Så mycket höjer Förbo hyran 2023

Hyresförhandlingarna mellan Förbo och Hyresgästföreningen avbröts. Nu har Hyresmarknadskommittén beslutat om nya hyror för 2023.

ANNONS
|

För en tid sedan strandade förhandlingen mellan Hyresgästföreningen och Förbo. Förbo, som ägs av Kungälvs, Härrydas och Lerums kommun samt Mölndals stad, valde att gå till Hyresmarknadskommittén (HMK) för att hantera tvisten.

Nu har beslut om nya hyror för 2023 fattats. För Förbos hyresgäster handlar det om en genomsnittlig höjning på 4,8 procent från den 1 februari.

– Vi tycker att det är en för hög hyreshöjning. Det är inte rimligt att hela kostnadsökningen ska bäras av hyresgästerna, säger Tommy Dunerstrand, förhandlare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige, i ett pressmeddelande och tillägger:

– Förbo har en stark ekonomi samtidigt som vi vet att många hushåll redan idag har svårt att få sin budget att gå ihop. Att det dessutom blir retroaktivitet för två månader är djupt beklagligt, för många hushåll blir det här en dubbel hyreschock.

ANNONS

Förbos vd delar inte bilden

Förbo hade yrkat på en höjning på 7,11 procent och vd Peter Granstedt säger att den genomsnittliga hyreshöjningen på 4,8 procent inte täcker bolagets ökade kostnader.

– Tittar vi på den kostnadsutveckling som är i samhället, och som påverkar oss, så ligger den snarare på 15 procent och det är klart att 4,8 procent kan man ju konstatera är bra mycket mindre än 15 procent. Men det är det utfall vi får förhålla oss till, och får lägga planerna därefter så det går ihop.

Enligt Peter Granstedt är det i första hand underhållsplaner som kommer ses över.

– Det är det planerade underhållet som man behöver göra ännu tuffare prioriteringar i, säger han.

ANNONS