Pär Lundqvist: ”Därför ska L inte sitta i regering med SD”

Landvetterbon och regionrådet Pär Lundqvist är nöjd efter Liberalernas beslut i helgen att inte sätta sig i en regering med Sverigedemokraterna.

ANNONS

Han är ”lite trött”, som han själv beskriver det. Landvetterbon och regionrådet Pär Lundqvist har just återvänt till västkusten efter en vecka i kappsäck. Först flera dagars konferens med Sveriges kommuner och regioner, sedan flera dagars landsmöte med Liberalerna. För Lundqvist blev det återval till partistyrelsen.

– Det blir ganska intensivt. Men nu är det bra. Det var många bra beslut som fattades.

Lundqvist lyfter fastställande av partiets Europaparlamentslista till nästa års EU-val som helgens höjdpunkt, men nämner även ställningstagandet kring informationsplikten, i folkmun kallad angiverilagen, som regeringen tillsatt en utredning om, som det viktigaste beslutet.

– Att skola, hälso- och sjukvård och stora delar av socialtjänsten ska undantas. Sen gick ju även ett yrkande igenom att folkbiblioteken ska undantas. Det tyckte jag var bra.

ANNONS

Vad är meningen med att stifta en lag som ni sedan vill se undantag till? Och borde regeringen, som ni sitter i, ens ha tillsatt en utredning givet undantagen som ni tycker behövs?

– Vi har ett problem med ett stort skuggsamhälle. Folk som lever utanför vårt ordinarie samhälle. Och jag förstår att man behöver titta, vad kan vi göra för att motverka skuggsamhället och de som lever i ett skuggsamhälle? Och vad kan vi göra för att det ska bli mindre?

Gällande undantagen menar Lundqvist att det är flera intressen som krockar, men att Barnkonventionen har företräde när det kommer till barn och unga som vistas i Sverige utan tillstånd.

– De ska ha rätt till hälso- och sjukvård och ska ha rätt till en skolgång. Vi har också sagt att alla ska ha rätt till vård som inte kan anstå.

Och, lägger Pär Lundqvist till:

– I politiken så måste man ha ett kallt huvud och ett varmt hjärta. Och i dessa fall så måste det varma hjärtat få gå före.

SD-samarbete en ”röd linje”

L-regionrådet beskriver även det som ”positivt” att landsmötet slog fast att partiet inte ska sitta i regering med Sverigedemokraterna.

– Det fattade landsmötet redan beslut om 2021. Helgens beslut är egentligen bara en bekräftelse på att det det beslutet fortfarande gäller. Och för mig är det en röd linje. Vi står så långt ifrån varandra, rent ideologiskt, i många frågor.

ANNONS

Varför vill du och ditt parti inte att ni sitter i regering med SD?

– Sitter du i en regering, ja då har du utnämningsmakt till myndighetschefer och andra poster. Och den makten vill jag inte ge Sverigedemokraterna.

LÄS MER:Regionrådet Pär Lundqvist (L) om raset på E6: ”Kalla in krisledningsnämnden”

LÄS MER:Landvetter-liberalen om anmälningsplikt av papperslösa: ”Angiverisystem”

LÄS MER:Låt kvinnor i Västra Götaland välja gynekolog

ANNONS