Så ska du agera för att undvika vattenskador – och så gör du om olyckan är framme

På sina håll har Hans framfart gjort att det blivit stora vattensamlingar med översvämning som följd. Enligt flera experter är det bästa sättet att motverka vattenskador att arbeta förebyggande.
– Om du får de här jätteöversvämningarna och det forsar in överallt kan man inte göra så mycket, säger skadeförebyggaren Erik Arvidsson på Folksam.

ANNONS
|

På sina håll har ovädret Hans gjort att vattenmassorna orsakar översvämning på vägar och i avrinningssystem samt skadat fastigheter och lösöre då vattennivåerna trängt in.

För de som bor i lägenhet finns det en tydlig ansvarsfördelning mellan fastighetsägaren och hyrestagaren. Krister Lundgren är chef för förvaltningsstöd på allmännyttan Förbo och menar att hyresgäster har ett ansvar att skademinimera.

– Vi som fastighetsägare ansvarar ju för fastigheten och värmesystem och el och sådant till lägenheten.. Men får man däremot en skada på sitt lösöre, det vill säga en produkt som man själv äger så har man själv ett ansvar att ta hand om de sakerna. Det kan vara i ett garage till exempel och då skall man inte ha saker på marken när det regnar såhär mycket.

ANNONS

Detsamma gäller förråd.

– Man ska undvika att ställa saker på marken i ett förråd för det kan komma in väta. Och ofta är de ju belägna i källarutrymmen. Så det är en ganska tydlig gränsdragning där. Vi har ansvar för fastigheten och hyresgästen har ansvar för lösöret.

I samband med extrema väderhändelser är det också viktigt att tänka på lösöre vid exempelvis uteplatser eller balkonger.

– Sedan är det ju bra att man tänker på det med att stänga fönster så det inte står fönster öppna och det regnar in och blir skador på trägolv och annat som kan vara känsligt. Och även att man plockar ner saker om man har på balkongen som kan blåsa iväg och skada sina grannar eller andra som bor i området, säger Krister Lundgren.

Om hyresgäster har fått vattenskador uppmanar han boende att vända sig till sitt försäkringsbolag.

– Det är därför man har en hemförsäkring. Och skulle vi få större skador så får vi vända oss till vårt försäkringsbolag där vi har vår egendomsförsäkring. Men det brukar inte bli någon ersättning när det är sånt här, för det brukar gå under Force majeure.

Och om man märker att det blivit skador som man tänker att ni på Förbo kanske vill bli uppmärksammade på? Vad ska man göra då?

ANNONS

– Om man uppmärksammar något som är ovanligt till följd av stormen så är vi ju mer än glada att få reda på det och då får man via Mina sidor gärna påkalla vår uppmärksamhet om det här. Man får ju hjälpas åt, säger Krister Lundgren på Förbo.

Folksam: ”Rädda det du kan först, sen ring oss”

Erik Arvidsson, skadeförebyggare hos Folksam, berättar att försäkringsbolaget under söndagskvällen tagit emot drygt 300 anmälningar om skador relaterade till Hans i hela landet.

– 80 procent av dem är översvämning i källaren. Framför allt villor som har källare, det kommer väldigt mycket vatten och vattnet kommer inte undan och då tränger det ner och blir väldigt stora skador av det. Där har vi mycket bra tips och råd. Men sedan finns det mycket annat. Det finns bilar som har hamnat under vatten, det har blåst mycket så träd har vält ner och skadat hus, berättar skadeförebyggaren Erik Arvidsson på Folksam.

Skador relaterade till extremt väder benämns som naturskador och är inte särskilt vanligt förekommande till vardags.

– Det är inte alls mycket utan det kommer bombmässigt.

Arvidsson menar att ovädret Hans framfart är ovanligt till sin omfattning. Enligt honom har han inte sett en spridning av detta slaget under de 20 år han har varit verksam.

ANNONS

– Normalt sett sker det på en ort, men nu har vi allt från Skåne till södra Norrland.

