de 2 000 scouterna från Sverige finns bland annat tio ungdomar från Mölnlycke scoutkår tillhörande Nykterhetsrörelsens scoutförbund. Mölnlyckescouterna anlände till landet på fredagen för en vecka sedan och har funnits i lägret sedan i onsdags. Planen var att lägret skulle pågå på en och samma plats till den 12 augusti – men så blir inte fallet.

ANNONS

När Härryda-Posten når scoutledaren tillika kårens informationsansvarig Eva Kilnäs på plats i Sydkorea, är beskedet endast några timmar gammalt. Sammanlagt är tio scouter från Mölnlycke mellan 14 till 18 år, samt två funktionärer och fyra ledare, på plats i jättelägret.

Eva Kilnäs berättar att tyfonen väntas dra in över Sydkorea under onsdagen.

– Inte precis över det här området där vi är, men över landet. De förväntar sig stormbyar och störtregn. Då har världsorganisationen tillsammans med arrangörerna bestämt att evakuera lägret från och med imorgon.

Vet inte riktigt var de hamnar

Eva Kilnäs berättar vidare att alla deltagare och funktionärer kommer att få ämna lägerplatsen under tisdagen och förflyttas till någon slags golvförläggning i närheten av Seoul.

– Vi vet inte riktigt var vi kommer hamna, men vi följer den evakueringsplan som finns, säger hon och lägger till att det alltid finns evakueringsplaner vid evenemang av den här storleken.

– Det är jättetråkigt. Ungdomarna är jätteledsna, fortsätter Kilnäs och säger att de svenska scouterna har gjort sitt bästa för att klara vardagen i de höga temperaturerna.

– Det är tufft i värmen. Det ligger runt 35-37 grader här idag.

Åker inte hem i förtid

Även om lägret omstöps i förtid planerar Mölnlyckescouterna att vara kvar i landet då de sedan tidigare har en planerad rundresa som inleds den 12 augusti. Hemkomst till Sverige blir en dryg vecka senare, den 18 augusti. Och trots det förtida avslutet menar Eva Kilnäs att scouterna har fått en upplevelse för livet.

ANNONS

– Det jag tror att ungdomarna framför allt har uppskattat är att gå runt på lägerområdet och träffa scouter från precis hela världen. De byter märken och de pratar med varandra och jämför hur det är i deras olika länder. Och det är ju hur häftigt som helst, säger hon och kallar scouting för ett fantastiskt fredsarbete.

– Vi har grannar från Zimbabwe på ena sidan och Kroatien på andra sidan. Och Kanada på tredje sidan. Det är lite tråkigt att det blir så här, säger Eva Kilnäs från Sydkorea.

LÄS MER:Så förbereder sig Härryda kommun för Hans

LÄS MER:Hindåsscouterna firade 50 år

LÄS MER:Tre hotell i Härryda kommun om rekordturismen

ANNONS