Så stor är förödelsen efter branden i sanatoriet i Rävlanda

Ett dygn efter att branden startade i det gamla sanatoriet i Rävlanda återstår endast grunden, ett par väggar och aska. Härryda-Posten kan visa unika bilder på hur det ser ut vid brandplatsen just nu.

ANNONS
|

Det gamla sanatoriet i Rävlanda är borta. Av det drygt hundra år gamla huset finns endast grunden, ett par väggar – och en skorsten kvar. Runt omkring ligger förkolnat bråte.

Avspärrningstejpen svajar nu lite lätt av snöflingorna som faller ner över resterna av Rävlandas kanske mest kända byggnad. På måndagsmorgonen ryker och pyr det fortfarande från ruinerna och det luktar bränt från lång väg.

Det var under söndagsmorgonen som larmet kom att det brann i den 3500 kvadratmeter stora byggnaden. En förbipasserande hade ringt SOS. Kort därpå var räddningstjänsten på plats med den första styrkan.

Räddningsledaren: ”Det fanns inget kvar att rädda”

Under måndagsförmiddagen berättar räddningsledaren Magnus Högberg för Härryda-Posten att det i natt bestämdes att byggnaden skulle få brinna ner.

ANNONS

– För det fanns inget kvar att rädda. Den planen fortsätter. Det kommer att ligga och ryka en lång tid framöver, men det är ingen spridningsrisk. Vädret hjälper till att kyla ner. Det vi funderar på nu är att eventuellt lämna, och sedan komma tillbaka med jämna mellanrum för att kolla till det.

När insåg ni att det var kört?

– Det är ju ett av de största trähusen på västkusten. Och huset har brandmurar på två ställen, vilket man kan se här. Man försökte rädda östra delen men när det väl börjar brinna i trä så är det svårt.

Vad som orsakade branden?

– Polisen får svara på de frågorna.

Hur mår personalen? Har de hunnit vila med tanke på att det var en annan stor brand i veckan?

– Vi ingår i Västra räddningsregionen, som har stora resurser, så det är ingen fara.

Rävlanda sanatoriums historia

Före detta Rävlanda sanatorium uppfördes enligt ritningar av arkitekten Otto Leonard Dymling år 1916. Huvudbyggnaden med tillhörande mangårdsbyggnad och flera mindre konstruktioner, inkluderat ett par enklare träbyggnader, ligger enligt det historiska kartmaterialet på ängs- och hagmarker som tillhörde Rävlanda Östergård.

Huvudbyggnaden består av en byggnad i två flyglar i L-form med tre våningar. Den nationalromantiska arkitekturen kompletterades ursprungligen med fönster i tidstypisk jugendstil med småspröjsade övre fönsterbågar. Huset består även av grovt huggen naturstenssockel med natursten i trappor och terasseringar, smidesräcken, träfasader med valmade tegelklädda tak.

Sanatorieverksamheten inleddes efter att en förening bildades på privat initiativ för att upprätta en vårdanstalt för barn i fattiga familjer som drabbats av tuberkulos. Donationer och gåvor bidrog till att föreningen kunde köpa marken 1910 från Rävlanda Östergård med syfte att bygga Barnsanatoriet Rävlanda.

Den första delen i anläggningen, ett stort brunt eller rödmålat trähus med valmat mansardtak som öppnade 1916 välkomnade 65 patienter, kompletterades med en stilanpassad tillbyggnad 1928. Även en jugendinspirerad läkarvilla uppfördes 1928, vilket utökade kapaciteten till ytterligare 70 patienter.

1948 användes den östra byggnaden som konvalescenshem för vuxna patienter lidande av framför allt njurtuberkulos. 1954 belades hela sanatoriet med vuxna patienter och betraktades då som ett annex till Sahlgrenska sjukhusets kirurgiska klinik. 1970 övergick den östra delen till att användas för vård av missbrukare och har sedermera även använts som behandlingshem för unga förbrytare samt en period som flyktingförläggning.

Källa: Härryda kommun

LÄS MER:Fullt utvecklad brand i Rävlanda sanatorium

LÄS MER:Rävlandaborna minns sanatoriets skiften genom åren

LÄS MER:Bert Karlsson minns sanatoriet – hyllar engagemanget i Rävlanda

LÄS MER:Stora planer för brandhärjat sanatorium i Rävlanda

ANNONS