Prisbelönta skolhunden Saga sprider lugn på Rävlandaskolan

Den vita herdehunden Saga och matten Elisabeth Fransson får ta emot årets kommunala pris för bemötande- och tillgänglighet. Saga sprider glädje och lugn hos elever som behöver det som mest.

ANNONS
|

En av dagens lektioner är i full gång när Härryda-Postens reporter besöker flexgruppen på Rävlandaskolan. Här går ungefär tio elever mellan årskurs sju och nio som är i extra behov av hjälp och stöd. Och här jobbar resurspedagogen Elisabeth Fransson tillsammans med sin hund och kollega, femåriga herdehunden Saga.

– Hon är väldigt lågaffektiv. Hon är med varannan dag, annars så blir hon väldigt trött. Det kräver mycket av henne att vara här. Men hon vet när hon ska med för hon sitter vid dörren när vi ska åka de dagarna, säger Elisabeth Fransson.

Redan tidigt märkte Elisabeth att Saga hade något speciellt. Därför anmälde hon sig själv och Saga till en utbildning med en hundtränare på Extrahjälpen som är en del av kommunens verksamhet. Saga är nu den enda skolhunden i Härryda kommun.

ANNONS

– De testar och utbildar personliga hundar till tjänstehundar inom skola, vård och omsorg. Så det är ganska stora tester innan man antas.

Sagas närvaro på Rävlandaskolan gör eleverna lugna och motiverade. Hon har också en förmåga att larma innan en människa hinner upptäcka att något håller på att gå fel.

–Vi hade en kille som satt ensam i ett eget rum en gång. Han har slutat nu. Han blödde lätt näsblod och när han gjorde det och vi inte såg, då larmade Saga. Hon går och sätter sig vid dörren och krafsar när hon larmar. Likadant om det är någon elev som är på väg att få en ångestattack eller någonting. Då kryper hon gärna upp i knät och det lugnar.

Hur reagerar resten av skolan på att det finns en hund här?

– Det har aldrig varit någon negativt. Inte någonting överhuvudtaget.

Hur är det för dig att jobba ihop med Saga?

– Mycket planerande och ansvar. Men övervägande väldigt roligt.

Eleven Hugo: ”Jag gillar Saga mest”

En av eleverna som verkligen uppskattar Sagas närvaro är Hugo Strömberg, 15 år.

– Alla gillar Saga men jag gillar nog Saga mest. Det är en väldigt stor skillnad när Saga är här, hon är bara här varannan dag, säger han.

ANNONS

Hugo berättar att han har ADHD och av olika anledningar hamnade efter i skolarbetet i sexan. Därför håller han på att ta igen delar från årskurs sex och sju samtidigt som han går i åttan. Hans favoritämnen är svenska och idrott.

– Här känner jag att det är folk som har samma problem som jag. Och lärare som förstår sånt. Så det känns bra. Och när jag gick där inne så var det lärare som inte förstod vad vi menade, säger han och syftar på byggnaden bredvid.

– De andra lärarna behandlade oss på ett annorlunda sätt än de andra som inte hade ADHD och autism och sånt där. Så då var det svårt att vilja gå till skolan. Men nu har jag lätt att gå till skolan.

Saga är utan tvekan en stor anledning till det.

– Det känns bra och tryggt. Mysigt. Hon kan lugna ner en om man är stressad. Eller om man är på dåligt humör så kan hon hjälpa till att bli klappad i stället. Om man inte vill prata med någon vuxen så kanske man får vara med Saga i stället.

Hemma har han tre kaniner och hjälper till på en 4H-gård i Borås och en i Göteborg på sin fritid.

ANNONS

– Så ja, jag är väldigt omringad av djur. Jag skulle vilja bli veterinär.

Ska fira med eleverna

För Elisabeth Fransson kom beskedet att de vunnit priset som en stor överraskning.

– När de ringde mig och skulle meddela det så trodde jag att de drev med mig. Det tog en stund innan jag förstod det. Jag tycker det är jätteroligt och fantastiskt, säger hon.

Prisutdelningen sker på nationaldagen.

– Vi ska fira men jag tänkte att vi skulle vänta här på skolan med att fira att hon har fått sitt pris. Hemma har hon fått lite godsaker.

LÄS MER:De vann allmänhetens priser 2023 i Härryda kommun

LÄS MER:Överklagade barnsexbrott – HD har gett besked

LÄS MER:Hakan gömmer sig i Härryda kommun– är terroriststämplad i Turkiet

ANNONS