I veckan som kommer väntas regn, om än i små mängder. Arkivbild.
I veckan som kommer väntas regn, om än i små mängder. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson / TT

Regn i sikte – men brandrisken fortsatt stor

Under flera veckor har solen gassat och värmen stigit dag för dag. Men nu nalkas det regn, enligt SMHI:s senaste prognos. Däremot ser det inte ut som att det kommer hjälpa mot torkan.

ANNONS
|

I SMHI:s app lyder prognosen att från och med måndag och till och med onsdag kan det komma några millimeter av ett efterlängtat regn i Härryda.

Vad är det ni ser i prognosen?

– Det är ju en rätt så osäker utveckling när vi kommer så långt fram som till nästa vecka. Det är väldigt svårt att säga vilka som kommer beröras av regnet, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Hon säger att prognosmodellen indikerar att det ska komma regn.

– Men exakt hur intensivt det blir kan vi bara se i stora drag. Jag tänker att det rör sig mer om skurar än att det är ett sammanhängande regn, säger hon.

ANNONS

Oklart vart regnområdena tar vägen

I helgen ser det dock ut som att det varma vädret stannar i Härryda. På fredag och lördag ska det bli soligt med temperaturer på mellan 27 och 30 grader. Under söndagen sjunker temperaturen och enligt Sofia Söderberg kan det komma lite regn redan då.

– Det är ett lite osäkert läge, vi har ett regnområde sydost om Sverige, men det är osäkert hur långt västerut det kan nå. Men sent på söndagsdygnet kan det beröra vårt område, eller så håller det sig österut.

Sen är det fortsatt osäkert vilket väder som väntar resten av veckan och midsommar.

– Det finns många olika bud för midsommarafton i vårt område. Det ser väl ut att bli mellan 18 till 23 grader om man ska försöka ringa in alla möjliga utfall. Det kan vara lite blåsigt vid kusten, men det är måttlig vind, och lite regn kan förekomma. Men i vilken omfattning går inte att säga men det finns ändå med i prognosen, säger hon.

Fortsatt extremt stor brandrisk

Det skulle kunna passera moln, men ändå bli utrymme för sol under dagen.

– Men det är i väldigt stora drag och det är väldigt osäkert.

Den varma väderleken som hållit i sig sedan i mitten av maj har gjort att det är väldigt torrt i skog och mark och SMHI varnar för att det är extremt stor brandrisk. Och regnet som eventuellt kommer tros inte ändra på det.

ANNONS

Hur mycket behöver det regna för att marken ska bli fuktig igen?

– Vi har inga sådan riktlinjer för hur det ska dämpas på något sätt. Men i prognoserna framåt kan brandrisken minska, om än tillfälligt, och gå från extremt stor till stor om det regnar. Men brandrisken försvinner inte helt, säger hon.

ANNONS