Nu skärps reglerna för A-traktorer – det här gäller

Den stora ökningen av olyckor som involverar A-traktorer fick både den tidigare och nuvarande regeringen att reagera. Efter resultatet av en utredning från Transportstyrelsen skärps reglerna från och med 31 augusti.

ANNONS
|

Det var den tidigare regeringen som gav Transportstyrelsen i uppdrag att utreda reglerna kring a-traktorer i oktober 2021, och det är den nuvarande regeringen som skärper reglerna för vad som gäller kring a-traktorer efter att utredningen blev klar i november 2022. De nya, skärpta reglerna innebär:

• De som är passagerare i en a-traktor ska sitta på den avsedda platsen.

• Det får bara vara så många passagerare som fordonet är registrerat för.

• Alla som åker i a-traktorn måste använda bälte, på samma sätt som i en bil.

• Den högsta tillåtna hastigheten är 30 kilometer i timmen.

ANNONS

Bakgrunden till utredningen och senare regelskärpningarna är den stora ökning av olyckor med a-traktorer de senaste åren och är en del av nollvisionen.

– Det känns som det behövdes en skärpning av reglerna, att man inte kan sitta och åka hur många som helst utan bälte. Det är ett sätt att få ner antalet olyckor och antalet skadade, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Regeringen: ”Skickar tydliga signaler”

Adlersson säger att de nya reglerna kommer hjälpa polisen i kontroller och i det förebyggande arbetet för polisen.

– Man jobbar efter att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Det är ett sätt att förebygga, vi i polisen ska se till det att det här efterlevs. Vi har haft en hel del kontroller riktade mot a-traktorer det året också, säger han.

Transportstyrelsens rapport från november innehöll både förslag om ändrade förordningar och lagändringar.

På sin hemsida skriver regeringen att de ”nu gått vidare med samtliga förslag till förordningsändringar och arbete pågår med resterande förslag”.

– De regler som vi nu inför skickar tydliga signaler till ungdomar som kör a-traktor och underlättar även för polisen som ska övervaka att a-traktorn framförs på ett säkert sätt. Regeringen har redan tidigare aviserat att vi vill införa krav på vinterdäck och nu går vi vidare med ännu fler åtgärder för att öka trafiksäkerheten och värna a-traktorn, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, i ett uttalade på regeringens hemsida.

ANNONS

I Härryda kommun finns det 111 stycken a-traktorer varav 84 i trafik, enligt färska siffror från Transportstyrelsen.

LÄS MER:Misshandlade sin dotter – döms till dagsböter

LÄS MER:Anhöriga kritiska till Nytida och Hjortens gruppbostad

LÄS MER:Man åtalas – ska ha kört full utan körkort: ”Ville köpa cigg”

ANNONS