Rävlandaskolan väljer att inte tillåta föräldrar på skolavslutningen

Flera föräldrar med elever på Rävlandaskolan har reagerat starkt på ett beslut taget av skolans rektor Susanne Thander. Hon väljer att exkludera majoriteten av föräldrarna från skolavslutningen.
– Jag förstår såklart att det finns föräldrar som inte är så nöjda, säger hon.

ANNONS

Inför årets skolavslutning på Rävlandaskolan, som har 230 elever från förskoleklass till årskurs 6, har skolans rektor Susanne Thander tagit ett beslut som väckt starka reaktioner hos vissa föräldrar. Enligt de nya rutinerna är det enbart föräldrar med barn som slutar årskurs tre och sex som är välkomna till avslutningen.

Exkluderade föräldrar har diskuterat beslutet både på sociala medier och sinsemellan. Härryda-Posten har pratat med flera av dem och samtliga vill vara anonyma. En av föräldrarna säger till tidningen:

– Varför ska inte vi vara välkomna? Jag förstår inte varför skolledningen ska bestämma saker som rör barnens dag. Jag tror att det är många barn som vill ha med sina föräldrar och då ska man väl tillgodose barnens önskemål.

ANNONS

Tidningen har tagit del av ett protestbrev som skickats till skolan med 39 namnunderskrifter, och föräldrarnas sammantagna bild är att de inte fått en tydlig förklaring till beslutet, mer än att “nya rutiner ska testas efter pandemin.” Föräldrarna påpekar också att 80 procent av eleverna med familjer exkluderas.

– Det låter orimligt att skapa nya rutiner och hänvisa till att det har varit en pandemi. Det har funnits väl fungerande rutiner många år innan pandemin. Oavsett hur man än vrider och vänder på det så blir det väldigt märkligt när bara vissa får vara med, säger en förälder och tillägger:

– Det känns som skolan inte berättar allt. De svar vi har fått av skolan är inga svar vi som föräldrar accepterar.

Vad är det för lösning du vill se?

– Lösningen är att vi vill få vara med och få en förklaring till detta beslutet. Det känns lönlöst att fortsätta mejla och jag vill veta bakgrunden till det. Jag kan inte förstå logiken bakom det.

”Det är vad elever och personal vill”

Årets skolavslutning sker fredagen den 16 juni och kommer se ut som sådan att skolans elever och personal samlas på hembygdsgården. Där kommer det sjungas och hållas tal och därefter får föräldrar med barn i årskurs tre och sex möjlighet att ansluta i klassrummen – det vill säga barn som byter sammanhang eller mentorer inför nästkommande skoltermin.

ANNONS

– Inga föräldrar får vara med på den stora gemensamma avslutningen. Vi kommer ju inte stå där med vakter men vi vill ju att man respekterar denna önskan, säger skolans rektor Susanne Thander.

Hon förklarar att anledningen till beslutet är baserad på de erfarenheter som skolan dragit efter pandemins skolavslutningar. Susanne Thander menar att skolan “lyssnat in” vad personal och elever på skolan vill.

– Vi har uppfattat att detta är en majoritetsönskan från både personal och elever. Vi hoppas vi får en skolavslutning där vi får fokusera på personal och elever så att de får en avslutning som bildar en gemenskap och det vi bygger tillsammans på skolan. Det är gemenskapen på skolan vi vill fokusera på, och för en del elever blir det mindre anspänning när föräldrarna inte är där, säger hon.

Vilken signal tycker du att ni skickar ut till de exkluderade föräldrarna?

– Jag förstår såklart att det finns föräldrar som inte är så nöjda. Men jag tänker också att det finns föräldrar som tänker att vi tagit ett klokt beslut. Det är dock eleverna som är vårt huvudsyfte och det är en avslutning för deras skull. Man måste inte tänka att man blir exkluderad, för föräldrarna är välkomna vid så många andra tillfällen.

ANNONS

En av dem som skrivit under det inskickade protestbrevet ställer sig dock frågande till Susanne Thanders förklaring. Föräldern menar att skolans gemenskap stärks om föräldrar kan närvara vid skolavslutningen.

– Det är ett bra tillfälle att träffa lärarna och prata med de utan att behöva ta upp skolsaker med dem. Det finns bara positiva saker med att vi får närvara.

En annan person som tidningen pratat med säger:

– Man behöver inte uppfinna skolavslutningen på nytt. Det finns både barn och föräldrar som längtar till att gå tillbaka till gamla rutiner. Många barn har blivit ledsna över detta beslutet, säger föräldern och fortsätter:

– Föräldrar på andra skolor och i andra kommuner får vara med, varför får inte just Rävlandaskolans föräldrar inte vara med? Jag förstår att man inte kanske behöver vara med i klassrummet på avslutningsfikat, men i år får vi inte alls vara med.

LÄS MER:Mölnlyckebon Jesper simmade med ryska spionvalen Hvaldimir

LÄS MER:Här är dyraste husen i Härryda kommun under maj

LÄS MER:Stort nationaldagsfirande vid Kulturhusudden i Mölnlycke

ANNONS