Vad ska man göra i det akuta skeendet om man har drabbats av vattenläcka eller vattenskada?

– Det första är att försöka rädda så mycket du kan, sen tar du kontakt med oss eller ett annat försäkringsbolag. Om du får de här jätteöversvämningarna och det forsar in överallt kan man inte göra så mycket, säger Erik Arvidsson och lägger till att det är viktigt att dokumentera.

– Regnar det skyfall då hjälper faktiskt både hemförsäkring när det gäller dina lösa saker och villaförsäkring när det gäller själva huset.

Vad gör man när man har fått ordning på det akuta?

– Ta kontakt med oss, vi finns och lägger upp en strategi vad man ska göra. Det blir mycket kanske att man får plocka upp, lägga undan, in med avfuktare och sånt där. Är det jätteakut att det bara forsar in, ta kontakt med räddningstjänsten så kanske man kan få hjälp med en pump eller köpa egna pumpar, om man bor i ett område som är utsatt och man vet om det kan det faktiskt vara bra att ha en pump som kan pumpa ut vatten för det är väldigt mer effektivt än att springa med hinkar.

ANNONS

Tips för att undvika översvämningar och vattenskador

Erik Arvidsson på Folksam har en topp fem-lista av tips om hur man bäst förebygger översvämningar och vattenskador i framtiden.

• Vid orangea och röda vädervarningar: håll dig hemma och följ väderrapporterna.

– Är du hemma och du ser att det börjar komma in vatten i huset, då kan du agera och flytta undan saker. Är du inte hemma, är du utomlands exempelvis, kanske du kan be en granne eller en släkting som tittar till huset.

• Inspektera

– Ta på dig regnkläderna och gå runt huset, titta på stuprör och hängrännor så att de funkar. Är de tilltäppta då rinner ju vattnet över och då kan det komma till grunden eller på andra vägar och komma in via fönster och sånt. Hela tanken med regnskydd är att stuprör och hängrännor leder bort vatten från ditt hus, så det är viktigt att det inte är löv, mossa och sånt om man inte har gjort rent på länge. Gå runt och titta så du ser att vattnet kommer undan.

• Dagvattenbrunnarna

– Har du en källare, då kanske man har en garagenedfart eller en källartrappa och där finns det dagvattenbrunnar och de gör man kanske inte rent jätteofta, det är mycket löv det är mycket mossa, det kan vara grus och skräp som går ner. Öppna dem, kolla så att vattnet kan rinna undan. I samband med det finns det på garagenedfarter och även källardörrar, en liten gummilist längst ner som ska se till att det hålls tätt – den är ofta spräckt. Den kan man ju kolla, då kan man ju täta på insidan så att det håller ute vattnet så mycket som möjligt.

• Organisera källaren

– Har du en källare, se till att ha ägodelar, fuktkänsliga ägodelar som elektronik och annat, ha det helst högre upp i bostaden. Om det är översvämning i källaren är det ofta 10-20 centimeter, det är väldigt ovanligt att det kommer högre upp än så. Jag skulle rekommendera att ha hyllor, ha plastbaljor eller nåt så det är 50 cm upp. Det är väldigt lätt att skydda det, kommer det inte i kontakt med vattnet blir det inte skadat. Och är det bara vatten i en betongkällare rinner det undan och då slipper du allt det skadade lösöret. Och det är likadant om du bor i lägenhet.

• Kolla yttertaket

– När du har kombon med mycket blåst och regn, då kan det tränga in och blåsa in fukt. Har du en takpanna som är trasig så kanske det kan leta sig in fukt där. Men det är viktigt att man gör det säkert, nu är det ju halt och sånt, man ska inte utsätta sig för någon risk. Men är det så att du gör bedömningen att det går att göra på ett bra sätt så kanske man kan fixa till det.

LÄS MER:Ovädret Hans drar in – följ vår liverapportering

LÄS MER:Så förbereder sig Härryda kommun för Hans

LÄS MER:Rickard städar upp vägarna i Hindås efter ovädret Hans

ANNONS