SD-politikern Rashid Farivar hyllar ”vita människor” på Twitter

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Rashid Farivar från Mölndal har blivit pappa. I ett bildinlägg på Twitter tackar han ”alla vita människor som har varit med och skapat det svenska demokratiska välfärdssamhället”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Mölndalsbon och utvecklingsingenjören Rashid Farivar valdes nyligen in i riksdagen för första gången. Sverigedemokraternas framgångsval och det faktum att partiet gick fram med en och samma riksdagslista i alla valkretsar gjorde att Farivar, som var placerad först på plats 61, numera representerar Västra Götalands västra valkrets. I den valkretsen ingår Härryda kommun. När Härrydaborna gick till vallokalerna i september blev SD det tredje största partiet i riksdagsvalet med 20,63 procent.

Att väljas in i riksdagen är dock inte lika stort som att bli förälder. Under tisdagskvällen twittrade en glad Farivar en bild på sig själv och senaste tillskottet till familjen, sitt tredje barn.

ANNONS

SD-politiker tacksam för välfärden och vita svenskar

I texten hyllade sverigedemokraten den ”svenska välfärdsstaten, vårdpersonalen och alla svenska skattebetalare”. På bilden gick det att se en jätteglad pappa som var ”extremt tacksam” till alla de som bidragit till den svenska välfärden och därmed sjukvården som möjliggjorde en säker och trygg förlossning.

Rashid Farivar twittrade även att han var ”oerhört tacksam till alla vita människor som har varit med och skapat det svenska demokratiska välfärdssamhället.” Riksdagsledamoten avslutade inlägget med ”Tack Sverige!”.

Inlägget kommenterades bland annat uppskattande av partikollegan och riksdagsledamoten Jessica Stegrud som skrev ”Grattis” följt av ett hjärta. Men det riktades även en del kritik mot formuleringen och fokuset på ”vita svenskar”.

När Härryda-Posten söker Rashid Farivar för att förklara varför han tackade just ”vita människor” i sin tweet välkomnas tidningen till Östra sjukhuset i Göteborg för att intervjua, som SD-politikern kallar det, honom ”face2face”.

Härryda-Posten inbjuden till Östra sjukhuset i Göteborg

Den nyblivna trebarnspappan Rashid Farivar möter upp vid Espresso House på entréplan i förlossningen på Östra iklädd en blå bussarong och jeans. Precis likt många andra av föräldrarna i cafeterian verkar inte sömn varit främst förekommande på dagordningen de senaste timmarna.

Medan sorlet kommer och går från de andra borden ber Farivar om att få tweeten uppläst och nickar godkännande när hela tweeten citerats.

ANNONS

Varför tackade du just specifikt vita istället för generellt alla människor som bidragit till ”det svenska demokratiska välfärdssamhället”?

– Jag har tackat dem redan. Om du läser den första delen så skriver jag ”den svenska välfärdsstaten”. Vi ingår alla i den svenska välfärdsstaten, du och jag och alla som bor i Sverige. Vårdpersonalen som har hjälpt oss och alla svenska skattebetalare. Det inkluderar alla, säger Rashid Farivar och fortsätter:

– Sen är det många som inte längre är med oss idag. Jag anser det som ett faktum: Svenska demokratiska samhället har skapats, eller om man vill säga grundats, av arbetande, vita svenska män och kvinnor. Det vill säga: Vita människor.

"Jag har rätt att ha det perspektivet”

Med jämna mellanrum kikar riksdagsledamoten ner på sin mobiltelefon där en lång, förberedd text syns på den blanka skärmen.

– Det svenska demokratiska välfärdssamhället har skapats långt innan massinvandringen till Sverige hade påbörjats. Vad jag gör är att jag tar det som vi har idag, och jag tar det som fanns i Sverige för många, många år sedan och jag ser det från mitt perspektiv och jag tycker att jag har rätt att ha det perspektivet för mig själv.

Har inte människor med en annan hudfärg än vit bidragit till det ”svenska demokratiska välfärdssamhället?”

ANNONS

– Absolut, men de som har grundat den svenska demokratiska välfärden var arbetande, vita svenska män och kvinnor. Det är vad jag anser. Och det är ett faktum. Det var inte iranier som byggde det svenska demokratiska välfärdssamhället. Det var inte kurder, irakier, afrikaner eller afghaner. Det var inte amerikaner, fransmän. Det var svenska, vita arbetande män och kvinnor. Det ser jag som ett faktum.

Hur vill du att vårdarbetare som har en annan hudfärg än vit ska tolka din hyllning av vita människor?

– Det är upp till dem att tolka hur de vill. Jag pratar inte om vårdpersonal just nu. Jag har tackat vårdpersonalen också. Och det här är vad jag tycker. Alla människor har rätt att tycka vad de vill. Vill de tolka det på ett annat sätt så är det deras tolkningar. Jag menar precis vad jag menar.

Rashid Farivar (SD) avsåg inte att provocera med sin tweet

Rashid Farivar säger att han inte skrev formuleringen om ”vita människor” för att provocera.

– Det är väldigt viktigt för mig, som en migrant... Jag är inte en flykting. Jag har inte flytt till Sverige. Jag har flyttat till Sverige för att studera här. Jag är migrant från ett annat land, Iran, som fortfarande idag saknar grundläggande demokratiska och välfärdsfunktioner. Det är viktigt att ha det faktumet med sig och som politiker lyfta fram det när det krävs. Den svenska välfärdsstaten har skapats och grundats av arbetande, vita svenska män och kvinnor.

ANNONS

Rashid Farivar tar en paus och blickar åter ner på sin mobil. Textmassan fortsätter medan han scrollar neråt.

Han upprepar gång efter gång att det han menade att uttrycka med sin tweet var att tacka de som kommit före, inte att exkludera de som idag bidrar till den svenska välfärden.

– Folk kommer bli provocerade. Det är inte mitt problem. Folk kan bli provocerade bara av att se mig med en SD-logga. Det är inte mitt problem. Det är deras problem.

Men, är Rashid Farivar mån om att poängtera:

– Vårt samhälle, inom exempelvis vård och industri, förvaltas av människor med många olika bakgrunder. Det ena utesluter inte det andra.

Sverigedemokraten i den blå bussarongen avslutar vänligt intervjun med att skaka hand. Ett par våningar upp finns betydligt viktigare saker än politik att ta sig an.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS