Östermalmshallen kan vinna hållbarhetspris

När Återvinningsgalan hålls senare i höst kan Östermalmshallen i Mölnlycke vinna ännu ett pris.

ANNONS
|

Från exklusiv saluhall till padelhall med folkhälsan i fokus. Det som endast var en tillfällig lösning i Stockholm fann en mer permanent lösning i Mölnlycke. Samtliga 2 000 kvadratmeter av den tillfälliga saluhallen på Östermalm plockades våren 2021 ner för att transporteras från huvudstaden och återbyggas i Mölnlycke av Wallenstam.

På så vis kunde hållbarheten i byggmaterialet i bland annat trä följas upp med att hela huset återbrukades. Numera innehåller Östermalmshallen sex padelbanor och en restaurang som serverar modern husmanskost. Enda skillnaden är att byggnaden i Mölnlycke numera är två meter högre än vad den var i Stockholm samt att det krävdes viss modifiering för att tåla Västkustens bitvis krävande väder.

ANNONS

Östermalmshallen har konkurrens på Återvinningsgalan

Nu står det klart att konceptet med återbruket av byggnaden kan bli prisat när tidningen Recycling tillsammans med Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna bjuder in till Återvinningsgalan i slutet av november. Östermalmshallen är tillsammans med en återvinningscentral i Vaxholm och Akademiska Hus nominerad i kategorin årets cirkulära bygginitiativ.

– Östermalmshallen padel är ett hållbart projekt från start till mål och ett av Sveriges största återbruksprojekt där en unikt stor byggnad kunnat återanvändas för ett nytt syfte, säger Karin Mizgalski, hållbarhetschef på Wallenstam i ett pressmeddelande.

Byggnaden, designad av Tengbom Arkitekter, har redan blivit belönad för sin arkitektur och sitt koncept. Bland annat Stockholms Handelskammare utsåg Östermalmshallen till mottagare av 2017 års Stadsmiljöpris. En nominering i Mies van der Rohe Award finns också på meritlistan.

Återvinningsgalan går av stapeln den 24 november på Berns Salonger i Stockholm.

ANNONS