Så tycker ungdomarna om appen Tiktok som pekas ut som en säkerhetsrisk

Appen Tiktok har debatterats kraftigt den senaste tiden. I Regeringskansliet är den helt förbjuden. Men vad tänker egentligen ungdomarna, den primära målgruppen, om datasäkerhet och Tiktok?

ANNONS
|

Den senaste tiden har det rapporterats om flera arbetsplatser där de anställda inte längre får ha appen Tiktok på sina tjänstemobiler. I Sverige gäller det bland annat Försvarsmakten, MSB och anställda på Regeringskansliet.

Samma gäller för EU-kommissionen och Europaparlamentet, samt statsanställdas tjänstemobiler i flera länder. Enligt uppgifter kan företaget som äger Tiktok, Bytedance räknas som ett hybridföretag mellan privata investerare och den kinesiska staten.

På Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke går Saga Hellstrand, 18, Elin Thorén, 18 och Anton Willner, 19. De går i tredje ring. Alla tre använder mer eller mindre Tiktok varje dag i ungefär två till tre timmar.

ANNONS

Skulle ni kunna radera appen? Hur stor betydelse har den för er?

– Jag raderar den varannan dag. Jag har ett lite hate love relationship med den. Jag är inne fyra timmar per dag och så tänker jag att det är dåligt, och så raderar jag appen. Sen får jag suget och laddar ner den igen, säger Anton Willner.

Eleverna är eniga om att appen spelar en stor roll i deras liv och att de hade reagerat om de träffade någon jämnårig som inte hade Tiktok. Appen fungerar inte bara som underhållning utan som en slags allmän guide.

– Ja, man kan också få allmänna tips. Boktips, filmtips, låttips, resetips, var kan jag ha min semester, säger Elin.

På frågan om hur mycket de använder andra sociala medieplattformar blir svaret: inte mycket alls.

– Förr var det utspritt mellan olika sociala medier. Men nu är det verkligen bara Tiktok. Istället för att kolla på Youtube, Netflix och Instagram så är det bara Tiktok, säger Elin.

Både Anton och Saga konstaterar att de har märkt av algoritmernas kraft.

– Det är lite läskigt, för det händer flera gånger att jag och mina kompisar har pratat om någonting, typ en film. Och så är den första videon som kommer på Tiktok just den filmen, säger Saga.

ANNONS

Alla tre är eniga om att sociala medier är deras främsta källa till nyheter. Saga nämner att hon får notiser från TV4-appen och Elin säger att hon ibland går in och kollar Aftonbladet, och ibland pratas det om världshändelser kring middagsbordet hemma.

Tiktok pekas ut som säkerhetsrisk i ny svensk rapport

En av säkerhetsriskerna med Tiktok som har pekats ut är att information samlas in om dess användare. Bland annat har det kunnat bevisas att personer som arbetar på Tiktok i Kina har spårat amerikanska journalister – vilket kan tolkas som ett bevis på att Kinas säkerhetstjänst både kan använda och faktiskt använder datan som finns på Tiktok.

Nyligen presenterades rapporten ”Tiktok – barnunderhållningen som blev ett säkerhetsproblem” av tankesmedjan Frivärld, som finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv. En av rapportförfattarna är Patrik Oksanen, journalist som är inriktad på säkerhetspolitik, och som även är så kallad senior fellow på Frivärld.

– Appen vet hur användarna mår, vad de tänker, vad de reagerar på. Och allt det går också att påverka, säger han till Härryda-Posten.

Samtidigt som rapporten presenterades skrev Oksanen i en debattartikel hos Aftonbladet att Tiktok är ett hot mot den svenska demokratin: ”Som övertygade av vikten av ett fritt näringsliv, fria företag och fria människor så kan vi konstatera att företeelsen Tiktok kolliderar med en rad friheter som vi värdesätter. ”

ANNONS

Enligt Oksanen måste Tiktok ses i ljuset av ett försämrat säkerhetsläge och som ett verktyg för en auktoritär stat. Appens användare påverkas inte nödvändigtvis just idag, men Tiktok kan enligt Oksanen vara en stor del i hur användarnas uppfattning färgas i framtiden och bidra till att underminera det svenska demokratiska statsskicket.

Dessutom är det en risk för dagens unga som i framtiden kan komma att jobba med känsliga arbetsuppgifter. Patrik Oksanen exemplifierar med en person som av Kina bedöms vara intressant, och som genom appanvändningen blir lättare att påverka då appen sedan ungdomen samlat in information om intresse, digitalt beteende och om personens kontakter och vad och hur man reagerar på.

– Vi måste fundera på vad vi egentligen gör för att skydda vår kognitiva psykologiska identitet, och framför allt vad är det vi värdesätter, säger Oksanen.

”Alla sociala medier-appar har egentligen data”

Ungdomarna som Härryda-Posten träffar på Hulebäcksgymnasiet känner till att algoritmer styr och påverkar användarnas flöden.

– Det kan ju göra att man låser in sig på ett visst spår som man kanske inte skulle ha hamnat i om man inte hade haft de här algoritmerna. Det är väl det som är lite läskigt, men alltså jag är jättenöjd med min for you-page, så den har väl lyckats bra, säger Saga.

ANNONS

Både Saga och Elin nämner att de tänker mycket på vad de sparar på appen och framförallt vad de lägger upp då informationen i form av bilder och text kan finnas kvar för alltid.

Det finns ju väldigt många experter som varnar för att Tiktok hämtar data på ett sätt som man själv inte kan kontrollera eller som man själv inte är medveten om. Vet ni om det?

– Jag ser inget negativt med datainsamlingen egentligen. Så, nej. De kan få göra det, säger Anton.

– Jag tänker inte på det så mycket. Alla appar har egentligen data. Jag tror bara det att man har uppmärksammat Tiktok för att det är så populärt. Instagram och Snapchat gör ju nästan samma sak och typ alla appar, säger Elin.

– Jag tror att om man ska titta på Facebook och Instagram och alla de grejerna så gör de det lika mycket, typ. Min mamma handlar jättemycket från Instagram-ads och Facebook, säger Saga.

De allra flesta sociala medieplattformar samlar in information. Den stora skillnaden, enligt Patrik Oksanen, är att Google och Faceboook ändå har sin bas i USA, som är en demokrati och rättsstat.

– Det är ändå en stor skillnad på USA och en kinesisk diktatur som använder det här för att påverka resten av världen att underordna sig kinesisk världsordning, säger Patrik Oksanen.

ANNONS

Litar inte på Tiktok: ”Handlar om att tjäna pengar”

Trots tiden de lägger på appen är ungdomarna eniga om att de inte litar på Tiktok som institution.

– Nej, speciellt med demonstrationerna i Paris. Min Tiktok visar mer det humoristiska i det hela, typ att folk sitter på restauranger och dricker vin och så sprängs det liksom sopor precis bredvid. Då får man mer se en komisk vinkel, säger Saga.

Saga påpekar att hon får en annan syn på händelserna när hon kollar på nyheterna om demonstrationerna.

– Jag skulle nog inte säga att jag litar på Tiktok. För det är ju fortfarande social media och det handlar om att tjäna pengar liksom, så de gör ju vad de kan för få användare, säger Elin.

LÄS MER:Vikarie skrev fel i passet – resenär blåstes på resan

LÄS MER:Att höja arbetsgivaravgiften för ungdomar hjälper ingen

LÄS MER:Man försökte smuggla cigaretter på Landvetter

ANNONS