Över 5 000 julklappar ligger ute till försäljning på Blocket, den första lades ut innan Kalle Ankas jul hann dra igång.
Över 5 000 julklappar ligger ute till försäljning på Blocket, den första lades ut innan Kalle Ankas jul hann dra igång. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Rekordmånga oönskade julklappar säljs på Tradera och Blocket

Om rekordmånga personer blivit besvikna på sina julklappar i år är svårt att säga, men att det är fler oönskade julklappar än någonsin som ligger ute till försäljning på Blocket och Tradera är ett faktum. Marknadsplatserna är fyllda av annonser på sådant man fått i jul, och helst av allt vill man göra sig av med kläder, hushållsartiklar och hemelektronik.

ANNONS
|

Under mellandagarna har rekordmånga oönskade julklappar letat sig in på marknadsplatserna Tradera och Blocket, och bland de tusentals produkterna toppar hemelektronik och inredning listan på vad vi helst gör oss av med.

– Att sälja vidare julklappar är något som ökat med åren allt eftersom att begagnatmarknaden vuxit, och i år har trycket varit extra stort, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

På Tradera har julklapparna man önskar bli av med ökat med 24 procent sett över hela landet och i Västra Götaland syns en ökning på 26 procent jämfört med förra julen.

”Det har blivit ett invant beteende”

– Möjligheten att sälja vidare det man inte kommer använda eller inte önskat sig har blivit ett invant beteende som späs på nu med stigande elpriser, boräntor och inflation då många har en tuffare ekonomisk situation, säger Sofia Hagelin.

ANNONS
Sofia Hagelin, presschef på Tradera.
Sofia Hagelin, presschef på Tradera. Bild: Sofia Hagelin

För att kunna mäta vilka av alla annonser som egentligen består av julklappar utgår Tradera från att alla annonser som läggs upp på julafton har med julklappar att göra.

– Men man ska komma ihåg att det inte bara är att man säljer vidare alla julklappar rakt av, det kan vara att man fått dubbletter eller en uppgradering av något man hade tidigare. Man kanske får en ny mobiltelefon och passar på att sälja av den gamla, vi ser att mycket av det som läggs ut är den näst nyaste versionen av någonting.

Här är julklapparna som säljs vidare

I Sverige:

•Lego

•Toppar & tröjor

•Barnkläder

•Klänningar

•Porslin

•Parfymer

•Konsolspel

I Västra Götaland:

•Barnkläder

•Toppar & tröjor

•Lego

•Svenskt keramik & porslin

•Ytterkläder

•Nintendo

Källa: Tradera

En av tio svenskar har någon gång sålt vidare en oönskad julklapp och var fjärde svensk har antingen försökt eller övervägt att sälja vidare en julklapp de fått, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Blocket.

Bland julklapparna på Blocket dominerar kläder, skor och teknikprylar av olika slag.

”I år var det rekordtid”

– I år var det rekordtid, redan innan Kalle Anka hade dragit igång på tv:n låg den första oönskade julklappen ute och det var en surfplatta, säger Kitty Ehn, hållbarhets- och utvecklingschef på Blocket.

Kitty Ehn tror att mörkertalet för antalet julklappar som säljs vidare är stort.
Kitty Ehn tror att mörkertalet för antalet julklappar som säljs vidare är stort. Bild: Dan Coleman

I Göteborg däremot var man lite senare på bollen, och den första annonsen kom ut vid lunchtid på juldagen. Även det var en surfplatta. Totalt har omkring 420 julklappsannonser lagts upp på Blocket i Göteborg.

ANNONS

Antalet upplagda julklappar på Blocket mäts genom att ordet ”julklapp” förekommer i annonsen, vilket Kitty tror skulle kunna medföra ett mörkertal.

– En del kanske istället skriver att varan är i nyskick eller oanvänd, så det blir ju ett mörkertal där det garanterat är fler julklappar som ligger ute. Jag skulle tro att det är betydligt fler.

LÄS MER:Fler covid-19-patienter på sjukhus i Sverige än förra vinterns topp

LÄS MER:Knökfull loppis på Hindås Rotunda: ”Oja, jag har sålt massor”

LÄS MER:Färdtjänst kan bli svårare att boka i jul- och nyår

ANNONS